Title of a News Article

İşkur işsizin umut kapısı oldu

Şanlıurfa’da İşkur İl Müdürlüğü işsizin umut kapısı oldu.

Şanlıurfa İşkur İl Müdürlüğü bünyesinde mesleki eğitim, iş başı eğitimi, işe yerleştirme, girişimcilik eğitimi gibi çalışmalar devam ederken, 600 gün sigorta primi yatırılan ve ardından işten çıkarılan vatandaşlara yönelik işsizlik maaşlarının ödemeleri de sürüyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Şanlıurfa İşkur İl Müdürü Necdet Karasevda, “Şanlıurfa İşkur İl Müdürlüğü Türkiye’nin resmi istihdam kurumu olma noktasında üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya devam ediyor. Devletimizin Urfa’mızın için tahsis etmiş olduğu bütçeyi verimli bir şekilde kullandığımızı görüyoruz. Biliyorsunuz ki Urfa’da ve bütün İşkur İl Müdürlüklerinde yapılan hizmetler çeşitli kalemlere ayrılıyor. Bu anlamda mesleki eğitim kursları açtık geçen yıl bu kursların sayısı 8 bin civarında bunun yarısı erkekler yarısı kadınlar olmak üzere değerlendirildi. Bu da taktir edersiniz ki Urfa için çok önemli bir sayı özellikle kadınların iş hayatına, kadınların mesleki eğitime tabi tutulması anlamında bu 4 bin kişilik kadın sayısının çok verimli çok anlamı ve değerli olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum.” Dedi.

 

GEÇEN YIL 30 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ

Özel sektör ve kamu kurumlarına geçen yıl yaklaşık 30 bin civarında kişinin istihdam edildiğini belirten Şanlıurfa İşkur İl Müdürü Karasevda, “Diğer taraftan özel sektöre 7 bin civarında kardeşimizi istihdam ettik. Bunun yanında kamu kurumlarına yerleştirdiğimiz kişilerin sayısı da 22 bin olunca geçen yıl 30 bin civarında bir işe yerleştirme durumumuz söz konusu oldu. Bunun yanında işsizlik sigortası dediğimiz vatandaşlarımız 600 gün primleri yatırılmışsa ardından işten ayrılmak zorunda kalmışsa yani işten çıkartılmışsa bize gelip başvuruyorlar bizde 10 aya kadar bunu finanse ediyoruz. Bu konuda geçen yıl Urfa’mızda 8 bin 431 kişiyi işsizlik sigortasına başvuru yaptı biz bunun karşılığında kardeşlerimize 12 milyon civarında bir ödeme yaptık. Bu anlamda genel müdürlüğümüz her yıl genel müdürlüğümüz sene başında bize hedefler verir ve biz bu hedefleri süre içerisinde uygulama gayret ederiz. Bu anlamda Urfa’da çok dinamik bir İşkur İl Müdürlüğü olduğunu görüyoruz. Bu anlamda genel müdürlüğümüzün bize vermiş olduğu açık iş oranlarının yüzde yüzde 52 oranında, işe yerleştirmeleri yüzde yüzde 189 oranında, iş yeri ziyaretleri yüzde 106 civarında, danışmanlık kapsamında yapılan görüşmeleri yüzde 120 civarında, mesleki eğitim kurslarını yüzde 109 civarında, iş başı eğitimini yüzde 175 civarında, girişimcilik eğitimini yüzde 175 civarında gerçekleştirmiş bulunmaktayız.” Diye söyledi.

 

İŞ FİKRİ OLAN 500 KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERİLECEK

Şanlıurfa’da iş fikri olan yaklaşık 500 kişiye girişimcilik eğitimi verileceğini söyleyen İşkur İl Müdürü Karasevda, “Biz burada tamamen ücretsiz hizmetler veren bir kurumuz, bütün kardeşlerimiz bir şekilde gelip bizlerden yararlanmasını istiyoruz. Bu vesileyle ben son zamanlarda hükümetimizin de deklare etmiş olduğu 2 hizmetten özellikle bahsetmek istiyorum. Bu hizmetlerin başında girişimcilik eğitimi, girişimcilik eğitimi temelde KOSGEB’in koordine ettiği bir faaliyet olmasına rağmen KOSGEB bu eğitimi çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapar. Biz İşkur olarak bu yıl Urfa’da 500 kardeşimize girişimcilik eğitimi vermeyi düşünüyoruz.” Diye kaydetti.

 

İŞ KURMAK İSTEYENLERE 50 BİN LİRAYA KADAR HİBE 100 BİN LİRAYA KADAR 2 YIL FAİZSİZ KREDİ İMKANI VERİLECEK

Şanlıurfa İşkur İl Müdürlüğü ile KOSGEB’in ortak yürüttüğü çalışma neticesinde iş kurmak isteyenlere 50 bin liraya kadar hibe, 100 bin liraya kadar 2 yıl faizsiz kredi imkanı sağlayacağının altını çizen Şanlıurfa İşkur İl Müdürü Necdet Karasevda, “İş fikri olan kardeşlerimize biz girişimcilik eğitimi veriyoruz. Bu eğitim 72 saatten oluşuyor, 60’ı kurumsal, 12’si pratik olmak üzere bu eğimin sonunda başarıyla çıkan kardeşlerimiz bir proje hazırlayıp KOSGEB’e sunuyorlar. KOSGEB’e sunulan proje kabul edilirse bunun sonucunda kardeşlerimiz 50 bin liraya kadar hibe 100 bin liraya kadar 2 yıl faizsiz kredi alıyorlar. Bu da takdir edersiniz ki kendi işini kurmak isteyen kardeşlerimiz için inanılmaz bir imkan bundan herkesin yararlanmasını istiyoruz.” Dedi.

İşkur İl Müdürü Karasevda, “Diğer bir faaliyetimizde iş başı eğitimi dediğimiz yeni aslında daha önce var olan fakat yeni haliyle çok daha cazip hale getirilen iş başı eğitimi, iş başı eğitimi de ben kısaca anlatmak istiyorum. Yani bizim eski usta-çırak ilişkisi dediğimiz şeyin biraz daha modernize edilmiş hali, bir yerde en az 2 sigortalı çalışıyorsa gelip İşkur’a başvuru yapıyor. Daha sonra bu 2 kişiden 1 kişiyi asgari ücrete yakın bir ücretle finanse ediyoruz, destekliyoruz. Yani günlük 50 lira veriyoruz bu da tam çalışıldığında bin 300 liraya tekabül ediyor. Bu da bir firmaya çok büyük destek ama aynı zamanda bu bir eğitim yani işsiz olan bir kardeşimiz bir yıl boyunca bir eğitime tabi tutuluyor ve o alanda uzmanlaşmaya sahip olmuş oluyor. Daha sonra o kardeşimiz o firma tarafından istihdam edilebildiği gibi ya da kendine uygun bulduğu daha farklı firma tarafından da istihdam edilebiliyor. İşte biz bu yıl bütün bütçelerimizi bu tip mesleki eğitim organizasyonlarına vermek istiyoruz. İnşallah bu yılda Urfa’mızda yine bir toplum yararına çalışma programıyla faaliyet olacağını düşünüyorum. Fakat biz bunun yanında sosyal sorumlulukta taşıyan bir kurumuz özellikle Sayın Bakanımızın da talimatıyla bu şehirde bazen nüfuz edemediğimiz yerler olabilir. Buralarda madde bağımlısı kardeşlerimize, dez avantajlı grup diye tabir edilen kadınlarımıza da yönelik mesleki eğitim faaliyetleri açıyoruz. Bu anlamda bütün ilçelerimizde düğmeye bastık onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Yani diyoruz ki devletin imkânlarından halkın hepsi eşit bir şekilde faydalansın. Bu anlamda bütün ekibimizle beraber Sayın Valimizin talimatıyla, Bakanımızın himmetleriyle, milletvekillerimizin ve kurumların desteğiyle ortak işbirliği ile bu şehirde hizmet etmeye devam ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

Haber: Paşa BENZER


Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2016, 19:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195