Title of a News Article

IŞİD'i havadan vurdular

.

IŞİD'i havadan vurdular
banner206
 PYD bölgesinde iki kantonu birbirine bağlayan Tel Abyad ilçesine şiddetli bir saldırı düzenleyen IŞİD, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava harekatı yapması üzerine ele geçirdiği birçok noktadan çekildi.

Suriye’nin Türkiye sınırında, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad’da IŞİD ile bölgeyi kontrolünde tutan PYD’ye bağlı güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. IŞİD önceki gün Tel Abyad’a şiddetli bir saldırı düzenledi. Tel Abyad’ın İskan bölgesi, Vatan Hastanesi’nin çevresi, ilçenin doğusundaki Nas Tel köyü ve Suluk böldesinin kontrolünü sağlayan IŞİD güçleri, YPG’nin Tel Abyad çevresindeki tüm ikmal ve yardım yollarını da kesti. Tel Abyad ile Kobani arasındaki anayolun da IŞİd tarafından kontrol altına alındığı bildirildi.
 
ABD’den anında yanıt
 
Şiddetli çatışmalar sürerken ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, IŞİD’e hava saldırıları düzenledi. Savaş uçaklarının da DAEŞ militanları içerideyken Vatan Hastanesi’ni de bombaladığı öne sürüldü.
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyon özel temsilcisi olan Brett McGurk, Tel Abyad yakınlarında IŞİD hedeflerinin vurulduğunu kaydetti. osyal medya hesabından açıklama yapan McGurk, “Koalisyon hava kuvvetleri Tel Abyad yakınında DAEŞ saldırılarına ilişkin haberler üzerine hızlıca ve yıkıcı şekilde yanıt verdi” ifadesini kullandı. Görev gücünden yapılan açıklamada, koalisyona ait savaş uçaklarının Suriye’de 8 saldırı düzenlediği, saldırılarda Tel Abyad, El Havl, Rakka ve Haseke civarındaki hedeflerin vurulduğu bildirildi.
 

 
Bağlantı noktası
 
Suriye’nin Rakka iline bağlı olan Tel Abyad’ı geçen yıl temmuz ayında YPG, IŞİD’in elinden aldı. IŞİD’in Tel Abyad-Rakka bağlantısı böylece kopmuş oldu. YPG, Tel Abyad’ı ele geçirerek, Kobani ve Cezire kantonlarını birleştirmişti.
 
Rusya’ya yanıt: YPG’yi vurmadık
 
Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye topraklarından Suriye’nin Tel Abyad kasabasına top atışı yapıldığını öne sürdü. Reuters’ın İnterfaks’ı kaynak göstererek geçtiği iddia, Rusya’nın Suriye’deki koordinasyon merkezine dayandırıldı. İnterfaks, Rusya’nın Suriye’deki koordinasyon merkezinin, olaya açıklık kazandırılması için Amman’da ABD merkeziyle temasa geçtiğini bildirdi. Hürriyet gazetesine konuşan askeri kaynaklar ise, Suriye tarafındaki YPG veya IŞİD mevzilerine yönelik herhangi bir ateşin yapılmadığını, Rusya’nın iddiasının doğru olmadığını söyledi. Ayrıca Rusya’nın Suriye’deki ateşkes izleme merkezi, son 24 saat içinde yaklaşık 100 militanın Türkiye sınırını geçip Suriye’ye girdiğini iddia etti.
 

 
IŞİD çekildi
 
Hava harekatıyla birlikte IŞİD’in ele geçirdiği birçok yerden çekilmek zorunda kaldı. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden de izlenen çatışmalar dün yerini sessizliğe bıraktı. Sınıra yakın bölgelerdeki bazı binalarda PYD mensuplarının silahlarıyla beklediği gözlendi. Suriye’de önceki gece yürürlüğe giren çatışmaların sonlandırılması anlaşması DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupları kapsamıyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195