Title of a News Article

Savaş: 'Bu bizim kronikleşen sorunumuz'

Savaş: 'Bu bizim kronikleşen sorunumuz'
banner206

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Suriyeli nüfus artışının şehrin geleceğini kritik noktalara sürüklediğini açıklamıştı.

Hatay'daki nüfusun değişimine dikkat çeken Lütfü Savaş, konuyla ilgili olarak Odatv'nin sorularını yanıtladı. Suriyeliler meselesi için "kangren" ifadesini kullanan Lütfü Savaş, hükümete seslendi.

TANJU ÖZCAN GİBİ OLACAK MI

Hatay'da; su, çöp, kanalizasyon, yeşil alan ve eğitim konularında sıkıntıların baş gösterdiğini ifade eden Lütfü Savaş, "Bunlar için de ekstra hiçbir destek almıyoruz" diye belirtti.

"Tanju Özcan gibi Suriyelilere karşı özel bir uygulama düşünüyor musunuz?" diye sorduğumuz Lütfü Savaş, "Hayır, biz olaya insani boyutta bakıyoruz" derken, "Bunu belediyeler değil, hükümetin çözmesi gerekiyor" diye belirtti.

Türkiye'nin, İsrail, Ermenistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile düzeltmeye çalıştığı diplomatik girişimleri hatırlatan Lütfü Savaş, neden Suriye devleti ile de bu görüşmelerin yapılmadığını sorarak, "Barış olursa, bu insanlar burada mağdur olmaktan kurtulur, kendi coğrafyalarında kendi geleceklerini kurabilirler" dedi.

"ÇÖZÜM DEĞİL, ÇÖZÜMSÜZLÜK VAR"

İşte Lütfü Savaş ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:

"-Suriyelilerle ilgili açıklamayı neden bugün yapma gereği hissettiniz? Durum diğer yıllara göre daha mı ciddi? 'Tehlikeden' biraz bahseder misiniz?

Bunu bugün açıklamıyorum, her zaman açıkladım, açıklamaya da devam edeceğim. Bu bizim kronikleşen sorunumuz.

Bu olay, 10 yılı geçmiş bir olay. 10 yılı geçti, ancak bunca yıl geçmesine rağmen çözüm yok, çözümsüzlük var. Şu an Hatay’da da Kilis’te, Antep’te, Urfa’da olduğu gibi sıkıntılar var. 

Şu an en çok Suriyeli misafirlerimizin geldiği yer burası. 46 tane şehrimizden daha fazla misafir ağırlıyoruz. Düşünün, sizin eviniz 5 kişilik. 2 ya da 3 kişiyi 10 yıl ağırladığınız düşünün. Bu durumun ekonomik giderleri, sosyolojik ve psikolojik sıkıntıları oluyor. Ve çözümsüzlüğe doğru giden bir konuda, yetkili devlet büyüklerimizi ve hükümetin bu konuya dikkatini çekmek istedim.

"BU KADAR BASİT OLMAMALI"

-Kentte ne gibi sıkıntılar ortaya çıkıyor?

Bu işin suyu var. Su yetişmiyor. Yeşil alan yetiştiremiyorsunuz. Kanalizasyon sularını temizlemek için yeni yeni arıtmalar yapmanız gerekiyor. Bu işin çöp boyutu var. Geçmişte, biz üç birim çöp üretiyorsak, 5 birime çıkmış durumda. Bunlar için de ekstra hiçbir destek almıyoruz. Üzerine 10 yıldır misafir olanların bir kısmını da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin nüfusuna kaydediyorsunuz, Türk kimliği veriyorsunuz. 

KKTC bizim kardeş devletimiz. Bizim oraya giden vatandaşlarımız 12 yıl geçtikten sonra vatandaşlığa başvurabiliyor. Ve bin bir zorlukla vatandaşlık alabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti kimliğini almak da bu kadar basit olmasa gerek…

Mesela okullar konusu da sıkıntılı… Bizim çocukların dilleri Türkçesi Arapçaya kayıyor. Birçok çocuk ekonomik sıkıntısı olduğu için eğitim alamıyor. Bu çocuklar da burada işsiz, eğitimsiz, birçoğu esrar çekiyor, eroin satıyor. Bir kısmı elinde silah tutacak… Bunlar da yarın önce bu coğrafyada sonra başka coğrafyalarda insanların başına bela olacak. Yani bu olayın yerellikten öte, bütün Türkiye’yi etkileyen ve ilgilendiren bir sorun. 

BM 2019 Temmuz raporunda, diyor ki, ‘Hatay’ın Suriye sınırı dünyanın terörist çöplüğü…’ Buraya dünyadan birçok insan gelmiş durumda ve illegal örgütlerin içerisinde yer alıyor.

Bu durum hem bizi, hem de gelen misafirleri yıpratan bir durum. Burada doğurganlık oranları da çok fazla. Demografik yapı gittikçe bizim aleyhimize işliyor. Biz burada çok renkli bir tabloyuz. Burası rengarenk bir şehir. Burada Müslüman'ı, Hıristiyan'ı, Musevi'si, Kürt, Türk, Ermeni, Alevi, Türkmen'i var. Bizim buradaki renklerin yönü Ankara’ya dönük ve yönü Türk bayrağı altında huzurlu olan insanlarla dolu. Biz burada 10 yıldır hiç sesimizi çıkarmadan, gelen insanlara da kucak açarak misafir ettik. Ancak düşünün, bizim tarımda çalışan insanlarımızın sayısı 34 binden 9 bine düştü. Tarımla uğraşan insan sayımız yüzde 75 azaldı. Birçok sektörde de gelen misafirler dominant hale geldi. Bizim insanlarımızın ekonomik pastası da gittikçe daralmakta.

"SURİYE İLE NEDEN SORUNU ÇÖZMÜYORUZ"

-Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan gibi Suriyelilere karşı 'özel bir uygulama' düşünüyor musunuz?

Hayır, biz olaya insani boyutta bakıyoruz. Bunlar bizim hem din kardeşimiz hem de Osmanlı İmparatorluğu zamanında aynı devletin bireyleri, milletiydik. Bizim hiçbir düşmanlığımız yok, onlar bizim kardeşimiz. "Ensar-muhacir" olayına saygılıyız. Ama işin başka boyutunda da 10 yılı geçmiş bir kangren sorun var. Bunu belediyeler değil, hükümetin çözmesi gerekiyor.
Başka boyutu da şu: Biz Birleşik Arap Emirlikleri ile en üst düzeyde temas kurabiliyoruz, aynı şekilde İsrail ile Cumhurbaşkanlığı nezdinde iki taraf da görüşebiliyor, Ermenistan ile ilişki geliştirip, uçak gönderebiliyoruz, Suudi Arabistan ile barışmak için çaba gösterebiliyoruz, peki Suriye de bu coğrafyada, tam komşuluğumuzda, Suriye ile niye temas etmeyelim biz? İki hükümet arasında, devlet arasında neden çözmeyelim? 

Ben olaya Gazi Mustafa Atatürk’ün "Yurtta sulh cihanda sulh" felsefesi ile bakıyorum. Barış olursa, bu insanlar burada mağdur olmaktan kurtulur, kendi coğrafyalarında kendi geleceklerini kurabilirler. 

"ATATÜRK'ÜN SON EMANETİ..."

-12 yıl sonra Belediye Başkanının Suriyeli olması konusu...

İnsan popülasyonu gittikçe aleyhimize işlediği için, yaklaşık 12-13 yıl sonra, sadece ilçeler de değil, Büyükşehir de Suriye’den gelen bir insan tarafından yönetilebilir. Ben bu yapının bizim aleyhimize doğru gitmesinden benim gibi Hatay halkının da rahatsız olduğunu biliyorum. Bunun iyi düşünülmesi lazım.

Biz Türkiye kurtulduktan sonra yıllarca kurtuluş mücadelesi yaptık. Hem Atatürk’ün desteği  hem de müthiş bir diplomasi örneği gösterdiği için 1938 yılında bağımsız olabildik. 20 yıl mücadele verdik, sonra Hatay Cumhuriyetini kurduk, bağımsız bir devlet olduk. Atatürk’ün desteğiyle de kendi parlamentomuzu feshedip, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir huzurlu şehri olduk.

İşte Hatay, Atatürk’ün son emanetidir. 3 dönemdir başkanım, bu çekilen sıkıntıları da en çok çekenlerin başında ben varım. Bu yüzden de yetkilileri ve hükümeti bilgilendirmek istiyorum. 

Burada, Hatay kurtulduktan sonra, ‘Türkiye’yi mi, Suriye’yi mi istiyorsunuz’ diye bir seçim yapıldı. Bu seçimde az farkla ‘Biz Türkiye’yi istiyoruz diye Hatay halkı karar verdi.’ Bir daha böyle şeyler yaşamamak için bizim kararlı olmamız lazım. Bu, başkalarının eline bırakılacak bir konu değil. Nüfus popülasyonunu değiştirirlerse, yarın Türkiye Cumhuriyeti hafif nezle, grip olsa, deseler ki, ‘burada referandum yapacağız’, başımızı öne eğmeyelim. Hep başımız dik kalsın ve bu benim semalarımda Türk bayrağı dalgalansın istiyorum. Olay bu kadar basit.

NUMAN KURTULMUŞ'UN SÖZLERİ İÇİN NE DEDİ

-AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, geçen ay Kilis için, “Kilisliler, Suriye'den gelen kardeşlerimize tam manasıyla 'ensar' olmuştur. Kilis'e de bir unvan verilecekse, adının 'ensar şehir' olması gerektiğini düşünüyorum” demişti.

11 yıla yakındır 'ensarlık' yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte kendi insanımızın huzurunu, çocuklarımızın geleceğini istiyoruz. Açıklamaları, Sayın Numan Kurtulmuş’u bağlar, bizim açıklamamız da bizi bağlar.

Olayın politik yanı yok, olayın milli yanı var. Ben politikacılık oynamak için söylemiyorum, milli refleksi olan bir Belediye Başkanı olarak tüm bunları söylüyorum.

Benim tepkim buna, saygıyla karşılarım.

Odatv.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195