Title of a News Article

Şanlıurfa'da hedef büyük!

Şanlıurfa'da hedef büyük!
banner206

Dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği Unesco’nun ‘Dünya Gastronomi Şehri’ unvanı için müracaatta bulunan Şanlıurfa’da çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Kasım ayının ilk haftasında Urfa’dan Paris’e gidecek olan bir heyet, burada Urfa mutfağının lezzetlerini tanıtacak.

20 Mart 2014 tarihinde “UNESCO Gastronomi Şehri” kategorisinde başvurusu yapan Şanlıurfa, “Dünyanın En Eski Mutfağı Şanlıurfa” adı altında bir tema ile kurumlar arası işbirliğiyle çalışmalar sürüyor.

“UNESCO Gastronomi Şehri” adaylığıyla ilgili Mutfak Müzesi’nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ve STK temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Güvenç,  Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel özelliklerinden bahsederek,  geleceğinin parlak ve zengin olduğunu ifade etti.  Güvenç, “Allah bir çok kente zenginlik vermiştir.  Bu bir çok zenginliğin tamamını bir arada Şanlıurfa’ya vermiştir” dedi.

Şanlıurfa’nın önemli bir turizm potansiyeli ve bunun yanında tarihi derinliğinden gelen çok önemli bir yemek kültürü olduğunu  söyleyen Başkan Güvenç, “Yapılan Çalışmaların Türkiye’de çok iyi bilinen damak zevkimiz ve kültürümüzün uluslar arası alana çıkarılması gerektiği düşüncesiyle çalışmalar başlattık” dedi.

UNESCO Gastronomi Şehri Unvanını Şanlıurfa’nın hakkettiğini aktaran Başkan Güvenç, Şanlıurfa’da yer alan tüm kurum, kuruluş ve STK’larla işbirliği içerisinde olduklarını söyleyerek, Şanlıurfa’nın Damak kültürünün dünyaya tanıtılması bağlamında yola çıktıklarını ifade etti.

Halil İbrahim Buluşmalarında uluslar arası bir yemek yarışması yapmayı planladıklarını belirten Başkan Güvenç,  Paris’te UNESCO Temsilcilerine Şanlıurfa’nın yöresel yemeklerinden oluşan bir menüyle yemek vermeyi planladıklarını söyledi.

Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz ise, Gastronomi Şehri Çalışmalarıyla  Halil İbrahim Buluşmalarını entegre bir şekilde yürüteceklerini söyleyerek, Halil İbrahim Buluşmalarında Uluslar arası bir yemek yarışması düzenlemeyi düşündüklerini aktardı.

 Toplantı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, sordukları soruların cevaplanması ile sona erdi.

 

Mart ayında start verilmişti

Şanlıurfa UNESCO Gastronomi Şehri Adaylığı konusunda Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde çalışmalar Mart 2014 tarihinde start vermişti. Bu kapsamda adaylık açıklaması Şanlıurfa Ticaret Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Şanlıurfa Turizm Platformunun destekleri ile bir basın toplantısında duyurulmuştu. Adaylık açıklamasının ardından Şanlıurfa Valiliği ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde ve Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz Başkanlığı’nda Şanlıurfa’nın tüm unsurlarının içinde bulunduğu bir çalışma heyeti kuruldu. Çalışma heyeti bir süreç planı yaparak UNESCO Gastronomi Şehri Adaylık dosyasının oluşturulması, gerekli bilgi ve dokümanların hazırlanması faaliyetlerini yerine getirdi. UNESCO Kreatif Şehirler kategorisinde “UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ” kategorisinde Şanlıurfa Şehri’nin başvurusu 20 Mart 2014 tarihinde yapıldı. Başvuru Fransa’nın Paris kentinde bulunan UNESCO merkez ofisine online olarak hazırlanan dosya ile yapıldı. Başvurunun hemen ardından ulusal ve uluslar arası destek mektupları için yazışmalara başlandı. Uluslar arası anlamda dünyada daha önce bu unvanı almış Çin’den Cheng Du, Lübnan’dan Zahle, Kolombiya’dan Popayan, İsveç’ten Ostersund, Güney Kore’den Jeonju şehirlerinin ilgili birimlerinden destek mektupları alındı. Ulusal anlamda Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve UNESCO Türkiye Komitesi’nden destek mektupları alındı. Bu mektuplar 16 Nisan 2014 tarihi itibari ile UNESCO Dünya ofisine online olarak iletilerek başvuru süreci tamamlanmış oldu. UNESCO’nun “Dünya Gastronomi Şehri” başlığına ülkemizden daha önce 2011 yılında Hatay müracaat etmiş ve unvanı kazanamamıştı. Bu yıl Şanlıurfa ile birlikte Gaziantep’te başvuru yaptı ve çalışmalarını sürdürüyor.

 

Paris’te Şanlıurfa lezzetleri dünya sahnesine çıkacak

Bu arada Kasım ayının ilk haftasında Şanlıurfa heyeti şefleri ve ustaları ile birlikte UNESCO’nun dünya ofisinin bulunduğu Fransa’nın Başkenti Paris’e hareket edecekler. Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile entegre yapılacak organizasyonlarla Paris’te özel bir yemek düzenlenecek. Paris’in bürokratik unsurlarının, dünya ülkelerinin büyükelçilerinin ve UNESCO temsilcilerinin davet edileceği yemek Şanlıurfa mutfağını dünyaya tanıtacak. Yemek sonrası Şanlıurfa heyeti UNESCO Dünya ofisini ziyaret edecekler.

Kasım ayının son haftası yapılan bütün çalışmaların kayıtları ile birlikte bir faaliyet raporu hazırlanacak. İngilizce olarak hazırlanan rapor UNESCO Dünya Ofisi’ne teslim edilerek 30 Kasım’da açıklanacak sonuç beklenecek.

 

Süreç ve Şanlıurfa’nın kazanımları

UNESCO Gastronomi Şehri unvanı, Şanlıurfa için özellikle gastronomi turizmi açısından oldukça değerli bir kazanım olacak. Dünyada yenilen gıdaların yüzde 80’inin anavatanı yaşadığımız coğrafya iken sadece Barselona kentinin yeme-içme sektöründen yılda 900 milyon avro kazanıp ülkemizin bu sektörden kazandığının bu rakamlara yaklaşamaması kabul edilemez. Dünyanın toplam Gastronomi turizmi hacminden hak ettiğimiz payı almamız için bireylerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyetlerde bulunan işletmeler de gerek ulusal gerekse uluslar arası alanda gereken revizyonların yapılması gerekmektedir.

 

Şanlıurfa mutfağı dünya mutfağı standartlarına erişecek

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ve Harran Üniversitesi işbirliği Şanlıurfa Mutfak Kültürü uluslar arası standartlara göre revize edilecek.  Temmuz ve Ağustos aylarında yapılacak çalışmada Şanlıurfa Mutfağı yeni kombinasyonları ve sunum şekilleri ile reçetelendirilerek kayda alınacak. Reçetelendirme çalışma dünyanın bütün coğrafyalarında Şanlıurfa Mutfağının aynı lezzet ve aynı biçimde insanlara ulaşmasını sağlayacak. Şanlıurfa mutfağının ortaya çıkarılması, revize edilmesi ve reçetelendirilmesi çalışmalarının ardından Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Milli Takım Şefleri Urfa’daki mutfak şefleri ve ustalarına uygulamalı eğitimler verecekler.

Yapılacak çalışmalar kapsamında Ekim ayı için Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ve Dünya Aşçılar Birliği (WACS) işbirliği ile Şanlıurfa’da uluslar arası bir yemek yarışması düzenlenecek. Dünyanın farklı ülkelerinden yarışma için Şanlıurfa’ya gelecek usta şefler hünerlerini sergileyecekler. Ayrıca ulusal kategorilerde de yarışmaların düzenleneceği etkinlik gastronomi konusunda Şanlıurfa’nın Başkentliğini tescilleyecek. Uluslar arası yemek yarışmasında Şanlıurfa mutfağı özelinde kategoriler de yer alacak ve Şanlıurfa yemekleri Türkiye’nin usta şeflerinin ellerinden dünyaya sunulacak.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2014, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195