Title of a News Article

Milletvekili Cevheri ile özel röportaj...

.

Milletvekili Cevheri ile özel röportaj...
banner206

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti Hükümeti’nin Şanlıurfa’ya büyük ayrıcalık tanıdığını belirterek, Urfa’nın yaşamış olduğu tüm sorunlar gerek Başbakan Ahmet Davutoğlu ve gerekse de Bakan Faruk Çelik’in sayesinde birer birer çözülüyor.

 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri oldu. 1 Kasım seçimlerinden önce adayken de seçim çalışmaları ile ilgili röportaj yaptığımız Milletvekili Cevheri ile bu kez de Şanlıurfa’nın sorunlarını konuştuk. Cevheri AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerine Şanlıurfa’da büyük başarı elde etmesinden dolayı Hükümetin Urfa’ya yatırım konusunda büyük ayrıcalık tanıdığını kaydetti.

 

“Kırsalın sorunları çözülüyor”

Zaman zaman Şanlıurfa’nın 13 ilçesine de giderek, halkın sorunlarını dinlediğini belirten Cevheri, “Kırsalda en çok enerji sorunu, yol sorunu, kilitli parke taşı ve su gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bizde bunların çözümü için çaba harcıyoruz, belediyeler de bu sorunları programlı bir şekilde çözüyor” dedi.

 

“Gözlerim doldu”

Milletvekili Cevheri, 4 partinin desteğiyle Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası’nın verilmesini de değerlendirerek, “TBMM’de karar alındıktan sonra Meclis Başkanımız dahi herkes Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesini ayakta alkışladı. İnanın ki benim bir ara gözlerim doldu, bu gururu yaşadım” diye ifade etti.

Ailesinin siyasi geçmişinden de bahseden Cevheri, küçük yaşlarda babasının siyasi çalışmalarına destek vermek için çaycılık bile yaptığını dile getirdi.

 

İşte AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ile yaptığımız röportaj;

Sizinle seçimden önce de bir röportaj yapmıştık. Seçimden bu yana 6 aylık bir süre geçti. Türkiye Büyük Millet Meclisine giren tecrübeli bir siyasetçisiniz. Bu TBMM’ye ilk girişiniz ve ondan sonraki 6 aylık süreyi değerlendirebilir misiniz?

Halkımıza adaylık sürecimizde ve şuanda verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Her zaman Şanlıurfalı hemşerilerimizin desteğini ve duasını alıyoruz. Tabi insana siz Allah rızası için dua ederseniz, yaptığınız siyasi çalışmaları da ibadet gibi görürseniz, beklentisiz, karşılıksız yaparsanız, insanlardan teşekkür beklemezseniz o durumda Cenab-ı Allah sizin bu yaptığınız samimi çalışmalarınızdan dolayı kapıları açıyor.

 

“Geçmişte çaycılık da yaptım”

Daha önceden biz Meclis’e çok gidip geldik, biz de yeniyiz ama siyasette eskiyiz. Babam, Adalet Partisi döneminde köylere delege çalışmalarına giderken zaman zaman hafta sonu bizi de alıp “Oğlum gelin, köyleri tanıyın, insanları tanıyın, bir gün gelir size lazım olur” derdi. Bizde o ziyaretlerde babamın siyasi çalışmalarına, sohbetlerin çok şahit oluyorduk. Hatta bir gün ben evdeydim, Cengiz Topel İlköğretim Okulu’nda delege seçimleri oluyordu. Babam, bana haber göndermiş “Demliği alıp gelsin okulda çay yapsın” diye… Bende demlikleri ve çay bardaklarını alarak okula gidip sabahtan akşama kadar oradaki partililere çay servisi yaptım. Hani bazıları diyor ya; “Ben çaycılık bile yaparım”. Biz yaparız demiyoruz biz geçmişte yaptık. Bizim o zamanlar ikinci adresimiz partiydi, ne zaman babamızı ararsak partideydi. Hayatımız hep böyle geçti. O Dönem Necmettin Amcamın (Necmettin Cevheri) arkasında çok güçlü bir kitle vardı. Şuanda hizmet bekleyen çok büyük kitle var. Ben seçim sürecinde 250’nin üzerinde köye gittim, 13 ilçede çalışma yaptım. İnsanların bize gönül koymaması için gittik yanlarına, hamdolsun 1 Kasım seçimlerinde bunun karşılığını gördük, 7 Haziran’a nazaran gittiğimizde her yerde yüzde 40’ın üzerinde oy artışı sağladık. Daha önceki seçimde farklı partilere giden kesimi geri gönderdik, 2 tane başka partide görev alan encümen azasını geri gönderdik. İnsanların bizde ciddi bir şekilde umut ve beklentileri vardı, bu beklentileri yerine getirebilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

 

“Bu soy ismi taşıyan 5. Vekilim”

Bu yola neden girdim. Ailenin geçmişten gelen, 1946’dan gelen bir siyasi mazisi var. Ailemizden ilk vekil 1950 yılında Hacı Ömer Cevheri olmuştur, vekilken rahmetli oldu, İstiklal Madalyası’nın sahibiydi, Şanlıurfa’nın kurtuluşunda hem şehirde hem de kırsalda ciddi anlamda destek vermişti. Kendisine o dönem verilen İstiklal Madalyası halen oğlu olan Necmettin Amcamın evine asılıdır, kendisi vefat ettikten sonra Necmettin Amca siyasete giriyor, Demokrat Parti İlçe Başkanlığı yapıyor, Demokrat Parti kapandıktan sonra bizimkileri Adalet Partisi’nin kuruluş sürecinde yer alıyorlar. Necmettin Cevheri, Adalet Partisi İl Başkanı oluyor, 1965 yılında Necmettin Amcamın milletvekilliği süreci gerçekleşti. Adalet Partisi Genel Başkan yardımcısı da olan Necmettin Amcam, 1969 yılında Turizm Tanıtma Bakanı oluyor, ilk bakanlığı böyle gerçekleşiyor ve daha sonra Adalet Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Devlet Bakanlığı gibi görevleri yürütüyor. Cevheri ailesine baktığımızda tabi ki farklı soy isimlerden insanlar milletvekili oldu; Seydi Bey, Mahmut Kaplan Bey, Rahmetli Fevzi Şıhanlıoğlu, Sabahattin Bey gibi. Bu soy ismi taşıyan olarak ben 5. Vekilim önce Hac Ömer Cevheri, sonra Necmettin Amcam, Necmettin Amcamın oğlu Cevher Cevheri Adana’dan, Sabahattin Bey ve son olarak de ben milletvekili oldum. Tabi ki yükümüz ağır, büyüyen bir Urfa var, iletişimin çok yoğun olduğu bir şehirdir. Şanlıurfa’nın bekleyen büyük sorunlarına çözüm bulmak zorundasınız, Bakanlıklara gitmek zorundasınız. Çünkü takip etmeden olmuyor. Takip etmediğinde bir iş çıkmıyor, takip etmeniz gerekiyor, talep etmeniz gerekiyor. Birlikte hareket edince yani 3 vekil, 4 vekil birlikte hareket edince bir sonuç alıyorsunuz, siz projelerle bakanlıklara gidince daha çok kabul görüyorsunuz, buda bizi memnun kılıyor. Şanlıurfa’da kırsalda alt yapı olarak ciddi sorunlarımız var, yol, elektrik sorunlarını çözmemiz lazım.

 

1 Kasım seçimlerinde yüksek bir oy oranı ile Meclis’e gittiniz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da Şanlıurfa’ya verildi. Bakanla birlikte 9 milletvekilinin bir çatı altında toplanması Şanlıurfa açısından bir kazanç, siz bir araya gelebiliyor musunuz? Şanlıurfa’nın sorunlarını bu 6 aylık süre içerisinde gündeme getirebildiniz mi?

Biz en az 15 günde bir bir araya geliyoruz. Zaten Meclis o yasama döneminde de sürekli biraraya geliyoruz, otururken Urfa’yı konuşuyoruz. Milletvekilleri olarak sürekli bir araya gelip Urfa’yı konuşuyoruz, neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Biz örneği Karayolları Genel Müdürlüğüne giderken, buradaki teşkilatı arayıp talepleriniz nelerdir, ihtiyaçlarınız nelerdir diye soruyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığına giderken de aynısını yapıyoruz. Oralarda bireysel taleplerde bulunmuyoruz hep Urfa adına taleplerde bulunuyoruz. Bu kararı da aldık: En az 3 ayda bir belediye başkanları, ilçe başkanları milletvekillerinin de katılacağı genel bir toplantı yapacağız, ayda bir Bakan Bey’in katılacağı bir toplantı yapacağız, 15 günde bir de sadece milletvekilleri kendi arasında toplantı yapacak ve böylece yapacaklarımızın programlarını yapacağız.

 

Sayın Başbakan’ın başkanlığı Bakanlar Kurulu Şanlıurfa’da yapıldı. Urfa’ya İstiklal Madalyası da verildi. Şanlıurfa milletvekili olarak mutlaka mecliste birlikte olmuşsunuzdur, bu süreci bize anlatır mısınız? Ayrıca Bakanlar Kurulu bittikten sonra Urfa’ya ne gibi kazanımları oldu veya olacak?

Ben bu mutluluğu iki ayrı ortamda yaşadım. Bir Plan Bütçe Komisyonunda yaşadım. Çünkü Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası önce Plan Bütçe Komisyonunda karara bağlandı. İstiklal Madalyası önce Torba Yasada gelmişti, oradaki muhalefetteki grup bütün temsilcilerimiz; “Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesi Şanlıurfa’nın hakkıdır, gecikmiş bir haktır ama bunu tek madde olarak getirin, Şanlıurfa’yı diğer maddelerle birlikte tartışmayalım” dediler. En sonda da böyle oldu. Gerek Plan Bütçede gerekse de Mecliste İstiklal Madalyası genel bir kabul gördü. 4 Partinin desteği ile Şanlıurfa’yı İstiklal Madalyasının verilmesi kararlaştırıldı. Karar aldıktan sonra Meclis Başkanımız dahi herkes Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesini ayakta alkışladı. İnanın ki benim bir ara gözlerim doldu, bu gururu yaşadım. Bunun hemen akabinde Başbakanımızın Bakanlar Kurulunu Şanlıurfa’da toplaması, Şanlıurfa’ya verilen önemin en bariz göstergesidir. 13 Yıl sonra ilk defa Bakanlar Kurulu Ankara dışında Şanlıurfa’da toplandı. Hemşerilerimiz, Başbakanımıza ve bakanlara büyük ilgi gösterdi.  Bakanlar Kurulu’nun tek maddesi Şanlıurfa oldu. Bu konuda Sayın Faruk Çelik’in de büyük katkısı oldu, kendisine de teşekkür ediyorum. Tugayın taşınması konusu da görüşüldü.  Şanlıurfa’da 3 Milyon hektar alanın sulanması da çok ciddi bir karar. Şanlıurfa’dan Kıbrıs’a uçak seferlerinin başlayacak, Erbil’e de uçak seferinin başlaması için çalışmalar var. Belediyelere de çok ciddi anlamda bir kaynak aktarımı söz konusu olacak. Çünkü Şanlıurfa’da biliyorsunuz ciddi anlamda Suriyeli kardeşimiz var, bu konuda aslan payının Şanlıurfa’ya verilmesi gerekiyor. Sağlık alanında 1700 yataklı hastanenin inşaatı başlamak üzere, bunun tüm yasal prosedürü bitti. Harran Üniversitesi Tıp Hastanesinin global bütçeye dahil edilmesi, bütçesinin arttırılmış olması ciddi anlamda bir kazanımdır.

 

Yakın tarihte çiftçilerin DEDAŞ sorunu yaşandı. Bu sorun üç bakanın Şanlıurfa’ya gelişiyle çözüldü. Bu sorun nasıl çözüldü?

Bize günde 500 telefon geliyorsa bunun 450’i enerji sorunu. Artık öyle bir noktaya geldik ki; Yoğun bir telefon trafiğinden dolayı karşı taraf bize bir şeyler anlatıyor artık duymuyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımızla irtibat halindeydik. Bu konuyu milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Başbakanımızla görüşerek, “Şanlıurfa’da ciddi bir elektrik sorunu var, provoke ediliyor, Gezi Parkı’nın bir benzeri burada denenmek isteniyor ve bunun çözülmesi gerekiyor” dedik. Bunun ardından Başbakanımız, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a bu sorunun çözülmesi için talimat verdi. Daha sonra Mardin ve Şanlıurfa milletvekilleri olarak bu konuyu görüştük. Başbakanımız da, Bakanlar Faruk Çelik, Berat Albayrak ve Veysel Eroğlu’nu bu sorunun çözülmesi için Urfa’ya gönderdi,  buraya birlikte geldik. Bütün milletvekillerimiz ve bakanlarımız bu konuyu burada da tartıştık, çok şükür milletvekillerimiz aynı çözüm önerisini sundu. Biz görüştükten sonra Bakanlarımız, durumu Sayın Başbakanımıza ilettiler ve bu kararı aldıklarını söylediler. Daha sonra çiftçiyi memnun edecek kararlar Bakanlar tarafından açıklandı. Dönüm başı sulama ücreti alınacağı karara bağlandı ama sayaçlar da takılacak, çiftçiye enerji desteklemesi de yapılacak. Ayrıca Şanlıurfa’da sulama sorunu biterse, enerji sorunu da ortadan kalkacaktır.

 

Şanlıurfa’da bürokratik anlamda herhangi bir değişim olmadı. Paralel Yapı ile mücadeleniz var, bu ticari anlamda da söz konusu ama kamuoyunda özellikle AK Parti cephesinde mevcut bürokratik yapının değişimi de bekleniyor. Bununla ilgili de bir çalışma var mı? Ayrıca en çok kırsalda gezdiğinizi görüyoruz. Kırsalın taleplerinde seçim öncesi ile sonrası arasında fark var mı?

AK Parti yeni bir hükümet kurmuş parti değil, 2002 yılından beri iktidarda ve 14 yıla doğru giden bir hükümet var. Şuandaki mevcut bürokratlar geçmiş dönemlerdeki bürokratlarımızdı ama 1 Kasım seçimlerinden sonra böyle bir beklenti oluştu. Bürokratik atamalar yapılırken insanlarımızı mağdur etmememiz lazım. Belki de büyüyen Şanlıurfamızın sorunlarını giderme noktasında gerekli performansı yeterince gösterememiş olabilirler, bundan kaynaklanmış durumlar da olabilir. Bürokratik atamalarda beklenti içerisine girenler de var, gideceğini düşünenler de var. Buda verimi ciddi anlamda düşürüyor. Eğer böyle atamalar varsa biran önce gerçekleşmesi gerekir, herkesin işine gücüne bakması lazım.

Seçim çalışmaları yapılırken her arkadaşımıza bir ilçe verildi ama benim ismimin karşısına 3 merkez ilçe ve kırsal ilçeler verildi. Çünkü ailenin bırakmış olduğu önemli bir siyasi miras var ve her ilçede de hem dost ailelerimiz var, hem aşiretlere mensup kabilelerimiz var, bunlara gitmemiz gerekiyor. Kırsalın çok ciddi anlamda sorunları var; Kanalizasyon, elektrik, üst yapı sorunu, su sorunu var. Eskiden adı köydü, şimdi mahalle oldu. Şimdi artık kırsal şehirde ne varsa bende de olsun istiyor. Böyle bir beklenti var. Buda insanlarımızın hakkıdır. Devletimiz millet için varsa bu hizmetlerin gitmesi gerekir.

 

Belediyelerin kırsalda hizmetleri yerine getirdiğine inanıyor musunuz?

Seçim olduğu dönem kış mevsimiydi, şimdi yeni kış mevsiminden çıktık. Bahar mevsimiyle beraber yereldeki hizmetlere başlandı. Arkadaşlarımız bütçe imkânı ölçüsünde hizmet yapmaya çalışıyorlar, çalışmalar yapılıyor. Büyükşehir 13 ilçede çalışmalarını yürütüyor, bu hizmetlerin daha da artması lazım. Halkımızın beklentilerinin karşılanması gerekir. Gıda OSB için de ciddi bir çalışmamız var. Bu konuda Sayın Valimizi ziyaret ettik, arsa konusunu ele aldık. Besi Organize Sanayi Bölgesinin bitirilmesi için de çalışmalar halen devam ediyor. Besi Organizenşn tamamlanması için 30 Milyon TL para lazım, şuanda 10 Milyon TL’nin aktarılması için çalışmalar yapılıyor. Alım satımlar sitesinin inşaatı devam ediyor. Dal geçler yapılıyor, şuanda birçok noktada hizmetler devam ediyor. Şanlıurfa, Sayın Bakanımızla birlikte çok ciddi kazanımlar elde edecektir.

 

Efendim zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Beni konuk ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum, benim duygularımı, hislerimi Urfalılara anlatmaya vesile olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2016, 10:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Babosan
Babosan - 8 yıl Önce

Sayın vekillerimizde Şanlıurfaya ayrıcalık tanıyor Urfalı müdürleri Adana,Diyarbakır,Elazığ'a gönderip yarine Adıyamanlı Samsunlu Adanalı müdür getiriyorlar

SIRADAKİ HABER

banner195