Title of a News Article

Kanada'dan geldiler...

Kanada'dan geldiler...
banner206

 Onursal başkanı Nelson Mandela olan Kanada’daki Lester B. Pearson United World College of the Pacific’ten  gelen 6 uluslararası öğrenci Birecik Ticaret ve Sanayi Odası sponsorluğu ve Rojava il koordinasyonu önderliğinde Suruç Külünçe Kobani Mülteci Kampı’nda 4 gün boyunca gönüllü hizmet verdiler.

Türkiyeli öğrenci Nilsu Çelikel liderliğinde yürütülen sosyal projede çadır kentlerde kalan Suriyeli mültecilere gıda, giyecek, oyuncak ve hijyenik madde yardımı yaptılar. Çalışmaya Avusturya Lisesi öğrencisi Can Çalışır da bu öğrenci grubu ile birlikte katkı sundu. Suruç Külünçe Kobani Mülteci Kampı’nda konaklayan öğrenciler rehabilitasyon ve koşulların iyileştirilmesi çalışmasında farklı etkinliklerde bulundular. Boşalan mülteci çadırlarının temizlenip kapatılması, kamplarda yaşayan Kürt çocuklar ve aileleriyle karşılıklı Kürtçe ve İngilizce dil, dans ve şarkı paylaşım çalışmaları, günlük yiyecek ve hijyenik malzemelerinin dağıtılması ve aile çadırlarında mültecilerin hikayelerine kulak verilmesi bunlardan birkaçıydı. Yemek yapımına katkı sağlayan öğrenciler çocuklar ve gençlerle çeşitli spor ve oyun çalışmalarında da bulundular. Öğrenciler kaldıkları süreçte Kobani sınırına ziyarette bulunarak bölgedeki geçişi gözlemlediler. Öğrenciler çalışmaları bittikten sonra Türkiye ile ilgili düşüncelerini ve Suruç Külünçe Kobani Mülteci Kampı’ndaki deneyimlerini şöyle dile getirdiler:

 Grup lideri Nilsu Çelikel (Türkiye): “ Türkiye halklarının barış ve kardeşliğine inanan bir genç olarak ayrımcılığın savaş ve ölümü getirdiğini görmek barışa sahip çıkmanın ne denli önemli olduğu konusunda bilincimi arttırdı. Bölgedeki bastırılmış bir kültürün varlığını hissetmek beni üzse de geleceğe dair bir arada barış içinde yaşamaya olan inancımı ve cesaretimi arttırdı.”

Keneshka Atash (Hollanda): “İnsanlar sıcak ve yardımseverdi. Yaptığımız her etkinliğin ayrı bir güzellik anlam ve deneyimi vardı.”

Aia Mana(Filistin): “ Hepimizin dili farklı olmasına rağmen bizleri bir araya getiren kurduğumuz dostluk ve dayanışmaya bağlı iletişimdir. Ülkeme barışa olan inancımla dönüyorum.”

Romanos Byliris(Yunanistan): “Bizler Türkiye’ye komşu ülkeyiz. Yöre halkının misafirperverliği ile bir kez daha kardeş olduğumuzu fark ettim. Evlerinde kaldığımız Kürt ailenin cömertliği ve samimiyeti karşısında çok duygulandım. Hayal ettiğimden daha güzel deneyimler kazandım.”

Hiro Pirkhezri (İran/Kürdistan): “Kürdistan bölge halkının misafirperverliği beni şaşırtmadı çünkü ben de Orta Doğu insanıyım. Bu yöre halkını kendi insanımız gibi gördüm. Güzel çocukların ölmemesi ve dünya barışı için dayanışmayı yükseltmeliyiz.”

Can Çalışır (Türkiye): “ Hayatımda ilk defa Güneydoğu’ya geldim. Bu bölge ile ilgili hep olumsuz değerlendirmeler yapılıyordu ama bu şekilde olmadığına tanık oldum. İnsanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasın. Bu bölgede kırk yıldır neden savaşılıyor anlamış değilim.”

Yoana Stoyanova (Bulgaristan): “Bulgaristan ile Türkiye arasında birçok benzerlik gördüm. Kürt bölgesindeki çadır kentlerde insanların acı ve dram dolu yaşamlarına ve bölge halkının onlara gösterdiği özveriye tanık oldum. Orada gördüklerim bana hayat dersi verdi.”

 Birecik Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Müslüm Acar öğrenciler ile yaptığı çalışma sonu toplantısında teşekkürlerini dile getirerek şunları söyledi:

“Yöre insanı her zaman barış ve kardeşliğe inanmış olarak ayrımcılığın olmadığı ve kimliklerin baskılanmadığı bir ülke istemektedir ve diliyorum ki yakın zamanda tüm insanlar kendi ana dilleri ile kendilerini özgürce ifade edebilirler.”

 Öğrenciler Birecik Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Müslüm Acar ve çalışanlarına özveri ve katkılarından dolayı içtenlikle teşekkür ederek Suruç’tan ayrıldılar.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 19:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195