Title of a News Article

Karaköprü narı eski şöhretine kavuşacak

Karaköprü Nar Günleri etkinlikleri kapsamında düzenlenen nar temalı fotoğraf yarışması ve en iyi nar yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

İbrahim Halil ŞEKER / Şanlıurfa’da narcılığın geliştirilmesi ve sanayi ürünü haline getirilmesi için projeler uygulayan GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma Derneği’nin (GAPEKODER) organize ettiği Karaköprü Nar Günleri etkinlikleri, GAP Tarımsal Eğitim Merkezi konferans salonunda yapıldı.
Karaköprü Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ziraat Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi ile Şanlıurfa Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin destek verdiği etkinlikte, davetlilere narlı yaş pasta, nar ekşisi ve nar şurubu ikram edildi.
 
ABBASOĞLU: BİRLİK OLMAK ZORUNDAYIZ
Uzun yıllardır Şanlıurfa ve ilçelerinde narcılığın gelişmesi adına yürütülen faaliyetlerin mimarı olan GAPEKODER  Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu, “Türkiye’de nar denince Şanlıurfa’nın akıllara gelmesini isterken, nar üreticilerinin de emeklerinin karşılığını almaları için projeler üretmemiz gerekiyordu. Şifa kaynağı ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan nar üretiminin yaygınlaşması, sanayileşmesi ve dünya pazarlarında söz sahibi olması için birlikte çalışmamız şarttı. Bu düşünceden hareketle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu DGRV ile birlikte sürdürdüğü kooperatif girişimciliği eğitimini Şanlıurfa’da gerçekleştirme fırsatı bulduk. Dilerim, bu sayede sadece nar üreticileri değil, her alanda birlik, beraberlik sağlayan, hedefe varmayı kolaylaştıran kooperatifler gelişir, güç birlikleri oluşur” dedi.
Etkinliğe evsahipliğinden dolayı Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli’ye ve organizasyona katkı sunan tüm kuruluşlara şükranlarını sunan Abbasoğlu, dernek olarak narcılığın gelişmesi adına projeler üretmeye devam edeceklerini dile getirdi.
 
BAYDİLLİ: NAR POTANSİYEL BİR ÜRÜNÜMÜZ
Etkinliğe katkılarından dolayı GAPEKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu ve tüm kurum kuruluş temsilcilerine teşekkür eden Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Şanlıurfa’nın hububat ve pamuk üretiminin yanında meyveciliğe de önem vermesi gerektiğini kaydederek, “Şanlıurfa nar diyarıdır. Nar meyvesi, Karaköprü’nün simgesi, Siverek’in, Suruç’un ve Şanlıurfa’nın genelinin ticari potansiyeli yüksek bir meyvesidir. Uzun yıllardır  nar ile hemhal olan GAPEKODER Başkanı Medet Abbasoğlu ve arkadaşları bize gelerek böyle bir organizasyonda olmamızı önerdiler. Biz de Karaköprü’ye simge olan, türkülere, şarkılara, hikayelere konu olan Karaköprü narı için bu organizasyonun gerçekleşmesini istedik. Belediyemiz, Karaköprü narının yaşatılması ve yaygınlaştırılması için de faaliyetlerini sürdürüyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana 30 bin metrekarelik alana 1300 nar fidanı diktik. Kırsal mahallelerimizde de nar bahçelerinin oluşması için çaba sarfediyoruz. Aynı zamanda Karaköprü yerleşim alanı içersinde de mümkün olduğunca nar ağacı yetiştirmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki yıl hedefimiz, Karaköprü’de daha büyük bir nar etkinliği yapıp, Şanlıurfa narını hak ettiği yere getirmektir” dedi.
 
NAR ŞERBETİ BEĞENİLDİ
Karaköprü Nar Günleri etkinliklerine destek veren Şanlıurfa Aşçılar ve Pastacılar Derneği de hazırladığı narlı yaş pasta ve nar şerbeti ile etkinliğe katılanları yeni tatlarla tanıştırdı. Dernek Başkan Yardımcısı Yılmaz Ede’nin hazırladığı nar şerbeti büyük beğeni topladı. Nar şerbetini tadanların tarif istemesi üzerine bir açıklama yapan Ede, “Nar ekşisi kullanarak yaptığımız nar şerbetini yaparken, önce reyhan ve şekeri birlikte kaynatarak bir öz elde ediyoruz. Bunun içine yeteri miktarda nar ekşisi ilave edip, suyumuzu katıyoruz. Reyhan, nar ekşisindeki burukluğu alırken, nar ile uyumlu olan kokusu da içimde rahatlık ve ferahlık sağlıyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 18:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195