Title of a News Article

İmza toplanıyor

İmza toplanıyor
banner206

 Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Topçu Meydanı’nın ismi ‘Rabia Meydanı’ olarak değiştirilmişti. Urfa’da büyük tepki toplayan bu isim değişikliğinin iptali için Urfa eski Baro Başkanı Av. Yahya Demirkol ve Fikir Masası Derneği, imza toplama kampanyası başlattı.

Urfa eski Baro Başkanı Av. Yahya Demirkol, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu imza kampanyasına sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, siyasal partilerin il başkanlıkları ve diğer tüm kuruluşların desteğini beklediklerini söyledi. Demirkol, ayrıca şahısların da bu kampanyaya destek verebileceklerini belirtti.

Demirkol, itiraz sebeplerini şöyle sıraladı;

“1. Büyükşehir Belediye Meclisinin 33 Nolu ve 13.05.2014 tarihli kararıyla, Şanlıurfa Merkez Atatürk Mahallesi 574 Ada, 4,10,11,12 ve 15 nolu parselde bulunan alana ‘Rabia’ adı konulmasına karar verilmiştir. Mevcut Topçu Meydanı adı ve alanı korunarak yeni oluşan alana bu adın verilmesine karar verilmiştir.

2. Mevcut Topçu Meydanı alanının, ilk oluştuğu Kurtuluş Savaşı yıllarında geniş bir alana sahip olduğu, bu alanın daha sonra yapılan yol çalışmaları ve üzerine yapılan Vilayet Binası ve Tekel Binası ile dejenere olup küçüldüğü bilinmektedir. Bu konuda kaynaklar dışında değerli tarihçilerimizden, araştırmacı ve kent bilimcilerden de görüş alınabilir. Daha sonra Vilayet Binası, Tekel Binası ve Topçu Meydanı Vergi Dairesinin yıkılması ile Topçu Meydanının nispeten eskisi gibi geniş bir alan haline dönüştüğü de görülmektedir. Ancak Topçu Meydanın yukarı kısmında kalan küçük bir alan ile altı otopark yapılıp Rabia adı verilen alan arasında yol olması iki farklı alan görüşüne sebep olmuş olabilir. Alan gerek fiziki koşulları gerekse tarihsel niteliği itibariyle bütünlük arz etmektedir.

3. Topçu Meydanı alanının 100 yıldan fazla bir tarihi vardır. Topçu Meydanı adı da kentin hafızasında yer edinmiş, kurtuluş mücadelesini çağrıştıran ve bu anlamda tarihsel ve manevi özelliği olan bir addır. Meydanın sadece üst kısmında yer alan ve içinde park olan, yol geçen küçük bölümünün Topçu Meydanı olarak adlandırılması, yeni oluşan ancak eskiden meydanın parçası olan alana ise başka bir ad verilmesi her şeyden önce karışıklığa neden olacak, gerçekte halk tarafından da kabul görmeyecek, sadece evraklarda kalacak ve kullanılmayacak bir isim olacaktır. Yeni ismin kabul görmesi her ne kadar zor ise de alanın ikiye bölünmesi ve iki isimle anılması kentin kimliğine, hafızasına, kültürüne zarar vereceği gibi, adının konu olduğu Kurtuluş mücadelesi ve ruhuna, bu uğurda şehit olanlara da manevi zarar verecektir.

4. Rabia adı verilen alan içersinde bulunan Sağlık Ocağı’nın adı Topçu Meydanı Sağlık Ocağı’dır, Otopark Topçu Meydanı otoparkı, hemen yanı başında yapılan özel hastane Topçu Meydanı hastanesi adındadır. Ayrıca bu alan içersinde kurtuluş mücadelesinin de simgesi olan ve meydanın adının gerekçesi olan temsili top bulunmaktadır. Bütün bunlar dahi meydanın gerçek adının izahatıdır.

5. Rabia adının yeni yapılacak ve karışıklık ve ayrışmaya neden olmayacak bir yerde değerlendirilmesinin daha doğru olduğunu, alanın tamamının bir bütün olarak değerlendirilmesi, gerekirse bütünlüğü sağlayacak düzenlemelerle tek bir alan şekli ve tek bir isimle ‘Topçu Meydanı’ olarak adlandırılması gerektiğini düşünüyoruz.

6. Yukarıda özetle arz etmeye çalıştığımız hususlarla Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisimizin 33 Nolu ve 13.05.2014 tarihli kararına itiraz ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2014, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195