Title of a News Article

İki katına çıktı!

İki katına çıktı!
banner206

 Şanlıurfa’da Fırat Nehri’nde ve çevresindeki 100 sulak alandaki kuşlar sayıldı. Yapılan sayımda, geçen sene 36 bin 793 adet su kuşunun olduğu bölgelerde bu yıl 62 bin 526 adet kuş tespit edildi.

Doğa Kültür ve Yaşam Derneği uzmanları, Ocak ve Şubat ayları arasında Türkiye’de çok sayıda sulak alanda gerçekleşen kış ortası su kuşu sayımları tamamlandı. Wetlands International (Uluslararası Sulak alanları Koruma Kurumu) organizesiyle Şanlıurfa’daki Suriye sınırından Atatürk Barajı’na kadar olan tüm Fırat Nehri genelinde yaklaşık 100’e yakın sulak alanında gerçekleştirilen küresel bir sayım organizasyonunda, bu yılki kuşların daha fazla olduğu belirlendi. Korunan alanların ilan edilmesine ve dünyadaki kuş popülasyonları’nın izlenmesine rehberlik eden verilerde, geçen yılki 36 bin 793 adet olan su kuşu sayısı bu yıl ise 62 bin 526 adet olarak tespit edildi. Şanlıurfa’ya geçtiğimiz yılda olduğu gibi en fazla sayılan su kuşu Sakarmeke (Fulica atra) türü 51 bin 883 birey sayılırken nadir tür olarak bilinen Saz Horozu (Porphyrio porphyrio)ise 3 birey ile en az tür olarak kaydedildi.

 

YENİ KUŞ CENNETİ

Bu yılki sayımlarda Şanlıurfa’daki Fırat Nehri’nin, göçmen kuşların Türkiye’de kışı geçirmek için kullandığı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve sulak alanlardan olduğunu da belirtildi. Her yıl Doğa Kültür ve Yaşam Derneği ve Doğa Derneği desteğiyle uzmanların yaptığı sayımlarda yıllara göre su kuşlarının bu alanlardaki durumu ve alanlar hakkında düzenli bilgi toplanan bölgede sayımlar teleskop ve dürbün kullanılarak, gruplar halinde özel metotlarla gerçekleştiriliyor. Komşu ülkeler Irak ve Suriye’deki savaş ortamından bölgeye göç eden kuşların da bölgedeki sayının artmasında etkili olduğu tahmin ediliyor. Kuş gözlemcilerinden Turan Çetin, kuş türlerinin korunması için Fırat Nehri’nin bir kısmının avlanmaya açık olması nedeniyle sayımlarda hayli zorlandıklarını kaydetti. Çetin, “Fırat Nehri’nin Şanlıurfa’lı destekçilerimiz ve gönüllülerimiz ile yaptığımız Fırat nehrinde bu yıl geçen seneye oranla daha zorluklar yaşanmıştır. Gözlemler esnasında Fırat Nehrinin yarısının ava açık olması ve diğer yarısının ava kapalı olması gibi traji komik sebeplerden olumsuz etkilendiği görülmüştür. Bu sebeple kuş cenneti potansiyeli olan Güney Fırat Vadisi ve Gaziantep Karkamış sulak alanının da mutlaka ava kapatılması gerekmektedir. Alan önemli, Doğa Alanı özelliği taşımakta olup kuş cenneti potansiyeli oldukça yüksektir. Bu konuda yetkililerin acilen karar alması gerekmektedir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 08:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195