Title of a News Article

Nihat Çiftçi ile özel röportaj...

.

Nihat Çiftçi ile özel röportaj...

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, farklı bir yönetim anlayışı sergileyeceğini belirterek, “Her zaman yeniliğe, her zaman değişime açık bir yönetimiz. Kimde aksama görürsem onu değiştireceğim, buda normaldir; Urfa’nın hakkını korumak için bunu yapacağım” dedi.

 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi oldu. 1 Kasım seçimlerinde memleketi Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı olabilmek için görevinden istifa eden Celalettin Güvenç’in yerine Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Başkan Çiftçi, 2016 yılı için umutlu konuştu. Kısa sürede yaptığı çalışmalarla şimdiden herkesin takdirini toplayan Çiftçi, 2016 Yılında Urfa’ya su arıtma tesisi  ve ilçelerdeki su arıtma tesislerinin yapılacağının müjdesini verdi.

Tüm ilçelere eşit şekilde hizmet götürdüklerini de dile getiren Çiftçi, kırsalda en çok yol ve su sorunu olduğunu ve bunları da çözebilmek için yoğun şekilde çalıştıklarını kaydetti.

 

 “Suriyeliler için destek bekleniyor”

Başkan çiftçi, resmi rakamlara göre Şanlıurfa’da 378 Bin Suriyelinin bulunduğunu belirterek, “Bunun şehre getirdiği yük var; Temizlik yükü var, çevre yükü var, trafik yükü var, konut yükü var, sosyal donanımlarını paylaşım yükü var. Şuan bunlardan bir şey alınıyor mu? Hayır. Bunlar resmi olarak sayılmıyorlar. Belediyeler, sosyal yardımları da kendi bütçesinden yapıyor.  Biz bununla ilgili bir rapor hazırladık, Başbakanımızda dâhil olmak üzere yetkili makamlara sunduk. Bunla ilgili yasal düzenlemeyi bekliyoruz” dedi.

 

İşte Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile yaptığımız röportaj:

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığınızdan önce 6 buçuk yıl kadar Karaköprü Belediye Başkanlığı da yaptınız. Öncelikle Karaköprü’deki 6 buçuk yıllık başkanlık döneminizi değerlendirebilir misiniz?

Karaköprü’de, 6 buçuk yılda güzel gelişmelere imza atıldı. Gerek alt yapı anlamında gerek açtığımız bulvarlar gerekse yapının imara uygunluğu, nitelikli konut, siteler, yeşil alanlar konusunda önemli adımlar atıldı. Karaköprü’dki yeşil alanın diğer bütün ilçelerdekini 3’e, 4’e katladığını istatistik rakamlarla görüyorum. Güzel yeşil alanlarına, sosyal alanlara, spor alanlara imza atıldı. Karaköprü, yaşanılabilir bir ilçe haline geldi. Tabi ki bunun temelleri önceden atılmıştı, bizde bunu devam ettirdik. Karaköprü’de 6 buçuk yılım dolu dolu geçti. Karaköprü’deki projelerin devamı noktasında Metin Baydilli Başkan, bu çalışmalara devam edecek. Bu projeler şuanda ödeneğine kadar hazır, projelerin tüm detayları hazır, ihaleye çıkacak. Yaşam Parkı, Teleferik Projesi yapılacak ve Kültür Merkezinin de temeli atıldı, yükseliyor.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Yasasına geçtikten sonra ilçeler bazında tabi ki teşkilatlanma ve sair konularda sıkıntılar vardı. Sizin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelişinizi kamuoyu merak ediyor, nasıl oldu?

Büyükşehir Belediye Başkanlığı geliş süreci olağanüstü bir durumdu. Celalettin Bey, adaylık için görevinden istifa etti. Daha sonra konu biraz daha merkez yoğunlaştırıldı. Bu 3 merkez ilçe başkanlarında da tecrübeye bakıldı. 6 Buçuk yıl Karaköprü’deki başkanlık tecrübemden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanlığına ben seçildim.

 

Şanlıurfa, Türkiye’nin coğrafi anlamında en büyük 7. Şehridir. Siz Büyükşehir Belediye başkanı olmadan önce ilçe belediye başkanlarının Büyükşehire karşı bir sitemi vardı. Yeni yasadan dolayı yeterince hizmet alamadıklarını belirtiyorlardı. Sizde bunu yaşayan bir belediye başkanı olarak şuan Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamındasınız, ilçe belediye başkanları arasında da bir kopukluk vardı ama sizin gelişinizden sonra birlik ve beraberlik sağlandığını gözlemliyoruz. Sizin önceliğiniz şehir merkezi mi olacak yoksa diğer ilçeler mi olacak?

Ben öncelikle İlçe belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Güzel birlik ve beraberlik var. Olay paylaşma olayıdır. Biz bir kere hem ilçenin yaklaşımını biliyoruz hem de Büyükşehrin yaklaşımını biliyoruz. İlçe belediyelerinin de yetkilerini, imkânlarını, imkânsızlıklarını biliyorum. Büyükşehirde de yaklaşık 4 ay olacak. Büyükşehrin her ilçeyi görmesi gerekiyor, her ilçeyle ilgili sorumluluğunu bilmesi gerekiyor ve her ilçeyi bilmesi gerekiyor, dolayısıyla bir programlama yapılması lazım.  Bunu yaparken de kriterli davranılması gerekiyor ki çatışmaya yol açmasın. İlçenin alanı, nüfusu, gelişme alanını, büyüklüğünü koyarak ona göre hizmet anlayışını götürüyoruz. Güzel bir birlik ve beraberlik var. Önce ihtiyaca bakıyoruz daha sonra ‘Bu ilçe nasıl gelişebilir?’ diyerek hizmet götürüyoruz. Bunu yaparken de ilçe belediyemize, milletvekillerimize, ilçe teşkilatlarımıza, muhtarlarımıza ve belediye meclis üyelerini ve en son halkı da işin içine katarak verileri alıyoruz. Burada talebi görüyoruz. Talep nedir? Ortak talep ortaya çıkıyor. Daha sonra bunu arkadaşlarla plan, program çerçevesinde hazırlıyoruz. 2016 Planımız hazır. Her ilçe nüfusu, alanıyla Büyükşehirden faydalanmalıdır, hizmet adil olmalıdır. Her ilçenin Büyükşehirle birlikte gelişmeye hakkı var, sorunlar da zaten ortakdır.

 

İlçelerin sorunları nedir?

Kırsalda yol ve su sorunu var, merkezde de yeşil alan, sosyal tesis, bulvar, yol altyapı gibi sorunlar bulunuyor. Kışın tam ortasındayız ama şuanda Birecik’in yağmur drenajı döşüyoruz, yıllardır yapılmayan bir şey. Hilvan, Siverek’in de yağmur drenajına başladık. Urfa’nın su arıtma tesisi ihalesini bitirdik, temelin atacağız. Siverek Su Arıtma Tesisinin ihalesi yapıldı, diğer tüm ilçelerinde projesi hazırlanıyor.

 

Büyükşehirin borç anlamında gerçekten çok yüklü bir miktarda borcu var mı? Gelen imkânlar yeterli mi?

Borç var tabi ki. Devredilen borçlar var, İlçelerden gelen borçlar var, İl Özel İdareden gelen borçlar var. Büyükşehrin 900 Milyon civarında borcu bulunuyor. Bu borçlar planlanıyor, bunları eritmeye çalışıyoruz. İller Bankası, Avrupa Birliği kredileri, Dünya Bankası kredisi var, bunlar kontrol edilebilir ve yönetilebilir düzeyde. Yatırım için sadece ve sadece kendini merkeze bırakmak, merkezden gelen bütçeye bırakmak doğru bir yönetim anlayışı olmaz. Kendi öz kaynaklarını oluşturmak durumundasın, buna yönelik adımlar atıyoruz.

 

Şanlıurfa’da imar sıkıntısı, konut alanı yetersizliği konuşuluyor. Zira Urfa’da 168 TOKİ konutu için Şanlıurfa’da 16 Bin kişi başvuru yapmıştı, konut sıkıntısı yaşanıyor. İmar durumunu nasıl görüyorsunuz?

Maşuk’ta altyapı ile üst yapı başlayınca imara açılıyor, şuanda konut yapılıyor. Demek sorun nedir? Kâğıt üzerinde imara açmak değildir, alt ve üst yapı götürmektir. Altyapı, içme suyu, yol sorunu çözüldü mü, oralar gelişir. Şuanda Urfa’nın yerleşimi kadar imara açılmış yeri var. Dağ eteğini Haliliye’yle, Maşuk’u Haliliye’yle birleştirmek için çalışmalar sürüyor. 

 

Tüm bunları yaparken tabi ki iyi bir ekibe de ihtiyaç var, A Takımınıza ihtiyaç var. Kamuoyunda kabul gören Abdulkadir Açar Bey’i de Genel Sekreter Vekilliği makamına getirdiniz, öncelikle hayırlı olsun. Celalettin Bey’in de en çok eleştirilen tarafı kadro konusuydu. Sizde kadroda bir değişikliğe gidecek misiniz, yeni bir ekip mi kuracaksınız yoksa bu ekiple yola devam mı edeceksiniz?

Her zaman yeniliğe, her zaman değişime açık bir yönetimiz. Kimde aksama görürsem onu değiştireceğim. Normaldir, Urfa’nın hakkını korumak için bunu yapacağım. Benim tüm çalışanlarımdan beklentim şudur; Herkes işini başına gelsin, herkes kendini Urfa’ya versin, çalışmalarını yapsın. Hangi daire başkanlığıyla çalışıyorsa kendini oraya güzel bir şekilde hissettirsin. Personel kesinlikle siyasetten uzak dursun, hiç kimse bizim düşmanımız değil, dostumuz da değil Urfalıdır, hemşerimizdir, yerel yönetimde hizmet veriyor. Kim güzel hizmet verirse onun yanındayız ama yapamıyorsa onu da alırız. Şuan kış ayı olmasına rağmen Büyükşehir her yerde, halk da bunu görüyor, bunun bilincinde. Toplum, şuanda ‘Celalettin Bey değişti neden böyle oluyor?’ işte bunu da biraz lidere sormak lazım.

 

Birkaç gün önce İçişleri Bakanı Efkan Ala, Şanlıurfa’da sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yaptı. O toplantıda STK’ların ön plana çıkardığı belli başlı konular vardı. Suriyelilerin Şanlıurfa’daki varlığı gündeme geldi. Bu Büyükşehir Belediyesi için ciddi bir külfet, yük. Bununla ilgili sizin merkezi yönetimden bir talebiniz oldu mu, merkezi yönetimin size katkısı var mı? Ayrıca Urfa’daki insanların endişesi gençlik ve gençliğin uyuşturucu batağına sürüklenmesi. Burada tabi ki bir belediye ayağının da olması gerekiyor gençliğin yok olmaması konusunda. Buna yönelik bir çalışmanız var mı?

Şanlıurfa’daki Suriyelilerin toplam resmi rakamı 378 Bin. Bunun şehre getirdiği yük var; Temizlik yükü var, çevre yükü var, trafik yükü var, konut yükü var, sosyal donanımlarını paylaşım yükü var. Şuan bunlardan bir şey alınıyor mu? Hayır. Bunlar resmi olarak sayılmıyorlar. Belediyeler, sosyal yardımları da kendi bütçesinden yapıyor.  Biz bununla ilgili bir rapor hazırladık, Başbakanımızda dâhil olmak üzere yetkili makamlara sunduk. Bunla ilgili yasal düzenlemeyi bekliyoruz. Gençlik konusunda da; Gençlik sadece ve sadece resmi kurumlara ve yerel yönetimlere bırakılacak derecede bir konu olamaz. Gençliğe Şanlıurfalıların aile kavramı içerisinde bakması lazım, ailenin gençliği koruması gerekiyor. Önce anne ve baba sorumluluğunu doğru kavramalı; Yani çocuğu gece 11.00’de yoksa bunun müsebbibi Emniyet, Valilik, Belediye, Milli Eğitim olarak görmemeli. Emniyet de, bu gençlerin suça bulaşmamaları noktasında gerekli tedbirleri alması lazım. Büyükşehir olarak da biz,  gençliği sosyal tesislere yönlendirebilmek için çalışıyoruz. Yeterince yüzme havuzumuz var, yeterince sahamız var, yeterince salonumuz var, Yenice Spor Salonunu da yapıyoruz, öncelikle bunları doldurmamız gerekiyor.  Ben artık olayı tesis açısından yetersiz görmüyorum. Tesislerin dolması noktasında kurumların işbirliği ihtiyacı var. Bunu yapmalı. Sosyal sorumluluk projeleri anlamında tüm kesimlerin birbirlerine yardımcı olmaları gerekiyor. Şanlıurfa önemli bir noktada. Çok şükür birçok noktada terör olayları konuşulurken Urfa, apayrı bir noktada duruyor.

 

Suruç olayları ve 5 polisin şehit edilmesi Batı’ya bakıldığında Şanlıurfa’nın imajını kötü etkiledi. Şanlıurfa, turizmin merkezi konumunda bir kent, turizmcilerin bir belirsizliği var. Belediye olarak turizmcilere nasıl bir öncülük edeceksiniz?

Tanıtımda öncülük ediyoruz. Bir iç turizm taşıma projemiz var, onu 1 hafta sonra devreye koyacağız. Şuan 13 tane turizm projemizin ihalesine çıktık, turizme ağırlık verdik. Bu projelere merkez ve ilçeler giriyor. Ulusal basına çıktığımda turizmi konuşuyorum. Urfa, terörle neden anılsın, Urfa’da böyle bir şey yok. Bölgede olmanızdan dolayı ister istemez dışarıdan etkileniyorsunuz. Suruç’taki olayın Suruçlularla alakası var mı? Yok. Ceylanpınar’daki olayın Ceylanpınarlılarla alakası var mı? Yok. Sadece Şanlıurfa’yı da işin içine çekmek istediler. Şanlıurfa bilinçli davrandı ve 1 Kasım’da tavrını koyarak, ‘Ben bu işin içinde olmam’ dedi.

 

7 Haziran’da Karaköprü Belediye Başkanıydınız, 1 Kasım seçimlerinde de Büyükşehir Belediye Başkanıydınız. İki seçim arasında da siyah beyaz kadar Şanlıurfa’da bir farklılık ortaya çıktı. Hem seçimin bir değerlendirmesini hem de Şanlıurfa seçmeni ile ilgili nasıl bir tespitiniz var?

7 Haziran seçimleri koşulları ile 1 Kasım seçimleri koşulları aynı değildi. Yani arada 3 ay gibi bir süre var ama koşullar aynı değildi. Karaköprü’de ben yüzde 58’le seçildim, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 57 aldık, o büyük düşüşü Karaköprü’de göremiyorsunuz. 1 Kasım’da vatandaş bir değerlendirme yaptı. 7 Haziran’da ki psikoloji şuydu; HDP baraj altında kalmamalı, mutlaka HDP Meclis’te olmalı diye HDP’ye yüklenildi. 1 Kasım’da da AK Parti iktidardan düşmemeli, kesinlikle iktidarda olmalı diye AK Parti’ye yüklendiler. Ayrıca AK Parti, 7 Haziran’da çok güzel ders çıkardı.

 

Şanlıurfa, yeniden bakanına kavuştu. Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı oldu. Bakan Çelik’in varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Faruk Çelik Bakanımız Şanlıurfa için önemli bir şans. Urfa bir tarım şehridir, Sayın Çelik’inde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olması en önemlidir. Urfa bundan istifade etmeli, yatırımcı istifade etmeli zaten ben belediye olarak bakanıma giderim destek isterim. Eğer Şanlıurfa, bir tarım şehriyse tarımla uğraşan, ziraatlar uğraşanlar güzel projelerle Sayın Bakanımıza gitmelidir, taleple, sorunla, küçük işlerle gitmemelidir. Geçen toplantımızda Bakanımız, Gıda OSB’yi çözdü. Bizde Valilikle beraber elimizden gelen planlama işlemlerini yaptık ama onayını aldı, yeri belirlendi. Gıda Organize Sanayi Bölgesinin içini doldurmak da artık Urfalıya düşer.

 

İyi gitmeyen bir Şanlıurfaspor var. İyi bir yönetim başında var ama takım iyi gitmiyor. Urfaspor’da ekonomik sıkıntı da büyük, bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?

İyi niyetli bir yönetim var, zarara gelebilen bir Başkan var ama yönetim futboldan anlıyor mu, anlamıyor mu orasını bilemiyorum. Ben de futboldan çok anlamadığım için bunu yorumlayamıyorum ama Urfaspor ile ilgili düşüncelerimi söylüyorum. Şuan Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalar yapıyoruz. Yönetim talepte bulunuyor, bunu karşılama noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Önemli olan yönetim sisteminin, mali sistemin, sosyal proje sisteminin doğru kurulmasıdır. Urfaspor’un bu yönetim anlayışıyla taşısak ne olur? Şehir olarak 20 Milyon TL daha verelim takımı Süer Lig’e taşıyalım ama kalıcı gelir olmadıktan sonra Süper Lig’de de kalıcı olunmaz.

 

2016 Yılında Urfa ile ilgili başlıca projeleriniz ne olacak?

Ulaşım projeleri, yeni açılacak olan bulvarlar, çelik köprüler, 4 tane dalgeç projesi, GAP Vadisi, yeşil alan projeleri, spor tesisleri,  büyük parklar, prestij caddeler, turizm projeleri, çevre Halfeti sahil düzenlemesi, Birecik Sahili 3. Etap, kale eteğinin onarılması 2016 yılında yapacağımız çalışmalar arasında yer alacak. En önemlisi Şanlıurfa atık su projesidir.

 

Son olarak Şanlıurfalılara neler söylemek istersiniz?

Yeni yıllarını kutluyorum, güveniyorlar, bunu hissediyorum. Allah’ın izniyle de onları mahcup etmeyeceğiz.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Ben sizlere teşekkür ederim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 09:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
urfalı
urfalı - 6 yıl Önce

sayın başkan bir adam 7 sinde ne ise 70 ındede odur. bağımsız aday ol. partiye yazık etme ...halk memnunsa yine kazanırsın....burası urfa

SIRADAKİ HABER