Title of a News Article

Kabine sonrası Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Kabine sonrası Erdoğan'dan flaş açıklamalar
banner206

16 Ağustos Pazartesi günü yapılması planlanan; Sel, yangın gibi olaylarda birçok bakanın afet bölgelerinde olması nedeniyle ertelenen kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi.

5 saat 20 dakika süren toplantının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangın ve sel felaketlerine değinerek yaraların sarılacağını dile getirdi:

"54 İLİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR 154 BİN HEKTARLIK ALANI ETKİLEDİ"

"54 ilimizde çıkan yangınlar 154 bin hektarlık alanı etkiledi. 82 bin hektarı Antalya'da, 62 bin hektarı Muğla'dadır. ABD'de 3 milyon hektarı aşkın, Kanada'da 3 milyon hektara yakın, Meksika'da 600 bin hektar alan yanmıştır. Son 1,5 asrın rekorlarının kırıldığı bu dönemde, 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı, 80 km buluna rüzgar hızı nedeniyle yangınların önüne geçilmesi zorlanmıştır. Yangınlara karşı devletimiz ilk andan itibaren mücadele vermiş, vatandaşların yanında yer almıştır. Böylesine bir felaketi istismar edenlere rağmen bu büyük afetin üstesinden geldik.

"BİZE DESTEK OLAN ÜLKELERE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

18 uçak, 68 helikopter 9 İHA 1000'in üzerinde arazöz, 600'ün üzerinde iş makinesi ile müdahale edilmiştir. Dipğer kurumlar ve belediyelerden de destek sağlandı. En son Köyceğiz'le birlikte büyük yangınların tamamı kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürmektedir. Ormanların yanı sıra 72 bin ekili alan, 2600 tarımsal yapı zarar görmüştür. Bunun yanında yangınlarda 395 büyükbaş, 4505 küçükbaş hayvan, 29 bin 600 kanatlı hayvan itlaf olmuştur.

Orman yangınlarıyla mücadelede bize destek olan ülkelere teşekkür ediyorum. Yangınlar sırasında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acısı da yüreğimizi yakıyor. Orman yangınlarıyla mücadele eden kahramanları unutmayacağız. Yangınlarda zarar gören vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için tespitlerimiz devanm etmektedir. Evleri tamamen kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza 1 yıl içerisinde yeni konutları teslim edilecektir. Hayvan kayıpları hibe olarak karşılanacaktır. Fide, tohum gibi ürünler bedelsiz olarak hak sahiplerine verilecektir.

"YANAN YERLERİ EN KISA SÜREDE YENİDEN AĞAÇLANDIRACAĞIZ"

Çiftçilerimizi, Yüksek Katma Değerli Alternatif Tarım uygulamalarına yöneltmek için çalışmalarımız sürmektedir. 84 milyon vatandaşımızın her biri için 3 adet olmak üzere 252 milyon fidan yıl bitmeden toprakla buluşturulacaktır. Bu zamana kadar 5,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk Yanan yerleri en kısa sürede yeniden ağaçlandıracağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine toplantısı sonrası açıklama VİDEO

KARADENİZ'DE SEL FELAKETİ

İç Anadolu'da bazı bölgelerimiz kuraklıkla boğuşurken, Karadeniz'de bazı illerimiz sel felaketi ile karşı karşıya kalmıştır. Kısa sürede yağan büyük miktarda yağışlar sel felaketine neden olmuştur. Bozkurt ilçesinde yıllık yağış miktarı 774 kg iken, bu afette bir kaç günde 453 kg gibi bir seviyeye çıktı. Afet yaşayan diğer ilçelerde de benzer tablo ile karşı karşıyayız. Bu rakamlar, ülkemizin diğer bölgelerinde etkili olan yağış miktarının bir kaç katıdır. Buralarda imar ve yapıdan kaynaklanan sorunlar vardır. Ama karşımızda ender rastlanan bir afet olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz.

Sel felaketlerine karşı tüm kurumlarımız hemen harekete geçti. İlgili Bakanlarımız çalışmalara bizzat katıldı. Kimi yerleşim yerlerimiz, kara bağlantısı kesildiği için bir süre müdahale hava yolu ile yapıldı. Kara bağlantısı, TSK tarafından kurulan portatif köprülerle sağlanmıştır."

"SELDE YIKILAN HER EVİN YERİNE YENİSİ YAPILACAKTIR"

Doğu ve Batı Karadeniz'de sel suları 5 metreyi buldu yerler olmuştur. Sel suları altında kalan yerlerdeki vatandaşlarımız hava ve kara araçları ile güvenli yerlere taşınmıştır. Bir yandan arama-tarama, bir yandan enkaz kaldırma, diğer yandan hasar tespit çalışmaları sürmektedir. Hasar gören 4 ayrı sanayi sitesi inşa edilecek. Yıkılan her evin yerine yenisi yapılacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan Kabine toplantısı sonrası açıklama  #1

"SEL FELAKETİNDEN ETKİLENEN 3 İLİMİZE TOPLAM 73 MİLYON LİRA ÖDENECEK GÖNDERDİK"

İlçelerimiz ve köylerimizdeki altyapı sorunlarına hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. Sel felaketinden etkilenen 3 ilimize toplam 73 milyon lira ödenek gönderdik. AFAD bölgesinde bir yardım kampanyası başlattık. Kabinemizdeki bakanlarımız ve diğer çalışma 7 milyon 430 bin liralık bir katkı sağlama kararı aldık.

"EN BÜYÜK ÜZÜNTÜMÜZ CAN KAYBIMIZIN ÇOK OLMASIDIR"

En büyük üzüntümüz can kaybımızın çok olmasıdır. 78 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın çoğunluğu Kastamonu'dandır. Kurumlarımızı tedbirleri artırmaya davet ediyorum. İklim değişikliğinin yol açtığı tabiat olaylarının artacağı öngörülüyor. Her türlü afete karşı iyi bir hazırlığımız vardır. Ancak yaşadığımız hadiseler bu konudaki kapasitemizi daha da geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Felaket ne kadar büyük olursa olsun, devletin da hazırlığının ona göre büyük olması gerekiyor. Afetler ve kuraklığa karşı planlarımızı gözden geçirip yenileyeceğiz.

"AFAD'I DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Afetler konusundaki ihtisas kurumumuz AFAD'ı daha da güçlendireceğiz. TSK, Emniyet ve Jandarma'nın etkinliğini daha da artıracağız. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Elbette giden canları geri getiremeyiz. Ama bunun dışındaki tüm zararları giderecek kararlılığa sahibiz.

"HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ, ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye'yi bir daha 1999 depreminin ardından şahit olduğumuz çaresizlik görüntülerine mahkum etmemek için her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan Kabine toplantısı sonrası açıklama  #2

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları;

KORONAVİRÜS SALGINIYLA MÜCADELE

Dünya, Kovid-19'un giderek artan etkileriyle mücadele etmeye devam ediyor. Türkiye, hastaneleri ve güç altyapı sayesinde bu sürecin üstesinden başarıyla gelmiştir. Şehir Hastanelerin bu süreçte büyük önemi var. Kamu güvenliği ve gıda tedariki konusunda tıkır tıkır işleyen sistemimiz karşısında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Son dönemde ciddi bir sıçrama yaptık. Güzel tablonun yansılamasını yılın ilk 7 ayında 200 milyar dolarlık ihracatla gördük. Aşılamada da dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Aşı tedariki konusunda iyi bir noktadayız. Yerli aşı geliştirme çalışmalarında da yıl sonuna kadar yaygın kullanım ve üretim safhasına geçmeyi umut ediyoruz. Toplam aşı sayısında 87 milyonu geçerek ülke nüfusunu geride bıraktık.

Ülkemizde bazı kesimlerin aşıya tereddütle yaklaştığını görüyoruz. Aşı çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülecektir. Sürekli değişen virüse karşı aşı dışında başka bir korunma yöntemi bulunmuyor. Huzurlu bir hayat sürmemiz hepimizin aşılanmasına bağlıdır. Son dönemde salgın sebebiyle hayatını kaybeden hastaların çok büyük bir bölümünün aşı yaptırmadığını belirtmek istiyorum. Tüm kardeşlerimize aşılarını derhal olma çağrısında bulunuyorum. Milletimizin bu musibetin açtığı sıkıntılardan bir an önce kurtulmasını istiyoruz.

GÖÇ MESELESİ

Biz; binlerce yıldır geniş bir coğrafyada devletler sahibi olarak yaşamış bir toplumuz. Anadolu'da da Selçuklu Osmanlı ve Cumhuriyet silsilesinde devletimizin sınırları içerisinde varlığımızı sürdürdük. Pekçok yerden Andolu'ya milyonlarca insanımız göç etmiştir. Asırlar boyunca Anadolu'nun Garipler Yurdu olarak anılmasının sebebi bu vasfıdır. Bu topraklara gelip zorla yüz geri edilen kimse yoktur. Yakın coğrafyamızda yaşanan katliamlar, savaşlar Anadolu'ya yeni bir göç dalgası başlatmıştır. 1980'lerin sonunda gelen Bulgar kardeşlerimizi hatırlıyoruz. Ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar sebebiyle çalışmak için Balkanlardan gelen yüzlerce insanı hatırlıyoruz. Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş nedeniyle ülkemize sığınmak isteyen kardeşlerimiz oldu.

MUHALEFETİN AFGAN GÖÇMEN YALANINA SERT TEPKİ

Türkiye, isteyenin elini kolunu sallayarak girip çıkacağı sahipsiz bir ülke değildir. Devletimiz önce 84 milyon vatandaşımızın güvenliğinden ve refahından sorumludur. Bu yılın ilk 7 ayında 77 bin düzensiz göçmen yakaladık. Türkiye'de 180 bini kayıtlı toplamda 300 bin civarında Afganistanlı göçmen olduğunu biliyoruz. Muhalefetin dediği gibi 1,5 milyon Afgan ülkemizde yok. Bunların hepsi yalan. Bu ülkedeki istikrarsız ve iç çatışmalar arttıkça, ülkemize gelen düzensiz göçmenlerin arttığını görüyoruz. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrasında çeşitli görüşmeler yapıyorduk. Bizim önceliğimiz bu ülkenin güvenliği olduğu için gerekirse Taliban'ın kurduğu hükümetle de görüşeceğiz." Ensonhaber.com

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2021, 22:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195