Title of a News Article

Öcalan'ın Sit Alanı Merakı

Öcalan'ın Sit Alanı Merakı
banner206

 Akçakale-Mardin çevre yolunun yapıldığı bölgede yer alan Gürcütepe höyüğünün bir kısmının yol çalışmasının altında kaldığının iddia edildiğini ifade eden HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile işin aslını sordu.

Dilek Öcalan’ın TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:

Urfa Gürcütepe Höyükleri şehir merkezinin 4 kilometre güneydoğusunda bulunan ve Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlenen, Erken Tunç, Roma ve Doğu Roma(Bizans) tabakalarının bulunduğu oldukça önemli bir merkez olmakla birlikte, aynı zamanda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından II. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kaydedilmiştir. İnsanlık tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Gürcütepe Höyüklerinde kısa sürelide olsa yapılan Arkeolojik kazılar, özellikle bölgenin neolitiği ile ilgili oldukça önemli bilgiler sunmuş, taş endüstrisi ile ilgili işlik yerleri tespit edilmiş, Çanak Çömleksiz Neolitik Geç Döneminin erken evrelerine ait mekanlar açığa çıkarılmış, yapılan analizler sonucunda evcilleştirildiği tespit edilen çokça hayvan türüne ait kemikler ele geçmiştir. Basında çıkan haberlere göre; Gürcütepe höyüklerinin yer aldığı bu arkeolojik sit alanı üzerine; arkeologların tüm itirazlarına rağmen daha önce kamulaştırma sorunundan dolayı tamamlanamayan Akçakale-Mardin çevre yolunun yapıldığı ve Gürcütepe’nin büyük bir kısmının çevre yolu çalışmasının altında kaldığı iddia edilmektedir.

Bu Bağlamda;

1- Yaklaşık 10.000 yıllık bir tarihi mirasa sahip olan Gürcütepe Höyüklerinin yer aldığı II. ve III. Derece Arkeolojik Sit alanının büyük bir kısmı üzerinden çevre yolu geçirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise Bakanlığınız yetkili birimleri hangi gerekçe ve mevzuata dayanarak bu bölgeden çevre yolu geçişine onay vermiştir?

2-Gürcütepe Höyükleri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Konuklu mevki olarak hangi tarih ve kararla II. Ve III. Arkeolojik Sit alanı olarak kaydedilmiştir? Akçakale- Mardin Çevre Yolu yapım kararı Koruma Kurulu kararından sonramı alınmıştır?

3- II. Derece Arkeolojik Sit alanı ile İlgili yasa ‘korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları’ olarak açıkça belirtilmektedir. II. Derece Arkeolojik Sit alanı olan Gürcütepe Höyükleri üzerinden geçtiği iddia edilen yol yapım çalışması yasaya aykırı değil midir?

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2017, 02:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195