Title of a News Article

Öcalan'dan kritik mesaj

Öcalan'dan kritik mesaj
banner206

 PKK lideri Abdullah Öcalan DTK 7. Olağan Kongresi'ne gönderdiği mesajda, devletçi anlayışı sorgulatacak, ozihniyeti aşan, toplumcu bir demokratik çözüm mekanizması kurulması gerektiğini söyledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan, DTK Olağan Kongresi'ne gönderdiği mesajda, DTK'nın devletçi zihniyeti aşan toplumcu bir demokratik çözüm mekanizması kurulması için tarihi sorunluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Demokratik Toplum Kongresi'nin 7. Olağan Kongresi, "Demokratik Ulusu ve Özgür Yaşamı İnşa Ediyoruz" sloganıyla gerçekleşti.

Bianet'in haberine göre, DTK Daimi Meclis üyesi Osman Özçelik'in açılış konuşmasıyla başlayan kongrede HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP eş genel başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, DTK eş başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, Mehmet Öcalan, Osman Baydemir, HDP'li milletvekilleri, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, AB eski parlamenteri Feleknas Uca, Avrupa Êzidi Federasyonu temsilcileri yer aldı. Divan için Mülkiye Birtane, Selçuk Mızraklı, Şehmuz Bayhan, Hilmi Aydoğdu, Saliha Aydeniz ve Aynur Özgür isimleri üzerinde yapılan öneriler oy birliğiyle kabul edildi. Divan üyesi HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane'nin çağrısıyla 6-7 Eylül'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından Öcalan'ın mesajının Kürtçesini Mülkiye Birtane, Türkçesini Ayla Akat Ata okudu.

Öcalan'ın mesajı özetle şöyle: "Kongrenizin gerçekleştireceği Genel Kurulun ve içine gireceği yeniden yapılanmanın özgür toplumlara dayanan demokratik ulus inşasında tarihi bir rol ve misyona sahip olacağı açıktır. Bu rol ve misyona denk düşecek başarının ise geçmişin nitel ve nicel örgütsel yetersizliklerini aşma, dönemin gerektirdiği yaratıcı çalışma tarzı tempo ve performansı yakalayacak özverili bir ruhla kendini ‘özgür yaşamı' inşaya katma olduğunu vurgulamak isterim.

Kendi içine kapanmış, kendini tekrarlayan dar tartışmalar üzerinden adeta statükoya doğru evrilen çalışma yöntemini mahkûm ettiğimi de en baştan vurgulamam gerekir. Yaşadığı toplumun siyasi, demokratik, ekolojik, ekonomik, güvenlik, hukuki, kültürel ve cinsiyet temelli tüm sorunlarını aşmayı esas alan, bu temelde toplumun tamamını kapsamayı ilke edinen öz gücün ve öz yönetimin devasa çözüm olanaklarını açığa çıkaran demokratik bir dinamikten bahsettiğimi belirtmem gerekir.

Bu kadar önemli ve tarihi sorumlulukları yerine getirmek için devlet olmayı amaçlayan ya da devletten beklentili bir yaklaşımı esas alan devletçi bir zihniyet yerine toplumsal dinamiği açığa çıkaran öz örgütlülüğe dayalı bir öz yönetim zihniyetinin gelişmesine ihtiyaç duyulduğu açıktır. Çünkü devlet geçmişinden beri egemenlerin bir baskı aygıtı olmuştur. Bunu da en çok kurumları ve ritüelleri ile gerçekleştirmiştir.

Siz bütün Kürdistan halklarının temsilcilerisiniz. Gücünü bu gerçeklikten alıp klasik devlet zihniyet ve ritüellerinden uzakta devrimci bir özle bütün bölge ve dünya halklarına bir öz yönetim inşasında nasıl yaratıcı olunması gerektiğini göstermekle mükellefsiniz. Özcesi, devletçi zihniyeti aşan toplumcu bir demokratik çözüm mekanizmasını kurmamız gerektiğini belirtmekteyim. Hatta ortaya çıkacak model ile devletçi anlayışı sorgulatacak, devlet üzerindeki toplumsal baskıyı sadece Kürdistan'da değil, her yerde ayağa kaldıracak, bu yönüyle de devleti de demokrasiye koşar adım gitmeye mecbur bırakacak bir pratikten bahsetmekteyim.

Son savunmalarımda da dile getirdiğim bu pratik hususlar ve demokratik ulus çözümü için daha fazla yoğunlaşmayı esas almalı, tartışma ve çalışma yöntemleri ile bu hususta tarihi geliştirici rolünüzü mutlaka yerine getirmelisiniz.

Kapitalist modernitenin zulüm cenderesinde inim inim inleyen halklarımızı özgürleştirmeyi esas almalı, bu özgürlük ateşini tüm Ortadoğu halklarına ve insanlığa taşımayı tarihi bir görev olarak bilince çıkarmalısınız. Gerekçeli yenilgileri değil, gerekçesiz zaferleri yaratacağınıza olan inancımla kongrenizi selamlar, bu onurlu insanlık yürüyüşünde hepinize başarı dileklerimi sunarım." (Kaynak: Bianet)

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2014, 18:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195