Title of a News Article

Oy verme işlemi başladı...

Oy verme işlemi başladı...
banner206
 Bugün cumhurbaşkanı ve 600 milletvekilini seçmek için sandık başına gidecek olan 56 milyonu aşkın seçmen, oy kullanarak vatandaşlık görevini yerinegetirecek. Oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı ve 17.00'da sona erecek. 24 Haziran seçimi tek zarftan çıkacak iki ayrı seçim sonucu, ittifakları ve daha birçok “ilk”le tarihe geçecek. Akçakale ilçe Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan ilçede oyunu kullandı . Urfa'da 1 milyon 71 bin 204 seçmen 3 bin 333 sandıkta oy kullanacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve genel seçimlerde yeni bir döneme giriliyor. 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 95 yıl sonra ilk kez yürütmeyi ve yasamayı aynı anda seçmek için sandık başına gidecek.

16 Nisan 2017 halkoylamasıyla kesinleşen yeni hükümet sistemi kapsamında bir dizi değişiklik bugün ilk kez uygulanacak.

600 milletvekili ile oluşacak 27. Dönem Meclis’ini ve 13. cumhurbaşkanını seçmek için yapılacak seçimler ve yeni sistemin “ilk”leri şöyle:

İKİ SEÇİM, TEK ZARF: Bugün ilk kez cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı adaylarının ilk kez halk oyuna sunulduğu 28 Ağustos 2014 seçiminin ardından bu kez cumhurbaşkanı adayları, 16 Nisan referandumu ile değişen hükümet yönetim sistemi kapsamında bu kez milletvekili adaylarıyla birlikte sandığa girecek. Bu zamana kadar özellikle yerel seçimlerde her pusulayı ayrı zarfa, hatta sandığa atmaya alışık olan seçmen, bu kez iki farklı pusulayı aynı zarfa koyacak, aynı sandığa atacak. Sonuçlar tek sandık ve tek zarftan çıkacak.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI: Geçen seçimden farklı olarak, 16 Nisan referandumu ile gerçekleşen Anayasa değişikliği, partili cumhurbaşkanına imkân tanıdığı için bazı cumhurbaşkanı adayları, aynı zamanda partisinin genel başkanı olarak kendi belirlediği milletvekili aday listeleriyle seçmenin önüne çıkacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2018, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195