Title of a News Article

Karaköprülüler isyanda!

Karaköprülüler isyanda!
banner206
 Şanlıurfa'da belediyeler engelliler için duyarsız kalmaya devam ederken, Karaköprü belediyesi hem yayaları hem de engellileri zor durumda bırakıyor.

Şanlıurfa belediyeciliğinde en geri bırakılan hizmetlerden birisi de yayalara yönelik çalışmalar oluyor. Yeni bir yerleşim bölgesi olduğu için kentteki belediyeler içerisinde en moderni olarak kabul edilen Karaköprü ise, kaldırım ve yaya geçitleri çok yetersiz kalırken, üst ve alt geçitler yok denecek kadar az. Engelliler için ise ilçede bir yerden bir yere gitmek adeta kabus gibi. Yayaların dahi yürümekte zorlandığı kaldırımları, tekerlekli sandalye ve görme engellilerin kullanması imkansız.

 

ESKİLERDEN VAZGEÇTİK YENİ MAHALLELER DE FACİA

Eski mahallelerin içerisinden çıkamayan Karaköprü Belediyesi yeni yerleşim yerleri Şenevler, Atakent, Çamlıyayla, Karşıyaka, Akpıyar, Batıkent, Doğukent ve Narlıkuyu gibi mahallelerde de engelliler ve yayaları yok sayıyor. Çoğu binanın çevresinde ve caddelerde kaldırım bulunmuyor. Kaldırım olan yerlerde ise tekerlekli sandalyeli bir engellinin veya yaşlının yüksek yapılan kaldırıma tırmanması için mutlaka yardım alması gerekiyor. Karaköprü Belediyesi, görme engelliler için kaldırımlarda yapılması gereken yürüme şeritlerini de yapmıyor.

 

KALDIRIMLAR UCUBE GİBİ

Sağlık ve Mahmut Tuncer sokağı ile ilçe belediyesinin karşısındaki 2011 ve AK Parti ilçe binasının bulunduğu 2017'nci sokaklarda ise ağaçlandırma çalışması kapsamında açılan çukurlar ve çevresine yapılan beton çalışması engellilerin geçmesini imkansız kılıyor. Tekerlekli sandalye ile engelliler ve yaşlılar ancak kaldırımı kullanmayıp zaten dar olan sokakları kullanmak durumunda kalıyor. Bu da zaman zaman trafik kazalarına sebep oluyor.

 

YAYALARIN İP CAMBAZI GİBİ OLMASI LAZIM

İlçe merkezindeki kaldırım sorunu en çok kullanılan Şanlıurfa-Diyarbakır Karayolunun da ortaya çıkıyor. Belediyeciliğin yüzkarası olarak gösterilen karayolunun kenarındaki kaldırımlar, ucube olduğu gibi insanların hayatını da tehlikeye sokuyor. Metrelerce derinlikteki Karaköprü Deresi'nin üzerine yapılmaya çalışılan kaldırımın genişliği bazı yerlerde sadece 20 cm'e düşüyor. Burada yürümek ancak iplerin üzerinde yürüyen sirk cambazları gibi kabiliyetli olmasına bağlı. Bir tarafında araçların kaldırıma çıkmasını engellemek amacıyla demir bariyer bulunan kaldırımın diğer tarafı ise dereye bakan uçurum. Kaldırımdan geçemeyeceğini anlayan bir vatandaşın karşı tarafa da geçmesi kolay kolay mümkün değil. Yayanın ya demir bariyerlerin üzerine çıkıp yada yüzlerce metre geri gidip karşıdan karşıya geçmesi gerekiyor.

 

HEM KALDIRIM HEM IŞIKLANDIRMA YOK

Karaköprü Belediyesi sınırlarında bulunan İbrahim Kolsuzoğlu Bulvarı gibi bulvarlarda da insan hayatı tehlikede. İlçedeki bu ve buna benzer bulvar caddelerde hem kaldırım yok hem ışıklandırma. Özellikle gece buradan geçmek zorunda olan yayaların karanlıkta kendilerini belli ettiren giysiler giymesi gerekiyor. Aksi halde yol ve yayaların geçtiği cadde birbirine karıştığından dikkatsiz sürücülerin yayalara çarpması an meselesi. Çevre sakinleri, bu bulvarda hem sürücülerin hem de yayaların sık sık trafik kazası yaptığını belirtiyor.

 

FAKIBABA DA BULVARLARIN KALDIRIMINA ÖNEM VERİYORDU

Öte yandan Şanlıurfa'da bugüne kadar kaldırımlara en çok önem veren belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ydı. O da sadece taşları değiştirerek bazı çevrelere rant sağlamakla suçlanmıştı. Ancak Fakıbaba da kentin en işlek caddesi ve bulvarlarındaki kaldırımları modern hale getirip kenar mahallerdeki kaldırımlara aynı özeni göstermemişti. Yine kentin en işlek yerlerinde görme engelliler için yürüme şeritleri kullanılırken, diğer semtlerde engelliler için kolaylaştırıcı herhangi bir hizmet görmek mümkün değildi. Bu sebeple Fakıbaba'nın döneminde sorumluluğunda olan özellikle Haliliye ilçesi kaldırım yönünden Eyyübiye ve sorumluluğunda olmayan Karaköprü'ye göre daha iyiydi.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2014, 14:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
Karaköprü sakini
Karaköprü sakini - 9 yıl Önce

gözler kör gören yetkili yok nerde belediyeleri denetleyen yetkililer karaköprüde ne yol var nede kaldırım ara sokaklar halen ahmet güzel lin döneminde yapılan yollar her taraf köstebek çukuruna dönmüş biz oy verdik çalışsınsınlar diye ama çalışma karaköprüde tam durdu.

SIRADAKİ HABER

banner195