Title of a News Article

Hilvanlı çiftçiler dertli!

Hilvanlı çiftçiler dertli!
banner206

 Hilvanlı çiftçiler, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar öncülüğünde tarımsal sulamada kullanılan elektrik sorunları ve kesintilerle ilgili basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesindeki 100. Yıl Meydanında toplanan çiftçiler adına basın açıklamasını Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar yaptı. İpar açıklamasında, elektrik fiyatlarının ucuzlatılmasını isteyerek, aksi bir durumda çiftçinin sokaklarda hakkını arayacağını söyledi.

Şanlıurfa’nın, Türkiye pamuğunun yüzde 40’lık bir bölümünü karşıladığını belirten İpar, Hilvan’ın da pompaj sulama sistemine geçilmesine rağmen bu payın yüzde 3 veya 4’ünü karşıladığını hatırlattı. İpar, kesinti sorununun bitmesi halinde bu oranın yüzde 10’a çıkacağını ifade etti. Çiftçinin bütün olumsuzluklara rağmen üretim yapmaya çalıştığını anlatan İpar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak çiftçi vermiş olduğu bu özverili çalışmanın, alın terinin karşılığını alamıyor. Bunun en büyük etkenlerinden biri tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin çok yüksek fiyatlarda olmasıdır. Çiftçinin sırtında kangren haline gelen bu sorun bugün hat safhaya ulaşmış ve neredeyse çiftçiyi sokaklara dökecek düzeye gelmiştir. Bütün imkanlarını kullanarak sondaj kuyuları açan ve binlerce lira masraf ederek istihdama katkı sağlamaya çalışan çiftçilerimize elektrik, devletin büyük imkanlarını seferber ettiği ve kilometrelerce tünel kazarak suyu götürdüğü alanlara oranla 5 misli fiyatla verilmektedir. Enerjide fiyat ayarlamasına gidileceği sözü verilmesine rağmen verilen vaatler yerine getirilememiştir. Bununla birlikte çiftçimiz pamuk ekimine bir düzenleme yapılacağı umuduyla ekime başlamıştır” Hilvan pompaj sulama sisteminin biran önce devreye girmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını dile getiren İpar. sözlerine şöyle devam etti:

“Başta biz ziraat odaları olarak, tüm siyasilerimizin çaba sarf etmesi, elektrikle sulama yapılabilmesi için fiyatların çok makul bir şekilde ayarlanması gerektiği gibi sık sık köylerdeki sebebini bile bilemediğimiz elektrik kesintisine de son verilmelidir.”

 

"VERİMLİLİK İÇİN ÜÇ SEÇENEK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir açıklamasında tarımsal sulamadaki elektrikle ilgili düzenleme yapacaklarını söylediğini hatırlatan İpar, bu açıklamada elektrik fiyatlarında bir düşüşü beklerken, ücretin desteklemelerden kesileceği haberini aldıklarını söyledi. İpar,

"Bununla birlikte aşırı elektrik fiyatları yetmiyormuş gibi TEDAŞ faturalarına demir kaybı adı altında her ay 100 ila 200 lira arası bir miktar yansıtmaktadır. Elektrik faturalarını düzenli ödeyen çiftçilerimizden kaçak, kayıp adı altında hak etmediği bir miktar yazılmaktadır. Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Mağduriyetimizin giderilmesi için öncelikle çok iyi bir fiyat ayarlanmasına gidilmelidir”

Çiftçinin tarımda verimli olabilmesi için 3 seçenek sunduklarını da ifade eden İpar, önerilerini şöyle sıraladı:

“Bu seçeneklerimizden birincisi, pamuk ekiminde dönüme 60 lira alınması, ikinci seçeneğimiz trafo gücüne göre ayarlamada geçen yıl yapılan kampanyadan yüzde 20 fazlası, bunu da kabul ediyoruz. Üçüncüsü ise sayaçta tüketilen enerjinin toplamda sadece yüzde 20’sinin ödenmesi. Bu 3 uygulamadan hangisi TEDAŞ tarafından veya yetkililer tarafından belirtilirse biz bunu kollamaya korumaya adayız. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapacağız, gerekirse bütün arkadaşlarımızı bütün çiftçilerimizi uyaracağız. Taşın altına bizlerde elimizi sokacağız. Hiçbir abonesiz trafo kalmayacaktır. Ama tek şartımız bu uygulamalardan birinin kabul edilmesidir.”

Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık da basın açıklamasına katılarak, çiftçilere destek verdi. Her zaman Hilvan halkının ve Hilvan çiftçisinin yanında olduğunu belirten Bayık, tarımsal sulamada yaşanan sorunlarla ilgili çeşitli girişimlerinin olduğunu söyledi. Çiftçilerin mağdur olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Başkan Bayık, “Tarımsal sulamada çeşitli sıkıntılar yaşayan çiftçimizin hiçbir şekilde mağdur olmasını istemiyoruz. Bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. İnşallah bu sorun biran önce çözülecektir” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından 100. Yıl Meydanı’nda toplanan çiftçiler, olaysız dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195