Title of a News Article

Milyonlarca tüketiciye büyük müjde

Milyonlarca tüketiciye büyük müjde
banner206

 BDDK, bir süredir üzerinde çalıştığı yönetmelik taslağını görüşe açtı. Birçok yeniliği içeren düzenlemeye göre, kredi kartından yapılan nakit çekimler ücretsiz olacak.

Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre; Tüketicilerin uzun süredir beklediği kredi kartı, banka ücret ve komisyonlarına ilişkin düzenlemenin ucu göründü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün yönetmelik taslağını internet sitesinde yayınladı. Ancak daha sonra iç onay sürecinden geçmediği için geri çekti. Kısa süreliğine yayınlanan taslağa göre kart ücreti ilk kullanımı müteakip ve yıllık olarak tahakkuk ettirilirken, yıllık ücrete de sınırlama getiriliyor. Limiti 5 bin TL ve altında olan kredi kartlarından azami alınabilecek yıllık üyelik ücreti 25 lirayı geçmeyecek. Bu kartların dışındakiler ise içerdikleri özelliklere göre yıllık olarak belirlenen tutar kadar ücretlendirilebilecek. Kredi kartı hesabına tüketicinin toplam borç miktarının üzerinde yaptığı ödemelerin tutarı kadar olan nakit çekimden ücret alınmayacak.

 

Ek karta daha az ücret

Asıl karta bağlı olarak sunulan ek kredi kartlarının ücret bedeli ise asıl kartın ücret bedelinin yüzde 50'si ile sınırlandı. BDDK'nın milyonlarca vatandaşın merakla beklediği düzenlemesine göre tüketicinin hesabının bulunduğu bankanın bankacılık işlem alanlarından herhangi birini kullanmak suretiyle, kendi hesabına para yatırma veya kendi hesabından para çekmesi işlemlerinden de ücret talep edilemeyecek.

 

ÜCRET VE MASRAFLAR AZALIYOR

- KREDİ MASRAFINA BİNDE 5 SINIRI

Finansal tüketicilerden kullandırılacak krediler için tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi başka ücret talep edilemeyecek. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde 5'ini ve 500 TL'yi geçemeyecek.

 

- EFT'YE SÖZLEŞME TARİFESİ

Düzenli ve rutin işlem saatleri dışında yapılan para transferleri (havale-EFT), banka ve kredi kartı veya ön ödemeli kartlardan yapılan para transfer işlemleri ile mobil işlem alanında yapılan işlemlerde ücretler, sözleşme ile belirlenecek. İşlemler gerçekleşmeden önce finansal tüketiciye ilgili ücrete dair bilgi verilecek. Kuruluşlar tarafından sunulacak ürün ve hizmetlere ilişkin sigorta sözleşmelerinin münferiden düzenlenmesi de zorunlu.

 

- FAHİŞ ÜCRET ARTIŞINA ONAY ZORUNLU

BDDK'nın yönetmelik taslağına göre bir takvim yılı içerisinde, ücretlerde yüzde yirmi ve üzerinde artış öngören değişiklikler için onay alınması zorunlu. Bir takvim yılı içinde, ücretlerde yüzde yirminin altında artış öngören değişikliklerin, finansal tüketiciye en az otuz gün önce etkin bir yolla bildirilmesi gerekiyor. Finansal tüketicinin yeni dönem başladıktan itibaren 15 gün sonrasına kadar ürünün veya hizmetin kullanımından vazgeçme hakkı bulunuyor.

 

- HAREKETSİZ HESABA AYAR

Kesintisiz olarak, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilecek. Bu hesaplardan ücret alınmadan önce finansal tüketiciye otuz gün içinde ilave maliyete katlanmaksızın hesabı kapatma hakkının bulunduğu aksi takdirde kuruluşların ücret tahakkuk ettirebileceği hususunda bilgilendirme yapılacak.

 

- Tüketiciden talep edilen faiz, ücret ve diğer kesintilere ilişkin güncel bilgiler açık, anlaşılır ve kolay erişilebilir olacak.

 

- İşlemlerde ücret bilgisinin açıkça işlem fişi üzerinde yer alması zorunlu.

 

- Kredi ürünleri hakkında, borcun bulunmadığına dair talep edilen bilgi yazıları için ücret talep edilmeyecek.

 

- Kredili mevduat hesaplarından yapılan kredi kullandırımları ile kredi kartlarından yapılan nakit çekimi için herhangi bir ücret tahsil edilemeyecek.

 

- Hesap işletim ücreti, birer yıllık dönemlerde tahakkuk ve tahsil edilebilir, hesabın kullanıldığı aylara ilişkin oransal ücret talep edilebilecek.

 

- Hesap açma işlemleri ile cüzdan yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamayacak.

 

- Tüketicinin hesabının bulunduğu bankaya ait ATM'lerden, banka tarafından belirlenen limit dâhilinde kendi hesabı için gerçekleştirdiği para yatırma, para çekme ve bakiye sorgulama işlemlerinden ücret alınmayacak.

 

- Bankalardaki kiralık kasa ziyaretine ilişkin herhangi bir ücret talep edilemeyecek.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195