Title of a News Article

Öcalan da demedi...

Öcalan da demedi...
banner206
 Öcalan taslakta 'özerklik' demedi

Öcalan’ın hazırladığı müzakere taslağında “özerklik” başlığı var iddiası Hükümet ile HDP arasında yeni tartışma konusu oldu. Al Jazeera’nin haberine göre, taslakta 'özerklik' yok ama 'yerel yönetimlerin güçlendirilmesi' başlığı var.

Son günlerin en çok tartışılan konusu 'özerklik'. Tartışmayı başlatan HDP heyetinin 8 Aralık Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptığı görüşme oldu. Çıkışta heyet adına açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, görüşmede genel yaklaşımlarını, sürecin takvimini karşılıklı olarak değerlendirdiklerini, henüz tartışma ve özet aşamasında olmadıklarını söyledi.

Al Jazeera'nın haberine göre; Abdullah Öcalan tarafından hazırlanan taslakta, "demokratik özerklik" ifadesi yer almıyor. Ancak Öcalan'ın yerel yönetimlerin güçlendirilmesine vurgu yaptığı belirtiliyor.

Tarafları karşı karşıya getiren de, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden ne anladıkları. HDP'nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı, demokratik özerklik, Türkiye'de 25 ayrı bölgede Dışişleri ve Maliye hariç tüm yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesini öngörüyor. Bunun için de savunma güçlerinin kurulması da var, eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi de. HDP burada amacı halkın yönetimde daha çok söz sahibi olması olarak tanımlıyor.

Özerklik ile ilgili Hükümet ile aralarında tartışma sürerken 11 Aralık Perşembe günü Meclis Genel Kurul'unda konuşan Sırrı Süreyya Önder, özerklik ile kastedilenin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

"Bugün artık yerel yönetimin güçlendirilmesinin adı özerkliktir. Yerel yönetimin kendisi adına karar vermesinin adı özerkliktir. Biz buna bir de demokratik olma eklemişiz. Orada yaşayan tüm halkların sosyal kültürel tüm yönelimlerine dair kendi bütçelerinde istediklerini yapmalarına ne mani?"

Konuya ilişkin daha ayrıntılı açıklama ise HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi.

11 Aralık'ta Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen Kürt Konferansı'nda konuşan HDP Eş Başkanı, tek başkentten yani tek merkezden yönetilmek yerine bölgesel yönetimlerin kendi sorunlarıyla ilgili söz sahibi olduğu bir düzeni kastettiklerini anlattı.

"Her kimliğin, anlayışın, inancın kendini yerelde yönetebildiği, yerelde yetki sahibi olduğu, 'yerel parlamento, belediye meclisi, il genel meclisi, eyalet meclisi' ne derseniz deyin orada temsiliyetini bulduğu, kendi dilini, eğitimini, kültürünü, geçmişini, geleceğini garanti altına alabileceği, karar mekanizmalarına temsilcileri aracılığıyla katılabileceği yönetim mekanizmalarına ihtiyaç var."

Demirtaş bu tanıma bir de daha önce de tartışma konusu olan savunma kavramını ekledi.

"En nihayetinde yerelde demokratik düzeni, oradaki kazanımları koruyabilecek savunma birimlerinin oluşması lazım. Ulusal savunmanın da ortak bir çerçevede, merkezi hükümete bağlı şekilde kurgulanması lazım."

 

Hükümet adına özerklik demiyor

Hükümet'teki AK Parti'nin yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden anladığının ne olduğu ise en ayrıntılı olarak partinin 30 Mart yerel seçimleri için yayınlanan seçim beyannamesinde yer alıyor. AK Parti, seçim beyannamesinde de yerel yönetimlerin güçlendirilmesini "özerklik" olarak tanımlamıyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 21:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195