Title of a News Article

Kurban kesecekler bu habere dikkat!

Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık kurban kesecekleri uyardı. Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte akıllara kurban bayramıyla ilgili sorular gelmeye başladı.

Haber:Paşa BENZER
Kurban kesimi ve kaçıncı gününe kadar kesilmelidir gibi soruları Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık yanıtladı. Kurban bayramıyla ilgili açıklama yapan İl Müftüsü Açık kurbanlara eziyet edilmeden görevin yerine getirilmesini dile getirerek, “Tabi kurbanın kelime anlamı ‘kubiyet’ yani Allah’a yaklaşmak bir kere kurbanın kesimiyle ilgili kurban bayramı çerçevesini düşündüğümüzde Allah’a yaklaşmanın yani bir ibadet olduğunu unutmayacağız.  Belki kan akıtıyoruz ama Allah adına akıtıyoruz.” Dedi.

İl Müftüsü Açık, “Bu işlemin muhakkak Allah’a karşı bir yaklaşma bir ibadet olduğunu unutmayacağız. Bu maksatlarda birinci hedefimiz kurbanımızı güzel seçmek olacak. İyi bir kurban seçmeye çalışacağız özürlü veya yaralı, diğer hayvanlardan görünüm itibari ile sıkıntılı olan hayvan değilde özenle seçtiğimiz hayvan olacak 2. Konu keserken muhakkak özen göstereceğiz hayvana eziyet etmeyeceğiz sıkıntı vermeyeceğiz hatta elimizden geldiği kadar bir hayvanı keserken diğer hayvanın birbirini görmesini istemeyeceğiz çünkü hayvan diğerinin acı çektiğini görürse ona göre bir sıkıntı oluşur. Yani ilk hedefimiz şu olsun ehli birine kestirmek lazım biz senede bir defa kestiğimiz için hayvana zarar verebiliriz önemli olan ehli bir kişinin hayvana eziyet vermeden ve kendimize eziyet vermeden bir de tabi kurban bayramında gazetede televizyonlarda şu görüntüler ortaya çıkıyor işte hastaneye koşanlar elini kesen, ayağını kesen, başkasına zarar veren gibi. Bunların önlenmesi yegâne şeyi 1 acele etmeyeceğiz sabırlı olacağız zaten bir imtihandan bir taneside bu hemen ilk gün biz sabahtan erken kesip bir an önce yemeyi düşünmeyeceğiz o yüzden sabırlı olmak ehliyetli kişilere kestirmek tedbirimizi güzel almak.  Kestikten sonra kesinlikle temizliğe önem vermek çünkü biz Müslümanız, Müslüman temiz insandır, temizliğin nerden geldiğini bilir. Etrafa pis görüntüler vermeyeceğiz yani kurban bayramının hem bayram olarak hemde kurbanın Allah’a yaklaşma ibadeti olduğunu ortaya koyabilmemiz adına bu sünnetlere ve özelliklere ve ibadet boyutunu hiç unutmayacağız. Daha sonra şunu söyleyebilirim, kurban etinin dağıtımı önemli. Kurban bayramı et bayramı değildir bunu buradan tekrar tekrar söyleme ihtiyacı hissediyorum.  Bu nedir fakir fukaranın komşularımızın birçoğunun belki yıl içerisinde evine et gitmeyen kardeşlerimiz var bu vesile ile Allah adına kestiğimiz kurbanlardan muhakkak onlara etlerini vermek hatta imkân verse elimizden geldiği kadar çoğunu dağıtmak azını evde bırakmak. Bazen imkânımız varsa tümünü versek daha iyi olur. Çünkü ne kadar verirsek o kadar bizimle kalacak peygamberimizin müjdesi gereği. Hele ki Urfa’da hamdolsun et yiyoruz bugünlerde et yemektense Müslüman kardeşlerimize fakir fukaraya şuan da Suriyeli kardeşlerimizde çoğaldı onlara dağıtmanın daha faydalı olacağına inanıyorum.” Diye konuştu.

 

Kurban ne zamana kadar kesilebilir?

Öte yandan kurbanların en son hangi güne kadar kesileceğine açıklık getiren İl Müftüsü Açık şöyle devam etti,  “Şimdi bizim 1. 2. 3. Günlerde kesebiliriz. Mezheplerimizin bazıları 4. Gün kesiyor ama biz 3. Günü aşmayalım elimizden geldiği kadar. Bir de şunu söyleyeyim o yüzden 4 güne verilmiş. Zaten bizim tekbirlerimizde var sabah namazından başlayacak 4. Günü ikindi namazına kadar binevi kurbanlarımızın kesim vaktine kadar. Bugünler neden yayılmış acele edilmesin diye şimdi hemen bayram namazından sonra herkes kesmeye kalktığı için bir telaşıoluyor bir sıkıntı oluyor. 1. 2. 3. Güne kadar kessin kardeşlerimiz. 3.günde dâhil kesmeye niyet etsinler.”Şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2015, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195