Title of a News Article

Harran'da cemaatin oyunları

-ÖZEL HABER-

 Harran'da cemaatin oyunları
banner206

Harran Üniversitesinde yaşanan Rektörlük seçimlerinde cemaatlerin başrol aldığı öğrenildi.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun AK Parti’den Şanlıurfa Milletvekili Aday Adayı olması nedeniyle istifa etmesi üzerine üniversitede yeni Rektörün kim olacağı merakla bekleniyor. Harran Üniversitesinde 12 Mart’ta yapılan aday belirleme seçimlerine, üniversitedeki cemaat yapılanmalarının başrol aldığı öğrenildi.

 

En çok Fethullahçılar var

Türkiye’deki üniversiteler arasında en çok cemaat yapılanması ile dikkat çeken Harran Üniversitesinde yaklaşık 450 öğretim üyesi bulunuyor. Üniversitedeki cemaat yapılandırmalarının en büyüğü olarak Fethullah Gülen Cemaati gösteriliyor. Yeni Asya Grubu (Nurcular), Kırkıncı Hoca gibi cemaat yapılandırmaları da başı çekenler arasında yer alıyor. Cemaat yapılandırılmasının önüne geçmek isteyen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı geçtiğimiz dönemlerde Harran Üniversitesine müdahalelerde bulunmuş, bu yapılandırmalara karşı atama ile rektörler görevlendirmişti. (YÖK) tarafından HRÜ’de 150 civarında öğretim üyesinin Gülen Cemaatine yakın olduğu biliniyor, 50 civarında öğretim üyesinin de Yeni Asya’cılardan (Nurcular) oluştuğu belirtiliyor.

 

Cemaat seçimlerde A,B ve C planını uyguladı

İki dönemdir rektörlük dönemini yürüten Urfalı Prof. Dr. Mutlu’nun görevinden istifası üzerine erkene alınan Üniversitedeki rektörlük seçimlerinde 11 isim adaylık için müracaatta bulundu. 12 Mart’ta yapılan seçimlerde Mehmet İriadam, Abuzer Pınar, Gürbüz Aksoy, Abdullah Ekinci, Ramazan Taşaltın,  Ali Seyrek, Nihat Dilsiz, Bekir Erol Ak, Zeynep Şimşek, Mehmet Şimşek ve Ayşe Yıldız Pakyürek yarıştı. Bu seçimlere Fethullah Gülen cemaatine yakın öğretim üyelerinin damgası vurdu. Çünkü Gülen Cemaatine yakın isimler, rektörlük aday belirleme seçimlerinde A, B ve C planını uyguladı yani seçimlerde üç adayı desteklediler. Bunun nedeni ise; bir adayı destekleyerek 200 oy almasını sağlamaları durumunda ‘Gülen Cemaatinin kimi desteklediği’ ortaya çıkacaktı. Bunu göz önüne alan Gülen cemaati üyeleri, üç adayı destekleme kararı aldı. Cemaate yakın bu üyelerin, seçimlerde 58 oy alan Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ile başka iki adaya oy verdikleri iddia ediliyor.

 

Tepki topluyor

Bu arada Harran Üniversitesinde yaşanan bu cemaat yapılandırmalarına bazı öğretim üyelerinin de büyük tepki gösterdikleri öğrenildi. Bilim kurumu olan üniversitede cemaatlenmeye karşı çıkan öğretim üyeleri, artık bu cemaat yapılandırmalarının son bulmasını istiyorlar.

Öte yandan  paralel yapıyla mücadele eden Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve YÖK’ün de Harran Üniversitesinde yaşanan bu gelişmelere karşı sessiz kalmayacakları kaydediliyor.

 

Kim kaç oy almıştı?

12 Mart’ta Harran Üniversitesinde yapılan rektörlük seçimlerinde 420 kişi oy kullanmıştı. 11 Rektör adayının yarıştığı seçimin birincisi 96 oy alan Mehmet İriadam olmuştu. Diğer adaylardan ise Abuzer Pınar ve Gürbüz Aksoy 67, Abdullah Ekinci 62, Ramazan Taşaltın 58, Ali Seyrek 19, Nihat Dilsiz 17, Bekir Erol Ak ve Zeynep Şimşek 9, Mehmet Şimşek ve Ayşe Yıldız Pakyürek 2 oy aldı. Kullanılan 9 oy geçersiz sayılırken, 3 oy ise başka isimlere çıktı.

Bu sonuçlara göre seçimde ilk altıya giren Mehmet İriadam, Abuzer Pınar, Gürbüz Aksoy, Abdullah Ekinci, Ramazan Taşaltın ve Ali Seyrek’in isimleri YÖK’e bildirilecek. YÖK de, 20 Mart’a kadar bu isimlerden üçünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Erdoğan ise, kendisine iletilen üç isimden birini Harran üniversitesi Rektörü olarak atayacak.

 

 

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 14:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
Remzi
Remzi - 9 yıl Önce

paralel yapının bunca iftira ve karalamalarına rağmen, tertemiz 67 oy alan prof dr abuzer pınar'ın rektör olarak atanacağına inanıyorum.. kendisinin rektörlüğü üniversite için büyük şans olacaktır

Yrd. doc
Yrd. doc - 9 yıl Önce

Cemaatten en yüksek oyu iriadam almıştır. Bunu herkes biliyor çünkü cemaate yakın

Baki Gülveren
Baki Gülveren - 9 yıl Önce

PARALEL herşeyi yapar. Bundan sonra, tovbe edecekse etmemeli, yoksa canıyi kurtaracak yol aramalı. Hırhızlayarak hayat olmaz.

SIRADAKİ HABER

banner195