Title of a News Article

Kazandığı tazminatı Kobani’ye bağışlıyor

 Kazandığı tazminatı Kobani’ye bağışlıyor
banner206

Ferhat Tunç’un adil yargılanmadığı kararına varan AİHM, Türkiye’nin tazminat ödemesine hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demokratik Halkın Partisi’nin (DEHAP) 2003’te düzenlediği bir konserde yaptığı konuşma nedeniyle para cezasına mahkûm edilen sanatçı Ferhat Tunç’un adil yargılanmadığına ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM dün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili olan 6. ve ifade özgürlüğü ile ilgili olan 10. maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’nin sanatçıya yaklaşık 12 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Gazetemize konuşan Ferhat Tunç, Türkiye’den alacağı tazminat parasını Kobani’nin yeniden inşa sürecine bağışlayacağını açıkladı.

Tunç, ayrıca AİHM’in bu kararının bir emsal olduğunu, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü olmadığının bir kanıtı sayılabileceğini vurguladı.

Tunç, 4 Ağustos 2003 tarihinde Aydın’daki konserinde Türkiye’nin özgür ve demokratik olmadığını ifade ederek Kürt hareketine desteğini dile getirmişti. Bunun üzerine Aydın Valiliği, Tunç hakkında, konser izin kapsamının aşıldığını ileri sürerek dava açmıştı.

Tunç, “konser izin kapsamının aşıldığı” gerekçesini ise şöyle açıklıyor:

“Aydın Valiliği konser izni verdiğini ancak konuşma izni vermediklerini belirterek dava açmıştı. Bu trajikomik bir durum. Konuşmanın içeriği nedeniyle değil, konuştuğum için yargılanmam komik. Şarkı söyleme iznim var, ama konuşma iznim yokmuş! Savcılık ‘Konserde nutuk çekti’ diyor. Mesela İbrahim Tatlıses konserde, aşklarından, sevgililerinden bahseder, Ferhat Tunç ise toplumsal konuşur.”

Tunç 2003’teki konserde ifade ettiklerinin bugün de geçerli olduğunu, Türkiye’de hâlâ ifade özgürlüğü olmadığını, bugünkü iktidarın da faşizan bir iktidar olduğunu vurguladı:

“İktidar kendisi gibi olmayana, kendisi gibi düşünmeyene düşman. İktidarı eleştiren gazetecilere, sanatçılara baskı var. Ayrımcı bir zihniyete sahip olan iktidarı eleştiren herkes tehdit altında. Demokrasi, düşünce özgürlüğü bugün de yok.”

Kürt olduğu için ayrımcılığa uğradığını da belirten Tunç, iktidarın çözüm sürecindeki samimiyetine de inanmadığını söyledi. (cumhuriyet)

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195