Title of a News Article

'Kobani'de savaşmak bizim için onurdur'

'Kobani'de savaşmak bizim için onurdur'
banner206

 YPG güçleriyle beraber Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun Liva El Siwar El Raka tugayı, 134 günlük savaşta 13 kayıp verdi. Liva El Siwar El Raka tugayının yeni hedefi ise IŞİD'in elinde bulunan Rakka'ya saldırmak. Tugay komutanı Ebu Musenna, 'Kürt kardeşlerimizle beraber Kobani'de savaşmak bizim için onurdur' dedi.

Radikal’ın haberine göre; 134 gün süren IŞİD saldırısında Kobani’de YPG, YPJ ve Peşmergelerle beraber Burkan El Fırat çatısı altında savaşan Liva El Siwar El Rakka toplam 130 kişiden oluşuyor. Yaklaşık iki yıldır Kobani’de olan ve önceleri IŞİD’in elindeki Arap köylerine yönelik operasyonlar düzenleyen bu tugay, IŞİD’in Kobani’ye saldırmasından sonra savunmaya katıldı. Şehir merkezinde yaşanan çatışmalarda toplam 13 Liva El Siwar El Rakka üyesi hayatını kaybetti. Radikal’e konuşan Liva El Siwar El Rakka tugayının hedefinde ise Rakka var.

 

'ESED VE IŞİD'E KARŞI SAVAŞIMIZ SÜRECEK'

Kobani çevresindeki köyler IŞİD’ten temizlendikten sonra Rakka’ya saldıracaklarını söyleyen Liva El Siwar El Rakka tugayı komutanı Ebu Mussena, Kobani direnişi hakkında şöyle konuştu: "En başından beri Kobani’de Kürt kardeşlerimizle beraber IŞİD’in zulmüne karşı savaşıyoruz. Kobani özgürleştiği için mutluyuz. Kobani’de Araplar ve Kürtler IŞİD’e karşı beraber savaşarak birlikte olduklarını bütün dünyaya gösterdiler. Bu savaşta 13 Liva El Siwar El Rakka üyesi şehit düştü. Esed ve IŞİD’e karşı savaşımız devam edecek.’’

 

RAKKA İÇİN YARDIM ÇAĞRISI

Güçlerini Kobani’de toplamaya başladıklarını söyleyen Musenne sözlerine şu şekilde devam etti: "Üyelerimizin yüzde 80’i Rakka kökenli. Sayımız giderek artıyor. Kobani’de bir tugayımız bulunuyor. Bütün gücümüzü Kobani’de topluyoruz. Rakka’ya saldırma vakti geldiğinde bütün gücümüzle IŞİD’le savaşacağız. Ancak uluslararası desteğe ihtiyacımız var."

 

IŞİD KOBANİ’DE NASIL YENİLDİ?

134 gün boyunca ağır silahlarla Kobani’ye saldıran IŞİD’in Kobani’de yenilmesinin birçok sebebi var. İşte bunlardan bir kaçı…

 

YPG’nin etkili direnişi

Kobani’nin öz savunma gücünü oluşturan YPG güçleri IŞİD saldırısına karşı ilk direnişi veren güç oldu. Savaş süresince YPG’ye katılım sürekli arttı. IŞİD saldırısının hemen ardından Kobani halkının kentten tahliye edilmesi, YPJ ve YPG güçlerinin daha etkili savunma yapmasını sağladı.

 

Peşmergenin ağır silahları

IŞİD’in Musul’da elde ettiği silahlarla Kobani’ye saldırması ilk başlarda YPG’nin direnişinin zayıflamasına neden olsa da Ekim ayında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Kobani’ye peşmerge göndermesi IŞİD’in ilerleyişini yavaşlattı. Peşmerge güçleri Katyuşa füzesi gibi ağır silahlarla IŞİD mevzilerine ağır darbeler vurdu. YPG’nin verdiği koordinatlar doğrultusunda cephe gerisinden yapılan peşmerge bombardımanı IŞİD’in ilerleyişini yavaşlatırken, aynı zamanda YPG güçlerine zaman kazandırdı.

 

Uçak bombardımanı

Koalisyon uçakları tarafından IŞİD mevzilerine bombardımanlar bir yandan IŞİD’in manevra alanını daraltırken, diğer yandan ciddi kayıplar vermesine neden oldu. Ayrıca koalisyon uçaklarının IŞİD’e gelen ikmal desteğini de vurması IŞİD’in giderek zayıflamasına neden oldu.

 

Sivil halk desteği

IŞİD’in Rakka, Mımbış ve Tel Abyad üzerinden Kobani’ye saldırması üzerine Kobani çevresindeki 364 köy boşaldı. Yüz binden fazla köy halkı Kobani’ye sığındı. Ancak IŞİD’in şehir merkezi bombalaması üzerine yaklaşık 250 bin Kobanili Türkiye ’ye göç etti. Ancak her şeye rağmen halkın bir kısmı da Kobani’de kaldı. Kalanlar çoğunlukla cephe gerisinde YPG’ye destek verdi. Genç Kobanililer YPG saflarında IŞİD’e karşı savaştı. Kobani halkının hem IŞİD’e karşı savaşması, hem de cephe gerisinde YPG’ye lojistik destek vermesi YPG için büyük bir moral kaynağı oldu.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2015, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195