Title of a News Article

Önkol, zirveyi sevdi

.

Önkol, zirveyi sevdi

Fiat Önkol Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Arif Önkol, “Son 4 yılda Şanlıurfa’da en çok araç satan marka olduk, lider olduk. Bu yükselişimizi yeni yılda da sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

Şanlıurfa, son zamanlarda Fiat Önkol Otomobil’in başarısını konuşuyor. Düzenlediği kampanyalarla binlerce vatandaşı araç sahibi yapan Fiat Önkol Otomobil, Şanlıurfa’da son yıllarda zirveye yükseldi. 

2007 Yılının kasım ayında Fiat Otomobil’in Şanlıurfa bayiliğini alan Önkol ailesi, o dönemde yüzde 7’lerde olan Şanlıurfa’daki Fiat marka araç satışlarını bugünlerde yüzde 22’ye yükseltmiş durumda…

Fiat’ın Şanlıurfa’daki bu yükselişi Önkol ailesinin yanı sıra Fiat’ın bağlı bulunduğu Koç Ailesini de mutlu ediyor.

 

Önkol; Müşterilerimize güveni sağladık

Fiat Önkol Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Arif Önkol, başarı hikâyelerini bizimle paylaştı. Yakaladıkları başarıyı anlatan Önkol, “Biz zaten Şanlıurfa’da yıllardır ticarette hizmet ediyoruz, bu nedenle insanların Önkol’a bir güveni var, bu güveni aynı şekilde Fiat’ta da sağladık. Müşterilerimize net olmaya, dürüst olmaya karar verdik, sözümüzün arkasında olmaya karar verdik” dedi.

 

İşte Fiat Önkol Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Arif Önkol ile gerçekleştirdiğimiz röportaj… Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben 1984 Suruç doğumluyum. Evliyim, 3 çocuk babasıyım. 1992 yılından sonra Urfa’ya yerleştik. İlk olarak beyaz eşya daha sonra mobilya ve sonra da otomobil sektöründe hizmet verdik 6 erkek ve 3 kız olmak üzere 9 kardeşle her bir kardeş olarak farklı sektörlerde yer aldık. Ben de Önkol Otomotiv’in yönetiminde ve müdürlük görevinde devam etmekteyim.

 

Fiat Otomotiv Bayisini ne zaman aldınız?

Fiat Otomotiv bayisini 2007 yılında aldık. O zamanlar Fiat Otomotiv Urfa’da en fazla satılan araç olarak yüzde 7’lerdeydi, şuanda bu oranı yüzde 21’lere çıkardık yani şuanda Şanlıurfa’da araç sektöründe yüzde 21 oranında Fiat araçları satılıyor. Bu rakam Koç ailesini de mutlu ediyor. Çünkü Fiat’ı Urfa’da çok güçlü bir yere getirdik. Servis hizmetimiz de var, sattığımız araçlara hem garanti sürecinde hem de garanti süreci olmayan araçlarımızın bakımını yapıyoruz. Koç Grubuna bağlı olarak 2. El oto eksper kısmımız var. Oto eksperde kendi müşterilerimizin ikinci el araçları hem de başka markaların değerlendirmesini yapıyoruz. Koç finans adı altında kredi hizmeti de veriyoruz. Bu nedenle müşterimiz hiçbir yere gitmeden arabasını alıp kafası rahat bir şekilde, güvenilir bir şekilde bizim bayimize geliyor.

 

Urfa’da satış oranınızı yüzde 7’lerden 21’e çıkardınız. Bu başarınızı nasıl sağladınız?

Biz ilk Fiat bayiliğini alırken Fiat imajı biraz kötü olmuştu, müşteriler benimsemiyordu artık yok denecek yere gelmişti. Çünkü yüzde 7 Pazar çok düşük bir pazardır. Biz neyi sağladık? Biz zaten Şanlıurfa’da yıllardır ticarette hizmet ediyoruz, bu nedenle insanların Önkol’a bir güveni var, bu güveni aynı şekilde Fiat’ta da sağladık. Müşterilerimize net olmaya, dürüst olmaya karar verdik, sözümüzün arkasında olmaya karar verdik. Müşterilerimizi hiçbir zaman başka yerlere yönlendirmedik. Bir müşterimize yeni araç sattığımız zaman o müşteri aracını sonradan bize getirip ikinci el olarak satabiliyor. Buda ister istemez markaya olan güveni arttırıyor. Sağ olsunlar bizim çevremiz, dostlarımıza bizlere güvendiği için gelip bizim markamızı tercih ediyorlar. Kurumlara, emniyete, kiralama şirketlere Fiat’ı koymayı başardık. İnsanlarımız şehirde Fiat’ı gördükçe daha da çok bu araçlara güven geldi. Son 4 yılda Şanlıurfa’da en çok araç satan marka olduk, lider olduk. Bu markalar içerisinde lider olmak kolay değildir, biz buna rağmen lider olduk ama daha önce de hep ilk 3’te yer alıyorduk.

 

2007 Yılında Fiat’ın bayiliğini aldığınızda hedefiniz neydi?

Biz 2007 Yılının kasım ayında Fiat bayiliğini aldık. O zaman Tofaş biz dedi ki; “Bu yüzde 7’yi 2 yılda yüzde 10 yapmayı hedefleyin.” Biz bir buçuk yılda Urfa’da pazarımızı yüzde 15’e yükselttik, Tofaş’ın verdiği hedeften çok yükseğe getirdik. Bu nedenle Koç ailesi ve Tofaş ailesi bununla gurur duydular. Şuanda bölgenin lideriyiz. Bu liderliğin en önemli ayağı müşteri hizmetidir, ikincisi de biz çok kardan taraf değiliz. İnsanlar Fiat’ı bilsin diye karı az bir şekilde ayarlıyoruz, yani başkaları yüzde 3 kazanırken biz yüzde 1 kazanıyoruz. Böylece insanlarımızın bize rağbeti arttı, böyle olunca Urfa’da iyi yerlere geldik. Koç Fiat da iyi markalarla iddialı geldi. Fiorino’da ticarinin lideri, otomobilde Linea’yı çıkardı, 2014-2015 yılında Türkiye’de en çok satılan otomobil oldu. Egea çıktı hem benzinli hem dizel, 1.4, 1.6 motorları çıktı. Bunun hemen arkasından otomatik vites çıktı, Egealar da çok tutuldu. Bu arabalarda da güvenlik ve konfor çok iyi olduğu için insanlar Egea’yı tercih etmeye başladı, son 3 ayda Türkiye’de 25 Bin   Fiorino Doblo satmayı hedefliyoruz, 2 Bin 500 tane de Egea satmayı hedefliyoruz. İnşallah yeni yılda da lider olacağız.

 

Araç satışlarınızda zaman zaman kampanyalar da düzenliyorsunuz şuana devam eden kampanyanız var mı?

Şanlıurfa Peygamberler Şehri olduğu için insanlar faiz işine girmeyi sevmiyorlar. Müşterilerimiz faizle araç almak istemiyorlar. Biz de müşterilerimize faizsiz araç sattık, bu nedenle insanlar Fiat’ı tercih etti. Müşterilerimize 0 faiz uygulaması başlattık. Bu kampanyalarımız böyle devam edecek. Şuanda biliyorsunuz banka faizleri çok yüksek, bu nedenle müşterilerimiz tercihlerini Fiat’tan yana kullanıyorlar.

 

Fiat Önkol olarak bundan sonraki hedefiniz ne olacak?

Biz bugün itibariyle Şanlıurfa pazarında yüzde 22’lerdeyiz. 2017 yılında da yüzde 25’leri yakalamayı hedefliyoruz.  Eğer bunu da sağlamış olursak markamızı daha iyi yere getirmiş oluruz.

 

15 Temmuz ‘Darbe Girişimi’ otomobil sektörünü nasıl etkiledi?

15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’nin tarihine bir kara leke olarak geçmiştir. Allah’a çok şükür ki hainlerin bu kötü planı, milletimizin ve sağduyulu güvenlik güçlerimizin müdahaleleri ile başarısızlıkla sonuçlandı. Bu ‘Darbe Girişimi’ tabii bizleri de etkiledi ama biz bunun sıkıntısını fazla yaşamıyoruz. Bu yıl belki az kazanırız ama yeter ki ülkemize bir şey olmasın. Bizim biraz daha devletimizi, milletimizi düşünmemiz lazım. Çok şükür ki vatan, millet birleşti bu olaya engel oldu.

 

“Faiz oranları düşürülmeli”

Piyasa tabii ki durgun. Devletin biran önce faiz kredilerinde indirime gitmesi gerekiyor. Merkez Bankasının faiz indirimi konusunda elinden geleni yapması gerekiyor. Çünkü faiz hem konutta hem otomobilde hep faizler dönüyor. Bir yatırım yapıldığı zaman banka gücüyle yapılıyor. Yüksek faiz olduğu zaman işlerin daha az yapılmasına neden oluyor. Bu nedenle bu faiz olayına bir çözüm bulunmalıdır.

 

Son olarak araç almak isteyenlere ne tür önerileriniz var?

Vatandaşlarımızın araç almada Fiat bayimize uğralamalarını istiyoruz. Gelip güvencemize, servis durumumuza, yedek parça durumumuza bakın, yakıt durumumuza bakınız.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2016, 09:35
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa
Mustafa - 8 yıl Önce

Başarılarınızın devamını dilerim abim

mehmet ali
mehmet ali @Mustafa - 7 yıl Önce

BAŞARLARININ DEVAMINI DİLERİM.....

SIRADAKİ HABER