Title of a News Article

Sade’den üzen açıklama….

.

Sade’den üzen açıklama….
banner206

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Sadık Sade, terör olaylarından dolayı 17 ile 20 Mart arasında açık kalan Şanlıurfa İnşaat, Yapı ve Dekorasyon Fuarı’nda beklenen ziyaretçi sayısına ulaşamadıklarını açıkladı.

 

UĞUR BUDAK

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından bu yıl 4’üncüsü açılan Şanlıurfa İnşaat, Yapı ve Dekorasyon Fuarı, son dönemlerdeki terör olaylarından dolayı bu yıl beklediği ilgiyi göremedi. Valilik arkasında 17 ile 20 Mart tarihleri arasında açık kalan fuara 10 Bin civarında ziyaretçi geldiği bildirildi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Sadık Sade, Urfastar Gazetesi’ni ziyaret etti. Gazeteci Reşat Uzun ile görüşen TÜMSİAD Başkanı Sade, bu yıl 4’üncüsünü açtıkları Şanlıurfa İnşaat, Yapı ve Dekorasyon Fuarı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fuara Türkiye’nin değişik yerlerinden 130’a yakın firma katıldığını belirterek, “Bölgedeki terör olaylarından dolayı insanların kalabalık yerlere gitmemelerinden dolayı fuara beklediğimiz kadar ziyaretçi gelmedi, gezmek için kimse gelmedi ama sektörel müşteriler geldi” dedi.


“2011 Yılında fuar kurma kararı almıştık”

Urfastar’a konuşan Sade, 2011 Yılında TÜMSİAD Yönetim Kurulu kararı ile Şanlıurfa’ya fuar alanı yapılması yönünde karar aldıklarını vurgulayarak, “Bu nedenle o zaman tüm fuar firmalarıyla bire bir görüşmeler yaptık ama fuar alanımız olmadığından ve fuar kültürü oluşmadığından dolayı maalesef Urfa’ya hiç kimse gelmiyordu. Mevcut şuanda hareket ettiğimiz Star Fuarcılık geldi elini taşın altına koydu ve 1. Yılımızda 4 Bin m2 alanda fuar yaptık, 2. Yılda bunu 8 Bin m2’ye çıkardık. Bizimle beraber Ticaret Borsası da Tarım Fuarını organize etti. 3. Yılda da biz 10 Bin 500 m2 alanda fuarımızı yaptık ve eş zamanlı olarak da Tarım ve Hayvancılık Fuarı yapıldı, son yılda 8 Bin metrekare kapalı alanda fuarı organize ettik. Bu fuarımız canlı geçti ama maalesef beklenen ziyaretçi sayısına ulaşamadık. Bölgedeki terör olayları ve insanların kalabalık yerlere gitmemelerinden dolayı fuara beklediğimiz kadar ziyaretçi gelmedi, gezmek için kimse gelmedi ama sektörel müşteriler geldi” diye kaydetti.

Sade, fuarda kendilerine destek veren Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve ilçe belediyelerine teşekkür etti.

 

 “Fuarlar, şehirlere büyük katkı sağlıyor”

Fuarların şehirlere büyük katkı sağladığını da dile getiren Sade, “Fuar, sadece bir ilin ekonomik anlamda kalkınmasına destek vermiyor aynı zamanda sosyal ve tanıtım olarak da çok büyük katkı sağlıyor. TÜMSİAD Genel Merkezimiz de, Şanlıurfa’da istişare toplantısı yaptı, 150’ye yakın iş arkadaşımız Urfa’ya geldi. Bunun amacı fuara destek vermekti” diye ifade etti.

TÜMSİAD Şube Başkanı Mehmet Sadık Sade, açıklamasında şunları kaydetti;

“Fuar alanı yapılıyor”

“Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından fuar alanı için yer tahsisi yapıldı. 80 dönüm üzerinde yapılacak. Ticaret ve Sanayi Odası ile beraber ortak bir şekilde fuar alanımızın temeli 11 Nisan’da atılacak. Fuar alanımızın boş kalmaması için yılın 12 ayında her gün kullanabileceğimiz bir şekilde sosyal tesislerin, düğün salonlarının, yüzme havuzlarının, mesire alanlarının, kongre merkezlerinin içinde olacağı bir fuar alanı yapılacak. Bu konuda emeği geçenlerden Allah razı olsun diyorum.

Şanlıurfa artık kabuğunu kırdı. Şuanda yapılan araştırmalara göre; 2023 yılında biz Türkiye’nin 4 veya 5. Büyükşehri olacağız. Bunun için alt yapı hazırlıklarını şimdiden yapmamız lazım.

 

“Fuar alanının işletmesi kimseye verilmesin”

Herhangi bir firmaya yapılacak fuar alanının işletmesini vermemek gerekir. Çünkü hangi firma olursa olsun bu konuda tekelleşme olur. Biz 4 yıldır Urfa’da yaptığımız fuarlarla kentte bir fuar kültürü oluşturduk. Eğer yapılacak olan fuar alanı herhangi bir fuar firmasına ihalesi verilirse, bu defa tekelleşmeden dolayı stand fiyatları 2, 3 katına çıkar ve bizim mücadele ile yakaladığımız fuar kültürünü biranda da yok edebiliriz. Bunun örneği var; mesele Diyarbakır’a bakıldığı zaman stand fiyatlarının yüksek olmasından dolayı fuarlar sönük geçiyor, Adana da bu şekildedir ama Gaziantep’e bakıldığı zaman bir canlılık var. Gaziantep’in fuar alanını, kongre merkezinin işletmesini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası ortaklaşa yapıyorlar. Ben bunu Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüştüm.  Biz bu fuarla ilgili olarak Büyükşehir ile birlikte Ticaret Odası, Ticaret Borsası ile birlikte bir yönetim oluşturulmasını söyledik. Hangi fuar firması geldiği zaman yönetimin almış olduğu kiralama bedelini ibraz ettiği zaman burayı kiralasın ve aynı zamanda bir rekabette oluşmuş olsun. Böyle bir temennimiz var, inşallah bizi dinlerler. Bizde potansiyel var, fuarları değerlendirmemiz lazım.

 

“Şanlıurfa’daki boşluğu doldurmaya çalıştık”

Biz fuar açarak Şanlıurfa’daki boşluğu doldurmaya çalıştık. Şanlıurfa’da hangi konuda boşluk varsa biz kendimize vazife çıkarıyoruz. Biz bu vazifeyi çıkarırken, bu sektörleri bir araya getirirken, dışarıdan 150 iş adamını Urfa’da misafir ederken amacımız Şanlıurfa’nın ekonomik anlamda kalkınması, ihracat rakamlarının yükselmesi, istihdamın artması ve mevcut olan huzur ve barışın daha bir ileri seviyeye gelmesi. Biz bunu yaparken maalesef Urfa’daki bürokrasi ve yerel yönetimler, iş adamlarının önüne engeller koymaya devam ediyorlar. Belediyelere bakıldığında; Bir müteahhit firma gittiğinde hakkı olan ruhsatı 6 ayda alıyor, o insanın hakkıysa inceleyin hemen verin eğer eksiklik de varsa tamamlasınlar yine hemen verin. Çünkü yatırımcı beklemez, yatırımcıyı bekletmemek lazım. Ülkenin Cumhurbaşkanı ‘Ben hizmetkar olmaya geldim’ derken, maalesef Şanlıurfamızda halen bürokrasi kendisini beyefendi olarak görülüyor. Milleti yaşat ki devlet yaşasın, iş adamını yaşat ki ekonomi kalkınsın. Halen iş adamlarına potansiyel suçlu gözüyle bakıyorlar. Bugün devletin hibe veren kurumlarında, iş adamı proje oluşturduğu zaman hepsi ön elemede geçiyor ve sonra eleniyorlar. Şanlıurfa’da KOBİ olarak tabir ettiğimiz yaklaşık 150 Bin tane KOBİ’miz var. KOSGEB için hazırlanan 90 projeden 73 tanesi Urfa’da eleniyor, 11 tanesi de Ankara’da eleniyor, sadece 6 proje kabul ediliyor. Bu 73 proje neden eleniyor, eleme konusunda ne baz alınıyor? Bunu merak ediyorum.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2016, 16:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Demir
Ahmet Demir - 8 yıl Önce

Kusura bakmayın fuardan başka herşeye benziyordu sanki Urfalı fuar görmemiş gibi acaba hangi standlarda gelen halka merhaba diyen varmiydi biraz esnaf alcak gönüllü olacak vatandaş tepeden bakmayacak. ...

SIRADAKİ HABER

banner195