Title of a News Article

Öcalan'ın projesi hayata geçti

..

Öcalan'ın projesi hayata geçti
banner206
Çatışmaların yeniden başlamasından sonra PKK, "öz yönetim" modelinin uygulanması talimatı verdi. KCK'nın kararı doğrultusunda bazı yerlerde uygulamaya konuldu.
 Terör örgütü PKK, çerçevesi Abdullah Öcalan tarafından çizilen "demokratik özerklik" ya da diğer adıyla "öz yönetim" modelini Doğu ve Güneydoğu'da fiili olarak uygulama kararı aldı. 9 il ve ilçede özerklik uygulamaya geçirilirken devlet kurumlarının işlevsizleştirilmesine yönelik girişimlerde bulunuldu. Özerklik ilan edilen yerleşim birimlerinde ise "öz savunma" adı altında silahlı milis grupları oluşturuldu.

ÇÖZÜM SÜRECİ NEDENİYLE RAFA KALKMIŞTI
Merkezi Diyarbakır'da olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Aralık 2010'da ilan edilen "demokratik özerklik" sistemi kapsamında Doğu ve Güneydoğu'da sosyal, siyasal ve güvenlik alanında örgütlenmeye gidilmesi kararı alınmıştı. Bölgede aşama aşama uygulamaya geçirilmesi benimsenen özerklik kararı, çözüm süreci nedeniyle rafa kaldırılmıştı.

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ
Çatışmalı sürecin yeniden başlamasının ardından terör örgütü "öz yönetim" modelinin uygulanması talimatı verdi. Kandil'de KCK yönetiminin aldığı karar doğrultusunda bölgede bazı merkezlerde uygulamaya geçildi. İlk uygulamaya Şırnak'ta başlanırken bunu diğer il ve ilçelerdeki özerklik ilanları takip etti. Özerklik ilanları, operasyonlar ve çatışmaların yoğunlaştığı alanlarda birbiri ardı sıra geldi. Şırnak'ı, Yüksekova, Silvan, Silopi, Hakkari, Batman, Cizre, Nusaybin, Diyarbakır merkeze bağlı Sur semti ve diğer yerleşim birimleri izledi.

"ÖZ SAVUNMA SİSTEMİ"
Özerkliğin ilanı KCK Eş Başkanı Bese Hozat tarafından "Kürdistan'da yeni bir dönem başlıyor. Bu dönem sömürgeci devlet yönetiminden kurtulup kendi öz yönetimlerini kurma ve kendi kendini yönetme dönemidir" ifadesi ile aktarıldı.

SOKAK SAVAŞLARI YAŞANIYOR
Hozat, ANF'ye yaptığı açıklamada öz yönetim ilanlarının ve uygulamalarının her yerde geliştirilmesini isteyerek "Devletin her türlü yönelimi karşısında da çok güçlü bir biçimde toplumsal direniş ve öz savunmayla kendi sistemini halkımızın savunması gerekiyor. Öyle olmalı ki polis tek kişiyi tutuklamaya dahi cesaret etmemelidir. Polisin mahallelere girişine izin verilmemelidir" dedi.Öz yönetim ilan edilen il, ilçe, semt ve mahallelerde güvenlik güçleri ile PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H arasında sokak savaşları yaşanıyor. Demokratik özerklik ilan edilen alanlarda "savunma gücü" kapsamında silahlı gruplar faaliyet gösteriyor.

"KÜRTLERİN SAVUNMA GÜCÜ"
Öcalan'ın çerçevesini çizdiği ve uygulanmasını istediği demokratik özerklik projesi Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) tartışılmış Radikal kararlar alınmıştı. Aralık 2010'da uygulamaya geçirilmesi benimsenen proje, Öcalan'ın önerdiği "demokratik özerklik" sistemi kapsamında "öz savunma birliği" için Doğu ve Güneydoğu'da sosyal, siyasal ve güvenlik alanında örgütlenmeye gidilmesi ve "Halkın kendi güvenliğini oluşturması"nı kapsıyor.DTK Örgütleme Komisyonu ise "demokratik Özerklik" modelinin en önemli ayaklarından biri olan "Kent meclislerini güçlendirme ve meclislerin olmadığı yerlerde meclis kurma" kararı almıştı. Bölge, ilçe, köy meclislerinin kurulması özerklik programının önemli maddesini oluşturuyordu. Meclislerin kurulması kısa süre sonra uygulamaya geçirilmişti. Öcalan'ın dikkat çektiği "öz savunma gücü" kapsamında bir "güvenlik gücü" oluşturulmasında da mesafe alındı. (Kaynak: Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2015, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195