Title of a News Article

Kapaklı'dan ağır eleştiri

 Güneydoğu Televizyonu Yönetim kurulu başkanı Mehmet Ali Kapaklı, Şanlıurfa’da 5’e yükselen gazete derneklerine tepki gösterdi. Kapaklı, “Urfa’da bir yıl içinde dernek sayısı 24 olursa kimse şaşırmasın. Gazeteciliği kimse bu kadar ayağa düşürmesin” diyerek, derneklere birleşin çağrısında bulundu.

Güneydoğu Televizyonunda Halil Çap'ın Hazırlayıp sunduğu "Güneydoğudan Haberler" programına konuk olan Mehmet Ali Kapaklı,  Kapaklı, Şanlıurfa'da  sayısı artan Gazeteciler derneklerini eleştirerek, birleşme çağrısında bulundu.

Şanlıurfa’da yıllar önce bir elin parmakları kadar gazetecinin bulunduğunu belirten Kapaklı, “1979, 1980,1981 yıllarında 3 tane yerel gazetemiz vardı, radyo ve televizyon yoktu. Urfa’nın ilk yerel gazetesi Hizmet’tir, daha sonra Güneydoğu ve ardından da Reha Gazetesi kurulmuştur. Yıllarca bu 3 gazete Urfa’da lokomotif oldu ve özelikle Güneydoğu Gazetesi bir sektör oldu, bir okul oldu. Bir basın toplantısı olurdu 4-5 kişi katılırdı. Zamanla Urfa büyüyünce mantar gibi yerel gazeteler çoğaldı. Gazeteci olmayan insanlar işin içerisine girdi, insan biraz ona üzülüyor. Biranda baktık ki gazete sayısı 24’e çıktı hatta 30’ları falan buldu. Valilik işin içinden kalkamaz oldu. Sonra cemiyetler kurulmaya başlandı. İlk kurulan GAP Gazeteciler Cemiyeti idi. Aradan belli bir süre geçtikten sonra bir başkası kalkıp ayrı bir dernek kurdu, o da yetmedi yine bir başkası kurdu. Daha sonra bir dernek daha kuruldu. Dedik 24 gazete var 3 dernek olması iyi bir şeydir. Sonra bir baktık ki 2 dernek daha kuruldu. BİK’in yoğun çalışmaları sonucunda yapılan birleşmeler sonucunda gazete sayısı düştü” dedi.

Kapaklı, başka illerde kurulmuş gazeteci cemiyetlerinden de örnekler vererek, “Diyarbakır, Adana, Mersin, Gaziantep, Mardin, Adıyaman’da birer gazeteci cemiyetler var. Urfa’da neden 5 tane var? Yani ne var bunda? 7 Tane gazete var, 4-5 televizyon var yani her gazete sahibi bir dernek mi kuracak? Bunların her birisi bir dernek mi kuracak?”

 

“Dernek sayısı 24 olursa kimse şaşırmasın”

Derneklere çağrıda bulunan Kapaklı, “Gelin bir çatı altında toplanın, yani bu şehrin valisi nereye gideceğini şaşırdı, bu şehrin belediye başkanı hangi derneğe gideceğini şaşırıyor. Çalışan Gazeteciler Günü’nde iki derneğin faaliyeti vardı. Belki önümüzdeki yıla kadar dernek sayısı 7-8’e çıkar. Düşünün önümüzdeki yıl 3 dernek aynı saatte etkilik yaptı. Bu şehrin valisi, milletvekilleri, belediye başkanı kaç parça olacak? Çok sayıda haber internet sitesi de var, Urfa’da bir yıl içinde dernek sayısı 24 olursa kimse şaşırmasın. Gazeteciliği kimse bu kadar ayağa düşürmesin. Bir basın toplantısına gidiyorsun 150-200 kişi var, hiçbir yerde böyle bir şey yok. İstanbul’da bu kadar gazeteci olmaz.

Çağrısını yenileyen Kapaklı, “Beş derneğe de sesleniyorum; Bir araya gelin. İçlerinden bazıları da biraz fedakârlık yapsınlar, gelsinler bir araya  ve gerçek anlamda seçim yapılsın. Bu şehrin medyasının sesinin güçlü olabilmesi için tek cemiyetin olması gerekir” şeklinde konuştu.

 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 16:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195