Title of a News Article

Savaş daha yeniden başlıyor...

.

Savaş daha yeniden başlıyor...
banner206
 Suriye'de 4,5 yıldır devam eden iç savaş Türkiye'yi tehdit eden bir boyut kazandı. IŞİD'in Kobani'yi işgal etmesinden sonra uluslararası güçlerin desteğini arkasına alan PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, Suriye devrimini başka güçlerin savaşına çevirdi. Türkmenleri etnik temizlikle yerlerinden eden PYD, Türkiye sınırlarının hemen karşısında Akdeniz'e uzanan bir Kürt devletinin temellerini atıyor. Son olarak Tel Abyad'taki Türkmenlerin PYD tarafından zorla yerlerinden edilmesi ile gün yüzüne çıkan bu planı konuştuğumuz Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Yeni Şafak gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

35 BİN ŞEHİDİMİZ VAR
Suriye'deki Türkmenlerle ilgili çok vahim bilgiler geliyor. PYD, Suriye'deki Türkmenlere şu anda ne yapıyor?
PYD'nin çok büyük projesi var. Uluslararası toplumun desteğini de almış durumdalar. Kobani olaylarıyla terör örgütü PYD'yi meşrulaştırdı.

Nereye gidiyor bu insanlar?
Bir kısmı Türkiye'ye geldi. Bir kısmı Rakka bölgesine göç etti. Dört buçuk yılda 35 bin şehidimiz var. 1 milyona yakın Türkmen yer değiştirdi. Türkiye'de 200 bine yakın Türkmen var. 30 bini kamplarda, diğerleri de kendi imkânlarıyla çalışıyorlar.

Türkmenlere yapılan etnik temizliği belgeleyebiliyor musunuz?
Evet belgelendi. Suriye Ulusal Komisyonu bizim çatı yapımızdır. 140 ülkenin tanıdığı komisyon. Gerçekleri araştırma komisyonu oluşturdular. Bu komisyonun içerisinde hiç Türkmen yer almadı fakat Kürtler temsil edildi. Zaten başında da Muhammed Reşid Molla var. Biz buna itiraz ettik, 'mağdur Türkmenler ama komisyonda yer yoklar' desek de rapor çıktı.

ETNİK TEMİZLİK YAPILDI
Sonuç?
Komisyonda olmamamıza rağmen Türkmenlere yönelik insan hakları ihlali ve etnik temizlik yapıldığı raporda yer aldı. Şuanda BM Komisyonu da bir çalışma yapıyor. Fakat, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı olarak, insanların sabahlara kadar nasıl feryat ettiğini biliyorum. Türkmenler perişan durumdalar. Türkmen'in önce Allah'ı sonra Türkiye'si vardır. Bunu bilir bunu söyleriz.

PYD şiddete başvuruyor mu?
PYD köyleri ilk aldığında halka 'DEAŞ buralara düzenek döşedi' deyip psikolojik baskı uyguladı. İnsanlar evlerinden can havliyle kaçıştılar. Gitmeyenlere de 'ABD burayı DEAŞ var diye bombalayacak' dediler. Türkmenleri yine evlerini terk etti. Sonuçta 20 bin Türkmen'den 800 kişi kaldı. Onları da geçen gün bir okula toplayıp 'ya burayı terk edersiniz ya da koordinatları verip koalisyona burayı bombalatırız" diyerek tehdit ettiler. DEAŞ, ABD ve PYD denkleminde bir etnik temizlik yapıldı. Bu daha başlangıç..

SON KALE BAYIR BUCAK
Başlangıç derken…
Bu etnik temizlik Türkiye'nin sınırında kurulması planlanan Kürt devleti için yapılıyor. Tel Abyad'tan sonra Azez, Halep ve son olarak Bayır Bucak var. Aralardaki Kürt kantonlarını birleştirmek için bu bölgeleri tasfiye etmeyi planlıyorlar. Son kale Akdeniz kıyısındaki Bayır Bucak. Burayı da kontrol altına alarak Akdeniz'e kadar koridor açmayı hedefliyorlar.

HDP böyle bir şeyin olmadığını söylüyor..
Tam tersine onlar da biliyorlar ve görüyorlar. Fakat bunu gelip yokmuş gibi anlatmalarına kahroluyorum. İnsanlarımız sefil halde yaşıyor. Can korkusu ile kendilerini Rakka'ya attılar. Bizi DEAŞ'ın kucağına ittiler. Orada yaşanan dramları biliyorum. İnsanlarımız imdat çığlıkları ile yardım talep ediyor. Mağdur biziz ve gerçekleri söylemek de boynumuzun borcudur.

VEKALET SAVAŞLARI
Suriye nereye gidiyor?
Suriye'de savaş daha yeni başlıyor. Birkaç farklı cephedeki savaşlar vekaleten devam ediyor. Kontrol Suriye halkının elinden çıktı.

Türkiye bu karmaşanın içine girecek mi sizce?
Türkiye'nin girip girmeyeceğini bilmem. Büyük bir ülke ve stratejik çıkarları var. Türkiye'nin güvenliği ana vatanımız olduğu için bizi daha çok ilgilendiriyor. Türkiye kendi güvenliğini korumak için elinden geleni yapacaktır. Yaşanan tüm gelişmelerin ve çizilen yeni sınırların Türkiye'nin 2023 vizyonunu hedef aldığı kesin.

DEAŞ Kobani'yi işgal ettiğinde dünya yankılandı. Siz ne düşünmüştünüz?
Suriye'deki koalisyonun, katledilen sivil insanlar üzerinden terör örgütüne meşruiyet tanıdığını düşünmüştüm. IŞİD terörü ile mücadele kapsamında PYD terörünün önü açtılar. Türkmenler olarak biz o bölgeyi çok iyi biliyoruz. Tel Abyad sürpriz olmadı.

Üst akıl Esed'i ayakta tutuyor
Türkmenleri IŞİD yanlısı olmakla suçluyorlar…
Tüm terör örgütlerine karşıyız. DEAŞ da dahil. Bizler 4 buçuk yıl önce, tüm Suriye halkları olarak rejime karşı özgürlük için ayaklandık. Bu zamana kadar binlerce Türkmen şehit oldu. PYD için vermedik bu canları. Tek bir derdimiz var; Suriye'nin toprak bütünlüğü.

Geldiğinizi noktaya bakılırsa, 4,5 yıl önceki ayaklanma olmasaydı diyor musunuz?
Hayır demiyoruz. Uluslararası güçler tarafından ve demokrasi iddia eden ülkeler tarafından kötüye kullanılıp uluslararası projeye çevrilmesi Suriye devrimini bu hale getirdi. Yoksa Suriye'de Esed'in düştüğünü var sayıyoruz. Fiilen de düşmüştür Esed. Bence bitkisel hayatta ve onu üst akıl ayakta tutuyor.

KÜRTLER BİN YILLIK KARDEŞLERİMİZ
Türkiye'de PYD ya da YPG denilince akla Suriye'deki Kürtler geliyor…
Akıllara böyle bir şey gelmesin kesinlikle. Kürt halkı başka, örgüt başka. Şimdi DEAŞ'in elinde olan bölgelerde yaşayan halka DEAŞ'çı diyebilir miyiz? Bu ifadeleri kullanırken insanları yanıltıyorlar. Kürtler, Suriye'deki Türkmenlerin 1000 yıllık kardeşidir. Komşuyuz, iç içeyiz.

PYD'de de DEAŞ ile savaşıyor ama…
Üst aklın savaşı o. PYD bu güne kadar kimseyle savaşmamıştı. Biz bölgelerimizi Suriye Özgür Ordusu'yla özgürleştirirken, rejim oradaki bölgeyi PYD'ye devretti. Silahlandırdı ve çekildi.

Türkmenlerin tek destekçisi Türkiye
MİT TIR'ları meselesi ile Bayır Bucak Türkmenleri gündem oldu. Ne yapıyor Bayır Bucak Türkmenleri?
Dağ tarafı Bayır, Türkmenlerin elinde, Bucak kısmı yani sahil ise rejimin elinde. Ancak Bucak'a rutin bir halde her gün varil bombaları atılıyor. Bayır Bucak bölgesinin ayakta kalması çok önemli. PYD'nin Akdeniz'e açılma projesini yıkmak adına Bayır Bucak'ın savunulması gerekiyor.

TIR'lar durdurulduğunda “mağdur edildik" açıklaması yapmışlardı. Nedir durumları?
Bayır Bucak Türkmenlerinin tek destekçisi Türkiye'dir. Bugün Türkmen birliklerinden bahsediyorsak bu Türkiye'nin varlığı sayesindedir. Bunu kimse yadırgamasın. Orada savaşan tüm unsuların arkasında bir devlet var. Milyarlarca dolar akıtılıyor. Türkiye, Türkmen bölgelerini güvenli bölge ilan etmelidir. Eğer böyle olsaydı bugün ne IŞİD'ten ne de PYD'den bahsederdik.

DEAŞ'a geçit yok
Suriye'de Lazkiye kentinin kuzeyinde yer alan Bayırbucak (Türkmen Dağı) bölgesindeki Türkmen birlikleri, ata yadigarı olan bölgeyi tek başlarına koruyor. Türkmen birlikleri, Bayırbucak bölgesinde rejim güçlerine ve terör örgütü DEAŞ milislerine geçit vermiyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195