Title of a News Article

Kara tabloyu açıkladı!

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Enerji Grup Başkanı Ahmet Demir, “Tarımsal sulamada kullanılan enerji değeri 1.6 Milyar TL, burada kayıt dışı yüzde 95’in üzerindedir” dedi.

UĞUR BUDAK
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Enerji Grup Başkanı Ahmet Demir, Dicle EDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, çiftçilerin desteklemelerine konulan bloke ile ilgili detaylı bilgiler verildi.

DEDAŞ Enerji Grup Başkanı Ahmet Demir, yaptığı açıklamada, “Son günlerde çiftçilerimizin desteklemelerine bloke konuluyor, çiftçilerimiz mağdur ediliyor denilerek bir algı oluşturuluyor. Biz çiftçilerimizi mağdur etme gibi bir düşünce içinde değiliz, böyle bir gayretimiz yok. Çiftçinin kazancı kutsaldır, çiftçinin teri kutsaldır, bunun bir damlası bile bizim kasamıza girmez” dedi.

Buradaki meselenin kayıt dışı olan bir enerji tüketiminin nasıl kayıt altına alınacağı meselesi olduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti;

“Çiftçi kayıt sistemine bağlı olan 153 Bin, 155 Bin çiftçi var. Urfa’da bunun sadece yüzde 15’i, yüzde 20’si yani 25 Bin civarında çiftçinin desteklemesine blokaj getirildi. Blokaj getirildiğinde de bu para DİCLE’nin kasasına girmiyor. Çiftçilerin desteklemeleri Ziraat Bankasında bekliyor, onlarda alamıyorlar bizde alamıyoruz. Peki bu sistem nasıl giderilecek? Bir kere onlar destekleme aldıkları için Tarım Bakanlığına sulu tarım yaptıklarını beyan ediyorlar. Bunun yanında kuru taırm yapıyoruz diyen çiftçilerimiz de var. Eğer ki destekleme sistemine kuru tarım yapıyoruz diyen çiftçilerin desteklemelerine kesinlikle blokaj gelmez, o çiftçimiz desteklemesini çok rahat şekilde alıyor. Tarım Bakanlığına sulu tarım yapıyorum beyanı yapan çiftçilerimizin elektrik tüketimleri kayıt altına alınıyor. Sulu tarım yapan bir çiftçi, elektrik tüketmediğinden bahsediyor. Bunların kontrol edilmesi gerekiyor. Çiftçimiz DİCLE’ye gelecek diyecek ki: Sizler benim desteklememe blokaj koymuşsunuz ben bunu kabul ediyorum veya reddediyorum.  Reddediyorsa gerekçesini anlatıyor, kabul ediyorsa da kampanyamızdan faydalanıyor ve elektrik bedelini ödemiş oluyor. Diyarbakır çiftçisi bizimle kampanya yaptıkları için onların desteklemelerinde blokaj yok, onlar paralarını alıyorlar. Urfa çiftçisinin enerji tüketimi kontrol altında değil, sayaç yok. Biz bunları kayıt altına almak istiyoruz. Çiftçiler diyor biz elektrik borcunu ödeyemiyoruz. Bizde bunun için bir kampanya yaptık. Bu kampanyada çiftçilere güze fırsatlar sunuyoruz. Bu kampanyadan faydalanan çiftçiler rahat ediyor.”

Demir, Tarımsal sulamada çekilen enerjinin DİCLE’nin tüketiminin yüzde 25’ini oluşturduğunu dile getirerek, “DİCLE’nin yıllık tüketimi 20 Milyar kilovatsaat yani bunun parasal değeri 4 Milyar TL’den fazladır. Tarımsal sulamada kullanılan enerji değeri 1.6 Milyar TL, burada kayıt dışı yüzde 95’in üzerindedir” diye ifade etti.

Daha sonra konuşan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise, borcunu ödemeyen çiftçilerin blokelerinin devam ettiğini ve DEDAŞ’a gelerek kampanyadan faydalanmaları durumunda blokelerinin kaldırılacağını kaydetti.

 

 

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2015, 14:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195