Title of a News Article

Mahkeme, ihtiyati tedbiri kaldırdı

Mahkeme, ihtiyati tedbiri kaldırdı
banner206

Şanlıurfa’daki Topçu Gündaş Sulama Birliği üyelerinin borçlarından dolayı kesilen elektriklerinin verilmesi yönünde aldırdığı ‘ihtiyati tedbir’ kararı, DEDAŞ’ın itirazı üzerine Akçakale Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde faaliyet gösteren Topçu Gündaş Sulama Birliği’nin elektriği, ödemedikleri borçları nedeniyle bir süre önce DEDAŞ ekipleri tarafından kesildi. Sulama Birliği üyesi bazı çiftçiler de mahkemeye başvurarak, tarlalarında ekili olan ürünü sulayamadıklarını gerekçe göstererek, elektriklerinin yeniden bağlanması için ‘ihtiyati tedbir’ kararı aldırdı. Ancak, alınan ‘ihtiyati tedbir’ kararına DEDAŞ avukatları itiraz ederek, alınan tedbir kararının kaldırılmasını istedi. Akçakale Asliye Hukuk Mahkemesi, yaptığı açık yargılama sonunda, tedbir kararının kaldırılmasına hükmetti. Akçakale Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran DEDAŞ avukatları, Topçu Gündaş Sulama Birliği’nin kullanmış olduğu enerjinin, bedelini ödemediği için DEDAŞ tarafından Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 15/3 maddesi gereğince yasal biçimde kesildiğini belirttiler. Avukatlar başvurularında, söz konusu ihtiyati tedbir kararı alınırken sulama birliğinin statüsü, kullanıcının durumu ve mevzuat hükümlerinin dikkate alınmadığı, dolayısıyla verilen kararın hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek, ‘’Topçu Gündaş Sulama Birliği üyeliği ihtiyari olup sulama birliğine ödenen aidat içerisinde elektrik gideri bulunmadığı belirlenmiştir’’ ifadelerine yer verdi.

DEDAŞ’ın almış olduğu enerjinin bedelini TEİAŞ’a peşin olarak ödediğine de dikkat çeken avukatlar, mahkeme kararında, söz konusu tedbir kararının ‘Enerji al, ama bedelini alma’ sonucunu doğurduğunun altını çizerek, aciz olduğu borçlarını ödeyemeyeceği yazışmalara yansıyan Topçu Gündaş Sulama Birliği’nin 82 milyon 913 bin 902 lira 92 kuruş borcu bulunduğunu, adı geçen birliğe elektrik enerjisi verilmesi durumunda, bunun DEDAŞ’a günlük maliyetinin 250 bin TL olacağını ifade etti.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin daha önceki kararına da dikkat çeken DEDAŞ avukatları, alınan tedbir kararının, dayanaksız ve yersiz olup yasalara aykırı olduğunu bildirdi.

Akçakale Asliye Hukuk Mahkemesi de, DEDAŞ avukatlarının söz konusu gerekçelerle yaptığı itirazı değerlendirdi ve Topçu Gündaş Sulama Birliğinin abonesi bulunduğu bağlantı borcunun ödenmemesi nedeniyle ve yasal mevzuata uygun olarak kesildiğine hükmetti.

Mahkeme, elektrik idaresine alacağını tahsil edemediği halde elektrik sağlama ve sulama kanallarında kimin ne kadar su kullandığını denetleme yükümlülüğü yüklenemeyeceğine, birlikte değerlendirildiğinde verilen ihtiyati tedbir talebinin hem esastan hem infaz yönü ile usul ve yasaya aykırı olduğuna hükmetti ve bu kararı kaldırdı.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2014, 18:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195