Title of a News Article

Önen'den Kadınlar Günü mesajı

.

Önen'den Kadınlar Günü mesajı
banner206
 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı. Önen mesajında, kadınlarımızın Türkiye’nin demokrasi, kalkınma ve özgürlük mücadelesine damgalarını vurduklarını söyledi.

Türk toplumlarında kadınlar hep daha ön planda olmuşlar

‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün çalışan kadınların eşitlik mücadelesi açısından sembolik bir yeri olduğunu anlatan Önen, “Tomris Hatun’dan beri Türk toplumlarında kadınlar diğer toplumlara nazaran hep daha ön planda olmuşlar ve ülkemizde birçok Avrupa ülkesinden önce siyasi ve medeni haklarını kazanmışlardır. Aynı prensiple 2009 yılında ülkemizde Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuş ve ertesi yıl Anayasa’nın 10. Maddesine pozitif ayrımcılık metni eklenmiştir. Ayrıca, aile içi şiddetle mücadelede yaptırımı öngören ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülke Türkiye olmuştur. İnsanlık tarihindeki nice örnekleri gibi, ülkemizin kadınları da, tarih boyunca istiklal ve istikbal mücadelelerimizde daima en ön safta yer aldılar. Kimi zaman devletin kuruluşunda, kimi zaman vatanın kurtuluşunda görev üstlenen kahraman kadınlarımız, geride asla unutulmayacak, günümüz kadınlarına rehber olacak bir miras bıraktılar. Bugün de kadınlarımız, Türkiye’nin demokrasi, kalkınma ve özgürlük mücadelesine damgalarını vuruyorlar. 15 Temmuz gecesi kadınlarımızın gösterdiği fedakârlıklar ve cesaret, asla unutulmayacak bir görüntü olarak tarihimize nakşolunmuştur. Fedakârlıkları, emekleri, sevgileri ve mücadeleleriyle insanlığın umudunu yeşerten tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tebrik ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Kadınlarımıza hep destek olduk

Kendisinin de bir kız çocuğunun olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi; siyasi hayatımız boyunca, kadınlarımıza olan şükranımızı, onların haklarını koruma mücadelelerine destek vererek göstermenin çabası içinde olduk. Son 14 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlarla, kadınlarımızın çalışma hayatı, eğitim, ekonomi, siyaset ve sosyal alanlardaki konumlarını güçlendirdik. Nitekim 2002 ile günümüz rakamları kadın hakları konusunda ülkemizde yaşanan iyileşmeyi açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır. Eğitimde, 2002 yılında ilkokul ve ortaokulda %87 olan kız çocuklarının okullaşma oranı, %97’ye çıkmıştır. Aynı şekilde, 2003 senesinde %24 civarında olan kadınların istihdama katılma oranları geçtiğimiz yıl %33’ü geçmiştir. Siyasette ise 2002 yılında %4,5’u bulmayan kadın milletvekili oranı 3 kat artmıştır. Bu seviyeleri önemli görmekle birlikte, asla yeterli bulmuyoruz” dedi.

Kadınların toplam istihdam içindeki payı %27

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, 5 yılda kadınların toplam istihdam içindeki payı 3 puan artarak %27’ye yükseldi. Fakat dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek ve kişi başı geliri 25 Bin dolar seviyesine çıkarabilmek için bu sayıyı ülkece çok daha yüksek seviyelere çekmemiz gerekiyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği endekslerinde daha üst sıralara çıkmamız, üst düzey kadın yöneticilerimizin, hâkimlerimizin, valilerimizin sayısının giderek arttığı bir ülkede yaşamamız için birçok sebep var. Bu da algıların değişmesiyle ve el birliğiyle kenetlenmekle gerçekleşecek. ‘Düzelmez’ denilen okuryazarlık seviyesinin eşitlenmesinde bunu başardık, sıra diğer konularda. Ben kendi kızımın hak ettiği bir terfiinin, sırf kız çocuğu olduğu için bir erkeğe verilmesini istemem. Kimse kendi kızının sırf cinsiyeti nedeniyle şiddet görmesini, ikinci sınıf vatandaş muamelesiyle karşılaşmasını, hayal kurmasının önüne geçilmesini istemez” diye konuştu.

Sağlıklı bir kadın, sağlıklı bir toplum demektir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen, “Sağlıklı bir kadın, sağlıklı bir toplum demektir. Eğitimli bir kadın, eğitimli çocuklar demektir. Ekonomik gücü olan bir kadın, daha sağlıklı aileler, daha müreffeh bir toplum demektir. Hepimiz bu bilinçle çalışmalı ve kadınlarımızın, kızlarımızın önündeki tüm engelleri teker teker kaldırmalıyız. Kadın anadır, bacıdır, eştir. Yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi; bilhassa, insanlığa yönelik suç olarak gördüğümüz kadına yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılması noktasında daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Her şeyden önce bir zihniyet değişimini gerektiren bu sorunun çözüme kavuşturulması için Devlet ile birlikte Üniversitelere ve Sivil Toplum Kuruluşlarına da çok önemli görevler düşüyor. Medeniyet değerlerimizden, tarih ve kültürümüzden aldığımız güçle bu sorunu da aşacağımıza inanıyoruz. Bu düşüncelerle, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yitirdiklerimiz başta olmak üzere ülkemizin bekası, milletimizin istikbali için şehit olan bütün kadınlarımızı şükranla yâd ediyoruz. Şiddetin kurbanı olarak hayatlarını kaybeden kadınlarımıza da Allah’tan rahmet diliyoruz. Canlarından çok sevdikleri çocuklarını, eşlerini, babalarını, kardeşlerini vatan uğruna toprağa veren şehit yakınlarımıza da sabır temenni ediyoruz” diyerek ülkemizdeki ve dünyadaki bütün kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195