Title of a News Article

Nihayet el atılıyor.

.

Nihayet el atılıyor.
banner206

İç İşleri Bakanlığı talimatları doğrultusunda Türkiye'de bulunan Suriye plakalı araçların tescil işlemine tabii tutulacakları bildirildi. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan yazılı açıkalamda  Suriye plakalı araçların araç tescil işlemlerini bir ay içerisinde yapmaları, aksi takdirde araçlarının gümrük tarafından el konulacağı ifade edildi. Türkiye'de bulunan Suriye plakalı araçlar Radar, sinyalizasyon, muayene, gibi işlemlerden para cezası almıyorlardı. 
Yapılan yazılı açıklama şöyle

 03/04/2015 tarihinden önce Ülkemize giriş yapan araçlar 05/05/2015 tarihine kadar (30 gün), 03/04/2015 tarihinden sonra giriş yapan araçların ise 15 gün içerisinde araç tescillerini yaptırmaları gerekmektedir, belirlenen tarihte tescil yapmayan Suriye plakalı araçlar Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından Gümrük Müdürlüğü Otoparkına çekilecektir





GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILACAK İŞLEMLER





· 03/04/2015 tarihinden sonra giriş yapanlar Ek-49/A “Geçici Giriş Yol Belgesi” almaları gerekmektedir.



· Ek-49/A “Geçici Giriş Yol Belgesi” için Gümrük Müdürlüğüne Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından “Geçici Koruma Randevu Talep Belgesi”, “Yabancı Tanıtma Belgesi”, ve “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” nden herhangi birisi ile müracaat edilmesi gerekmektedir.



· 1 Yıl geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırmış olması gerekmektedir.



· Bu kapsamda Ülkemize giriş yapmış olan araçların tamir ve bakımları sadece en yakın Gümrük İdaresince uygun görülen yerlerde ve Gümrük Müdürlüğünden izin alınarak bakım ve onarımının yapılması gerekmektedir.



· Yapılan bu tamiratlar Gümrükten Giriş yaparken ki ayniyetini değiştirecek şekilde tamir ve tadil işlemine tabi tutulamaz.







MUAYENE İSTASYONUNDA YAPILACAK İŞLEMLER





· Araç muayenesi sırasında 1 Yıl geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırmış olması şartı aranacaktır.



· Araç muayenesi sırasında “Geçici Koruma Randevu Talep Belgesi”, “Yabancı Tanıtma Belgesi”, ve “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” nden herhangi birisi ile müracaat edilmesi gerekmektedir.



· Uygulamanın başladığı 03/04/2015 tarihinden önce Ülkemize giriş yapmış araçların muayenelerinin yapılabilmesi için Suriye’den verilmiş olan araç tescil belgelerinin ve Türkçe tercümesinin ibrazı zorunludur.



· Uygulamanın başladığı 03/04/2015 tarihinden sonra Ülkemize giriş yapmış araçların muayenelerinin yapılabilmesi için Gümrük İdarelerinden alınan Ek-49/A “Geçici Giriş Yol Belgesi” nin, Suriye’den verilmiş olan araç tescil belgelerinin ve Türkçe tercümesinin ibrazı zorunludur.



· Muayene yapılacak olan araçlarda MTV borcu ve diğer kanunlardan kaynaklanan amme borcunun olmaması şartı aranacaktır.



· Muayenesi yapılmak istene aracın motor ve şase numaralarında tutarsızlık ve silinti-kazıntı olmamalıdır.





VERGİ DAİRESİNDE (MALİYE) YAPILACAK İŞLEMLER





Vergi dairesi Müdürlükleri, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 118.Maddesi ve Kanun’a bağlı 9 sayılı tarifenin “Geçici Trafik Belge Harçlar” başlıklı 7.Bölümü gereğince, KTY’nin 51/A Maddesine göre düzenlenen geçici trafik belgelerinin 2015 yılı için 205,30 TL tutarında ödenen harç makbuzu.





TRAFİK TESCİL ŞUBESİNDE MÜRACAATTA GEREKLİ BELGELER



* Araç sahibinin veya kanuni vekilinin müracaat dilekçesi



* Araç sahibinin yabancı tanıtma belgesinin veya geçici koruma kimlik belgesinin aslı veya noter tasdikli örneği



* Suriye Arap cumhuriyeti makamlarınca verilen araç tescil belgesinin aslı veya yeminli tercüman tarafından yapılan noter tasdikli Türkçe tercümesi



* Araca Suriye Arap cumhuriyeti makamlarınca tahsis edilen tescil plakası



* 1 adet tescil dosyası



* 3 adet ek-1 formu (1 tane gümrük müdürlüğüne, 1 tanesi vergi dairesi müdürlüğüne gönderilecek, 1tanesi ise araç dosyasında muhafaza edilecektir.)



* Ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin fotokopisi (poliçenin aslı görülecektir)



* Yönetmeliğin 51/A maddesinin uygulanmaya başlandığı 03.04.2015 tarihinden sonra ülkemize giriş yapmış olan araçlar için ilgili gümrük müdürlüğünce düzenlenmiş olan geçici giriş yol belgesi (Ek-49/A)



* Yabancı Tanıtma Belgesini’nin veya Geçici Koruma Kimlik Belgesi’nin fotokopisi (belgenin aslı görülecektir)



* Aracın ülkemizde muyanesinin yapıldığına dair belgenin fotokopisi



* 492 sayılı Harç Kanunu’nun 118. Maddesi gereği 205,30 tl. harç makbuzu.





Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 15:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195