Title of a News Article

Kaliteli bulgurun tek adresi!

 Kaliteli bulgurun tek adresi!
banner206

Türkiye’nin en kaliteli sert buğdayının yetiştiği Viranşehir İlçesinde bulunan Urfaba Bulgur Fabrikası’nda, bulgurlar el değmeden son model teknolojik makinelerde üretiliyor. Urfaba Bulgur Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aba, modern tesislerinde günde 50 ton bulgur ürettiklerini belirtti. 

2013 yılının Haziran ayında Viranşehir Organize Sanayisinde 10,113 m2 alanda üretime başlayan Urfaba Bulgur Fabrikası, itibariyle son sistem makineleri ile hizmet veriyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığını İş Adamı İbrahim Aba’nın yaptığı bu modern tesiste, kendi tarlalarında ürettikleri sert buğday kullanılarak üretim yapılıyor. Günlük 50 ton üretim kapasitesiyle tüketiciye kaliteli ve hijyen yönünden en iyi bulgurun sunulduğu fabrikada, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Belgesi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistem Belgesi ve ISO 18001 İs Sağlığı ve Güvenliği Sistem Belgesi de bulunuyor.

 

Aba; Günlük 50 ton bulgur üretiliyor

Urfaba Bulgur Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aba, fabrikalarında ürettikleri bulgurla ilgili Urfastar’a değerlendirmede bulundu. Fabrikalarını 2013 yılında kurduklarını anımsatan İş Adamı Aba, “Günlük 50 ton civarında üretim yapıyoruz, bu yılda yaklaşık 18 Bin ton ediyor” dedi.

 

İyi bulgur nasıl olur?

İş Adamı İbrahim Aba, iyi bulgurun nasıl kaliteli olduğunu da anlattı. Viranşehir’de kaliteli sert buğdayın yetişniğini vurgulayan Aba, açıklamasında şunları kaydetti;

“Nedeni Viranşehir arazileri ova değil platodur. Toprak kalınlığı yarım metre ile üç metre arası değişmektedir. Dolayısıyla hasat zamanındaki toprağın kuruma durumu maksimum seviyeye ulaşır. Topraktaki nemin azalması, buğdayın sertlik derecesini maksimum seviyeye ulaşmasını sağlar.

Örneğin bir tahta parçasını düşünün. Bir ucunu suyun içine koyduğunuzda hepinizin bildiği gibi tahta parçası suyu bünyesine çeker. Cansız durumdaki tahta parçası suyun nemini içine çekiyorsa canlı olan buğday kökü nemin içindeyse o nemi buğdayı hayli derecede yansıtır.

Dolayısıyla Harran, Kızıltepe, Çukurova, Diyarbakır-Bismil, İç Anadolu, Ege arazileri ovadır. Toprak derinlikleri 10 metre ile 60 metre arası değişir. Buralarda yetişen buğdaylar hiçbir zaman Viranşehir’in sert buğday kalitesine ulaşamazlar. Bu özelliklerle beraber sıcaklık ve rüzgar faktörleri başta olmak üzere bölgelere has ekolojik denge özellikleri Viranşehir buğdayına daha bir sertlik katmaktadır.

Bu özelliklerin sonucu olarak Urfa’da bulgur kalitesinde ödün vermeyen ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yüzde yüz Viranşehir’in sert buğdayını kullanarak dünyanın en kaliteli bulgurun üretimi yapılmaktadır.”

 

“Böyle bir tesis bizim bölgemizde yok”

Aba, iyi bulgur ve kötü bulgur arasındaki birinci farkın; bulgurun yüzde 100 sert buğdaydan yapılıyor olmasından kaynaklandığını dile getirerek, “Eğer bulgur yüzde 100 sert buğdaydan yapılmıyorsa o kalitesiz bulgurdur. Eğer yüzde 100 sert buğdaydan yapılmışsa o kalite bulgurdur. Bizim kullandığımız bulgur yüzde 100 sert bulgurdur. Bütün bulgur fabrikaları buğdayı yere sererek kuruturlar ama biz el değmeden üretiyoruz. Yılın 12 ayı aynı standartta üretim yapabilen bir tesisimiz var. Böyle bir tesis bizim bölgemizde yok” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195