Title of a News Article

“Öcalan hazırlık yapıyor”

.

“Öcalan hazırlık yapıyor”
banner206

Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, "Çözüm sürecinin geleceği ne olacak" başlıklı yazısında Öcalan'ın sürecin yeniden başlayacağı gün için hazırlık yaptığını öne sürdü.

Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "buzdolabına kaldırıldı" dediği çözüm sürecine ilişkin olarak "İmralı'da gelişmeleri takip ettiğini" söyledi.

Özal'dan Erdoğan'a kadar çözüm süreçlerine tanık olmuş Öcalan'ın 8-9 kez çatışma süreçlerini ve çatışmasızlığı yaşadığını belirten Selvi, çözüm sürecinin başarıya ulaşmaması konusunda Kandil'i ve devleti suçladığını, çözüm süreci başlar ve bir gün bana ihtiyaç olur diye hazırlık yaptığını yazdı.

İşte Selvi'nin "Çözüm sürecinin geleceği ne olacak" başlıklı yazısından bir kesit;

"Ankara Garı'nda canlı bombaların patladığı gün, PKK tek yanlı ateşkes ilan etti.

Murat Karayılan, Ankara'da yaşamını yitiren insanların vasiyeti gereği eylemsizlik sürecini uygulayacaklarını söyledi. Hangi gerekçeyle olursa olsun silahların susması güzel.

Ama öyle olmadı. PKK ateşkes ilan etti ama şehit cenazeleri gelmeye devam ediyor. Tek yanlı ateşkes ilan için Kandil'de bir güç mücadelesi yaşandı. "Eylemsizlik" kararının ilk işaretini Bese Hozat vermişti.

 

PKK İRAN SINIRINDA TOPLANTI YAPTI

Çünkü geçen hafta PKK'nın üst düzey yöneticileri üç gün boyunca İran sınırındaki, "Kaletuka Kampı"nda toplantı yaptılar. Türkiye'nin operasyonlarını, kış yapılanmasını, Suriye'de ABD ve Rusya ile ilişkileri ve "Eylemsizlik" kararını tartıştılar. "Kaletuka kampı" sınırın İran tarafında olduğu için örgüt açısından güvenli bulunuyor. Cemil Bayık son zamanlarda röportajlarını bu kampta veriyor.

 

BAYIK, KARASU VE KALKAN ATEL KESE KARŞI ÇIKTI

Cemil Bayık, Murat Karasu ve Duran Kalkan, eylemsizlik kararı alınmasına karşı çıktılar. Gerekçeleri ilginçti: "Türkiye çatışma sürecinde tutulmazsa Suriye fırsatı elimizden kaçabilir. Suriye'de çözüme en yakın olduğumuz bir süreç gelişiyor."

Murat Karasu aynı zamanda Kandil adına Suriye'deki silahlı unsurları yöneten isimlerden biri. Biz Salih Müslim'i tanıyoruz ama asıl güç, Suriye'deki silahlı unsurların başında olan Sofi Nurettin, Behoz Erdal ve Murat Karasu'nun elinde. Murat Karayılan ve Sabri Ok'un eylemsizlik kararını savundukları biliniyor. Bu aynı zamanda örgütün Suriye üzerinde odaklanması ve kış yapılanması için başvurulmuş bir taktiksel hamle.

 

ÇATIŞMA SÜRECİ HDP'YE ZARAR VERİYOR

Murat Karayılan ve Sabri Ok'un tezlerinden biri de 1 Kasım seçimleriyle ilgili. Çatışma sürecinin HDP'ye zarar verdiğini, sıkışan Ak Parti'ye siyasi olarak zarar verebilmek için çatışma sürecinin durması, HDP'nin yeniden yükselişe geçmesi gerektiğini yönünde.

Ama asıl Suriye süreci devam ederken, Türkiye'nin çatışma sürecinde tutulması tezine ne diyorsunuz? Öcalan, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esat'ı işaret ederek, "Büyük bir ülkenin devlet başkanı PKK'yı kurduğumda Türkiye'yi meşgul etmelisin" demişti.

PKK'nın Suriye kolu olan PYD; ABD tarafından Suriye'de Radikal İslamcı IŞİD'e karşı savaşan özgürlükçü seküler Kürtler olarak tanıtılıyor. Terörist örgütler listesinde yok.

 

PKK'NIN KAKARI ANKARA'DA KARŞILIK BULMADI

PKK'nın eylemsizlik kararı Ankara'da bir karşılık bulmadı. Kandil bu kararını açıklamadan önce Ankara'da seçimlerden 10 gün önce eylemsizlik kararı alınacak şeklinde bir bilgi zaten vardı. "Sorun eylemsizlik kararı alınması değil, saldırıların durması ve Türkiye sınırları içinde silahlı mücadelenin bittiği kararının alınması" deniliyor. Geçen çözüm sürecinin en büyük zaafı geri çekilmenin durdurulmasıydı. Bu kez geri çekilme konusunda büyük bir hassasiyet var. Silahlı unsurlarını içeride tutan PKK'nın bunu şehir yapılanmalarını gerçekleştirdiği ve bölge üzerinde baskı unsuru olarak kullandığı biliniyor. Bu kez, silahlı unsurlar Türkiye sınırlarının dışına çıkmadan, silah bırakma konusu müzakere edilecek bir zemin olmadan, tek yanlı eylemsiz kararı heyecan oluşturmuyor.

 

ÖCALAN HAZIRLIK YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Buzdolabına kaldırıldı" dediği çözüm süreci için AK Parti'nin seçim beyannamesinde güçlü ifadeler vardı. Kürt sorununa sivil çözüm AK Parti'nin en büyük başarı hikayelerinden biri. AK Parti kendi eserine sırt çevirme niyetinde değil.

 

Artık yıprandığı için adının bile değişip, "Çözüm süreci" denilmeyeceğini umuyorum. Yeni bir formatla, yeni bir süreç yaşanacak. Bu arada çözüm sürecinin arkasındaki önemli iradelerinden biri olan Öcalan'ın ise İmralı'da gelişmeleri takip ettiği söyleniyor. En az 8-9 kez çatışma süreçlerini ve çatışmasızlığı yaşamış, Özal'dan Erdoğan'a kadar çözüm süreçlerine tanık olmuş bir isim Öcalan. Çözüm sürecinin başarıya ulaşmaması konusunda Kandil'i ve devleti suçladığı ifade ediliyor. Çözüm süreci başlar ve bir gün bana ihtiyaç olur diye hazırlık yaptığı biliniyor.

Tüm bunlar sahada yaşananlar. Ama asıl belirleyici olan nokta 1 Kasım'da çıkacak tablo olacak. 1 Kasım'da sandıktan çıkacak sonuç birçok şeyin belirleyicisi olacak. Çözüm sürecinin kaderini de etkileyeceğinden kuşkum yoktur."

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2015, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195