Title of a News Article

Harran Üniversitesine de bu yakışır!

.

Harran Üniversitesine de bu yakışır!
banner206

 GAP bölgesinde tarım faaliyetlerinin izlenmesi, tarım arazileri için veri havuzu oluşturma ve tarımda verimliliğin daha da artırılması amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri İnsansız Hava Aracı (İHA) üretmeyi başardı.

Önceden belirlenen tarlanın koordinatlarını entegre kamerasıyla havadan tarayacak araç, özellikle pamuk hasadıyla ilgili sulama, böceklenme, hasat zamanı, bitki hastalığı vb. durumları anında internet üzerinden çiftçiye iletecek.

Projede yapılan İnsansız Hava Aracının kısıtlı bütçe ile yapıldığını söyleyen proje danışmanı ve aynı zamanda Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. İ. Berkan AYDİLEK, projenin geliştirilebilir bir proje olduğunu, araç ile mevcut şartlar altında yaklaşık 25 dakika ve 250 metre yüksekliğe kadar havada kalınabildiğini, cihazdaki kamera vasıtasıyla çekilen görüntülerin on- line olarak akıllı cihazlardan izlenebildiğini belirtti.

Projede görev alan öğrenciler Fatma Öcal, Mustafa Öğretmen ve Süleyman Ali Çalışkan, projenin ilerleyen aşamasında cihazın yapay zeka ile daha da geliştirilebileceğini, havada kalma Süresinin ve menzil mesafesinin artırılabileceğini belirttiler. Aynı zamanda cihazın şarj problemini ortadan kaldırmak için güneş enerjisi ile şarj edilebileceğini belirten Araştırmacı Mustafa Öğretmen “Projeyi gerçekleştirmek için verimli bir çalışma Dönemi geçirdik. 4 yıl boyunca aldığımız eğitim bilgilerin bu proje ile hayat bulması Bizler açısından çok güzel oldu. Böyle bir bölümde eğitim almaktan çok memnunum,

Emeği geçen tüm hocalarımıza ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195