Title of a News Article

Paris saldırısında Urfa detayı

Paris saldırısında Urfa detayı
banner206

 Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyı IŞİD’in 25 Aralık’ta gerçekleştirmeyi planladığı, ancak planın son anda değiştiği ileri sürüldü. Kuaşi kardeşlerin kanlı baskından önce 4 kez derginin bulunduğu cadde ve binada keşif yaptığı ve keşif raporunu IŞİD merkezine ilettiği de iddia edildi.

Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyı IŞİD’in 25 Aralık’ta gerçekleştirmeyi planladığı, ancak planın son anda değiştiği ileri sürüldü. Kuaşi kardeşlerin kanlı baskından önce 4 kez derginin bulunduğu cadde ve binada keşif yaptığı ve keşif raporunu IŞİD merkezine ilettiği de iddia edildi.

Kuaşi kardeşlerin Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyı gerçekleştirmeden önce 4 kez, derginin bulunduğu cadde ve binada keşif yaptığı ve keşif raporunu İŞİD’e ilettiği ileri sürüldü. Kaynaklardan alınan bilgiye göre, saldırıların 25 Aralık’ta yapılmasının planlandığı ve daha önce savaşı Avrupa’ya taşıyacaklarının mesajını veren Ebu Bekir Bağdadi’nin Noel öncesi Avrupa’ya kanlı bir mesaj vermeyi hedeflediği, ancak son anda planın değiştiği ileri sürüldü. 4 KEZ KEŞİF YAPMIŞLAR Kuaşi kardeşlerin Charlie Hebdo dergisi etrafında saldırı öncesi 4 kez keşif yaptığı ve keşif raporlarını internet hatlarının çalıştığı tek kent konumundaki Musul’da bulunan İŞİD’e ait sözde savaş bakanlığı ile paylaştığı iddia edildi. Paris’teki, ilk eylem keşfinin 11 Kasım’da, son keşfin ise 29 Aralık’ta yapıldığı öne sürüldü. 21 Aralık’ta 3’cü keşfini yapan militanların 25 Aralık’ta Charlie Hebdo dergisi eylemini yaparak yeni yıl öncesinde Bağdadi’nin savaşı Avrupa’ya taşıma stratejisinin fitilini ateşlemeyi planladığı, ancak planın son anda değiştiği ileri sürüldü.

 

SON ANDA DESTEK ÇEKİLDİ

Ertelenen eylem için son keşfin ise 29 Aralık günü yapıldığı ve Musul’daki sözde savaş bakanlığına iletildiği kaydediliyor. 25 Aralık günü planlanan eylemin son anda ertelenmesine sebep olan etkenin ise lojistik destek sorunu olduğu iddia ediliyor. Paris’teki Orly Havalimanı’nda çalışan iki Cezayir asıllı Fransız’ın örgüte destek vermekten son anda vazgeçmeleri üzerine planların altüst olduğu belirtiliyor.

 

UÇAK PLANI DÜŞTÜ EYLEM ERTELENDİ

İddiaya göre, normal koşullarda, 25 Aralık’ta yapılacak eylem sonrasında Orly havalimanına geçmeleri planlanan saldırganlar, 2 havalimanı çalışanın içeriden sağlayacağı silah ve patlayıcı desteği ile Fransa -Kanada uçağına binecekti. Bu plana göre, saldırganlar bindikleri uçağın rotasını Musul’a çevirerek, yolcuları ile birlikte rehin alacak ve kendilerine yönelik bir operasyonu engelleyeceklerdi. Ancak lojistik destekten vazgeçen iki Cezayirli, eylemin ertelenmesine neden oldu.

 

MUSUL HAVALİMANI 7 AY SONRA AÇILDI

Cezayirlilerin vazgeçmemesi ve eylemin 25 Aralık'ta gerçekleştirilmesi durumunda, saldırganların uçağı Musul’a indirebilmeleri için her şeyin hazır olduğu da ileri sürüldü. Uçağın inebilmesi için Musul Havalimanı’nda tüm hazırlıkların yapıldığı ve Haziran ayından bu yana kapalı olan havalimanı kulesinin 25-26 Aralık tarihinde devreye girdiği kaydedildi. Aylardır kapalı olan havalimanının aniden açıldığını haber alan Bağdat yönetiminin konuyu anlamaya çalıştığı, ancak sonuç alamadığı öğrenildi.

Hayat Rakka’da Fransa’da Kuaşi kardeşlerin ve market baskını yapan Amedy Coulibaly’nin düzenlenen operasyonlar sonrası öldürülmesinin ardından Fransız polisinin peşine düştüğü Hayat Boumedienne’nin 8 Ocak tarihi itibari ile IŞİD’in kontrolündeki Suriye’nin Rakka kentine geçtiği ileri sürüldü. Boumedienne’nin 2 Ocak’ta geldiği Türkiye’den Rakka’ya geçtiği güne kadar Fransa ile 28, İspanya ile 4 telefon görüşmesi yaptığı iddia edildi.

 

KAÇAKÇILAR GEÇİŞ SAĞLADI

Boumeddiene’nin Rakka’ya gittiği 8 Ocak günü uydu telefonu “Thuraya” üzerinden Fransa ile iletişim kurduğu kaydedildi. Ayrıca Boumedienne’nin İstanbul’da kaldığı iki günden sonra, 2 gün de Şanlıurfa’da durduğu, ardından Akçakale sınır hattından Telabyad’a geçtiği iddia edildi. Boumedienne’in Akçakale’den geçiş yapmasını sağlayan kaçakçıların, kendisi ile birlikte 4 kadının sınırdan geçirdiği bildirildi.

 

ANKARA’DAN İSTİHBARAT DESTEĞİ

Olayın ardından Fransız polisi ve istihbarat servisi “DGSE” saldırıların perde arkasını mercek altına almak için harekete geçerken, Ankara’dan da gerekli istihbarat desteğinin sağlanacağı öğrenildi. Ancak Fransa’dan da aynı duyarlılığın bekleneceğinin altı çiziliyor. Hayat Boumedienne’in Madrid üzerinden IŞİD ile kurduğu ilişkileri mercek altına alan istihbarat birimlerinin, örgütün İspanya - Fransa ilişkilerini incelediği kaydedildi.

 

İSPANYA HÜCRE MERKEZİ Mİ?

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre ise Kuaşi kardeşler Fransa ve İspanya’da tek başına değildi. Ayrıca örgütün İspanya içinde ciddi yapılanmasının olduğuna da dikkat çekiliyor. Boumedienne’in Madrid üzerinden İstanbul’a gelmesi ile dikkatlerin çevrildiği İspanya’dan daha önce 361 kişinin Türkiye’ye geldiği ve buradan da IŞİD’e katıldığı ileri sürüldü. IŞİD’in böyle rahat hareket edebildiği İspanya’yı kullanmasının nedeni olarak da örgütün Avrupa içinde mali hareketliliğini bu ülke üzerinden sağlayabiliyor olması gösteriliyor.

 

PARA BAĞDAT ÜZERİNDEN MADRİD’E

29 Aralık’ta Madrid’e geçen Boumedienne’ne geliş masrafları için Irak üzerinden para transfer edildiği ifade ediliyor. IŞİD’in Musul’da Ebu Yusuf Hamdani isimli bir döviz transfercisi ile 27 Aralık’ta Bağdat’ta Ebu Ammar Salihi (Kifiri) isimli bir döviz transfercisine para gönderdiği, paranın ertesi gün Bağdat’tan Madrid’e aktarıldığı belirtiliyor. Madrid’de Libya asıllı bir dövizciye Boumeddiene için 4 bin 500, Mehdi Sabri ve başka iki kadın için de 3 bin dolar gönderdiği öne sürüldü.

 

GİDECEĞİ 25 ARALIK’TA İLETİLMİŞ

İddiaya göre, Boumeddiene’nin IŞİD kontrolündeki topraklara gideceği 23 Aralık’ta netleşti. 25 Aralık’ta da IŞİD ile elektronik iletişimin en kolay sağlandığı Musul’a iletildi. Fransa’dan +964770***** (1690331) nolu telefon ile birçok kez iletişim kurulduğu kaydedildi. İŞID’in Musul’daki yetkililerinin ise Boumedienne’in geleceğini Rakka’ya ilettiği belirtildi.

 

HÜCRE EVİNDE BULUŞTULAR

29 Aralık’ta Madrid’e geçen Boumedienne’i Mehdi Sabri’nin karşıladığı ve aynı gün kendisine transfer edilen parayı döviz bürosundan çektikten sonra biletlerini aldığı ve Madrid’deki hücre evinde IŞİD’e katılacak diğer 4 kadınla bir araya geldiği ileri sürüldü. Dikkat çekmemek için 1-3 Ocak tarihlerinde Madrid’den İstanbul’a geçen grubun, 7 Ocak’ta Akçakale’den Telabyad’a geçtiği kaydedildi. Fransa sormadan bilgileri paylaştık Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’da süpermarkete saldırı düzenleyen Coulibaly’nin eşi Hayat Boumedienne ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya medyasında da büyük yankı uyandıran açıklamada Çavuşoğlu, “2 Ocak’ta Madrid üzerinden Türkiye’ye gelmiş. Havaalanında görüntüleri var. Daha sonra beraberinde başka bir insanla Kadıköy'de bir otelde kalmış, sonra 8 Ocak’ta da Suriye’ye geçmiş. O da telefon kayıtlarından belli oluyor” dedi. Çavuşoğlu, “Daha Fransa sormadan, biz bu bilgeleri elde eder etmez paylaştık. ‘Bakın aradığınız şahıs gelmiş, burada kalmış ve Suriye’ye kaçak bir şekilde geçmiş’ dedik” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’da konu hakkında soruları yanıtladı. Ala soru üzerine, “Fransa tarafından bize ‘Böyle bir kişi var, onun girişi engellensin, sakıncalıdır’ diye bildirim olmadığından o kişiyle ilgili spesifik giriş yasağı bulunmamaktır” dedi. (Çetiner Çetin/ Yeni Şafak)

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195