Title of a News Article

Rektör Mutlu ile çok özel röportaj

Rektör Mutlu ile çok özel röportaj
banner206

 Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Haziran ayında yapılacak seçimlerde milletvekili aday adayı olup olmayacağı yönündeki soruya açık yüreklilikle cevap verdi. Mutlu, “Bana verilecek her türlü göreve hazırım” dedi. 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN
Urfastar olarak haftalık röportajlarımıza devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz iki dönemdir Harran Üniversitesi Rektörlüğünü başarılı bir şekilde yürüten ve 2015 yılının Haziran ayında görev süresi sona erecek olan Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu oldu. Harran Üniversitesi’nin Osmanbey Kampüsü’nde bulunan 600 Yataklı Araştırma ve Uygulama Hastanesi inşaatının biran önce bitirilmesi noktasında yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan Prof. Dr. Mutlu, 2007’de 7 olan fakülte sayısını 10’a, 1 olan yüksekokul sayısını 5’e, 9 olan araştırma ve uygulama merkezini de 15’e yükseltti.

 

“Raylı sistem şart”

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, iki dönemdir Osmanbey Kampüsü’ne raylı sistem yapılmamasının üzüntüsünü de yaşıyor. Görev süresi içerisinde en büyük hayalinin Osmanbey’e raylı sistem götürülmesi olduğunu vurgulayan Mutlu, “Harran Üniversitesinin geleceği için Osmanbey Kampüsü’ne raylı sistem yapılması şarttır” dedi.

İşte Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ile yaptığımız o röportaj;

 

8 Yıllık görev süreniz içerisinde Urfalı bir Rektör olarak hayal ettiğiniz gerçekleşmeyen bir proje var mı?

Projelerden taviz vermedik. Fakülteleri Osmanbey’e taşıdık bir veteriner kaldı. Kongre merkezi projesini aldık. Üniversitenin geleceği için 14 yıldır raylı sistem istiyoruz. Yabancı diller yüksek okulu açtık, önümüzdeki yıllarda daha fazla yabancı uyruklu öğrenciler alacağız. Bunların hepsi yaptığız ve yapamadığımız projelerdir.

 

Hocam görev süreniz ne zaman bitiyor ve bundan sonraki yaşantınızda planlamanız ne olacak?

Millet nerede görmek isterse biz orada oluruz. 13 Haziran itibariyle rektörlük görevim bitiyor. İnşallah öğretim üyesi olarak devam etmeyi, AR-GE yapmayı planlamaktayım ama hayat neyi gösterir bilemiyorum; ‘Yarının sahibi Allah’ derler büyüklerimiz. Harran Üniversitesine gelirken de öğretim görevlisi olarak başladım. Ne Dekanlıkta, ne rektör yardımcılığında, ne rektörlükte hiçbir zaman talip olmadık. O zaman öğretim üyelerinin teveccühü ile yine YÖK’ün takdiri ve en sonda Cumhurbaşkanının takdiriyle birlikte rektör olarak atandım. Kısmet neyi gösterir bilemem ama benim mesleğimin en güzel çağlarını, en güzel yöneticiliğini yüksek öğretim gibi değerli bir kurumun başında yaşıyoruz. Burada iki dönem rektörlük yapmam fırsatı oldu. Tabi idari görevler yaparken de hiçbir zaman bilimden de kopmadık, yayınlarımızı yaptık. İnşallah konumuzla ilgili çalışmalara büyük bir oranda devam etmeyi düşünüyorum.

 

Şanlıurfa kamuoyunda sizin adınız zaman zaman siyasetle de anılıyor. Şubat ayından itibaren de devlet memurlarının istifası söz konusu olacak, görevinizde bitiyor. Kamuoyunun siyasete atılmanız konusunda bir beklentisi var. Sizin bu konuda bir beklentiniz var mı?

Tabi milletvekilliği de önemli bir görev. Toplumun yada çalıştığın bölgenin halkına hizmet götürmek isteriz. Biz zaman zaman bürokrat olarak, rektör olarak da onların desteğini aldık. Buda bir şerefli görevdir. Ancak ben şuanda rektör olarak görevimi ifa ediyorum. Yarının ne olacağını kimse bilmez ama şuanda öyle bir kişisel niyetim yok fakat zaman içerisinde bize bir görev düşerse de, görev verilirse de her türlü göreve hazırım.

 

Hükümetin üniversiteye bakış açısı nasıl, yeterli destek aldınız mı?

Özellikle Cumhurbaşkanımıza başbakanlık döneminde içerisinde bulunduğumuz Osmanbey Kampüsü’ne üç defa gelmiştir. Her geldiğinde de buradaki hastanenin, eğitim binalarının, yurtların yapılması gibi sözler aldık. Yine Bakanımız Faruk Çelik Bey’in de çok büyük katkıları oldu. Bakanımız, hastanemizin bitmesi noktasında ek bütçe istemekte zaman zaman üniversitenin sorunlarını dile getirip bunu diğer bakanlıklarla görüşerek bizlere çok katkısı oldu. Hastanenin bitmesi için çıkan bütçe kadar da ek bütçe aldık. Bunların hepsi iktidardaki başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın, bakanlarımızın katkılarıyla oldu. Dolayısıyla hepsine üniversitem adına, şahsım adına minnet borçluyuz. İnşallah bundan sonra da destekleri devam eder.

 

Yavaş yavaş veda zamanı geliyor, son söz olarak neler söylemek istersiniz?

Hedeflediğimiz çok şeyin üzerine iş yaptık. İlk seçime girdiğimizde yapacaklarımızı broşür haine getirip öğretim üyelerimize vermiştik. Bunların büyük çoğunluğunu başardık hatta fazlasıyla yaptık. Haline yapılacak çok iş vardır. Bizden sonra bayrağı evir alacak arkadaşımızın bunları dikkate alarak en iyisini yapma gayreti içerisinde olacağını düşünüyorum. Güneydoğu’da en huzurlu üniversiteyiz, bu Türkiye’deki birçok kişi tarafından bilinmektedir. Biz burada eğitimi, araştırmayı öne koyduk. Üniversitenin evren olduğu ilkesini hem çalışanlarımıza hem öğretim üyelerimize hem de öğrencilerimize benimsettik. Bunun sonucunda böyle bir üniversite meydana geldi. Başka bir Harran Üniversitesi yok dolayısıyla hep birlikte bu üniversitenin yıldızını parlatmamız lazım. Uluslar arası alanda tanıtımını yapmamız lazım, uluslar arası arenada söz sahibi olmamız lazım. Cumhurbaşkanımız, GAP’ın başkentinde üniversitemizin tarım ve tarım ürünlerinde, hayvancılıkta öncü olmasını istedi. Yine arkeolojik ve kültürel mirasın bol olduğu bir yerde bunları önem vermemizi istedik. Tabi bunlara önem vereceğiz ama diğer çalışmalarımıza da aynı önemi vermeye devam edeceğiz.

 

 

İbrahim Halil Mutlu kimdir?

Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, 1960 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1982 yılında Selçuk Üniversitesi’nden Fizik Mühendisliği diplomasını alarak mezun oldu. Bir süre Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra, lisansüstü çalışmalar yapmak üzere YÖK bursu ile İngiltere’ye gitti. 1992 yılında Bath Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.Ardından akademik çalışmalarını Gaziantep Üniversitesi’nde devam ettirerek, 1995 yılında bu üniversiteden doktora unvanını aldı ve aynı yıl Harran Üniversitesi'nde göreve başladı. 1996 yılında katıhal fiziği doçenti ünvanı alan Dr. Mutlu, çeşitli zamanlarda Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, senato üyeliği ve dekan vekilliği yaptı. Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür vekilliği görevlerinde bulundu. 1996 yılında TÜBİTAK bursu ile, 1999-2001 yılları arasında ise Florida State Üniversitesi’nin davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde süper-iletkenlik konularında araştırmalarda bulundu. 2002 yılında profesörlüğe yükseltilen Prof. Mutlu, 2002-2007 tarihleri arasında rektör yardımcılığı ve 2003-2007 arasında Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Haziran 2007'den beri Harran Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürmektedir. İyi derecede İngilizce bilmekte olan Dr. Mutlu, Fatma Şahin Mutlu ile evli olup, Mustafa Kemal, Ayşe Bilgesu ve Mete Kerem isimli üç cocuk babasıdır. Yayınlanmış 60’ın üzerinde bilimsel çalışması ve bilimsel etkinliklerde sunulmuş bildirileri bulunan Prof. Mutlu'nun Amerika Birleşik Devletlerinden alınmış patentleri mevcuttur.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195