Title of a News Article

Selahattin Demirtaş’tan savaş çağrısı!

Selahattin Demirtaş’tan savaş çağrısı!
banner206

 HDP lideri Selahattin Demirtaş, bütün gençlere IŞİD’e karşı cephede savunma çağrısı yaptı.

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını değerlendirirken, "Suruç'ta insanlar çadır açacak, sivil eylem ve etkinlikler yapacaklar. Ama, bununla yetinilmemeli. Bütün gençlere IŞİD'e karşı cephede savunma çağrısı yapıyorum"dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kobani'den sınıra gelenler ile ilgili açıklamasını da eleştiren Demirtaş, "Sadece, 'oradan göç etmeye hazırlanan insanları karşılamaya hazırlanıyoruz' demek, 'IŞİD vursun onları onlarda bu tarafa göç etsin' demektir, zemin sunmaktır. Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı bu açıklama IŞİD'e ancak cesaret verir, IŞİD'i korkutmaz"dedi.

 

"ACABA BU REHİNELER BİLEREK Mİ IŞİD'İN ELİNE VERİLDİ"

IŞİD'in Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesindeki Kobani kentine saldırması ve saldırılardan kaçan insanların Türkiye sınırına dayanmasını DHA muhabirine değerlendiren HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan ve hükümetin ısrarla IŞİD'e yardım iddialarını reddettiğini söyledi. Artık mızrak'ın çuvala sığmadığını söyleyen Demirtaş, "Yani Türkiye'nin IŞİD'e karşı sert bir söylemden kaçındığı bir gerçek. IŞİD'i eleştirmekten bile çekiniyorlar, bunu sadece rehinelere bağlamak bir kandırmacadır. Artık herkes şunu düşünüyor. Acaba bu rehineleri Türkiye bilerek mi IŞİD'in eline verdi, IŞİD'in eline bilerek bir koz verip IŞİD'e karşı operasyon yapamaz hale gelmek için mi bunu yaptı. Bu konuda ciddi iddialar var, tartışmalar var. Çünkü Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona katılmaması, IŞİD'e karşı mücadele yürüten Kürtlere destek vermemesi, çok büyük bir şüphe uyandırmış durumda. Hükümet istediği kadar IŞİD'e destek iddialarını reddetsin bu haliyle bile dolaylı destek veriyor. Bırakın trenlerle, arabalarla, tırlarla silah göndermesini, sesiz kalarak zaten desteğini vermiş oluyor"dedi.

 

"BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI, 'OLDU BİTTİYE İZİN VERMEYİZ' DİYECEKLER Mİ"

Demirtaş, PYD'nin Rojava bölgesinde özerklik ilan etme hazırlığını yaparken, Başbakan'ın bir çıkışı hatırlatarak, "Başbakan o zaman 'Biz oldu bittiye izin vermeyiz, ne gerekiyorsa yaparız' demişti. Şimdi aynı Başbakan veya Cumhurbaşkan'ından bu çıkışı bekliyoruz. 'IŞİD ile ilgili oldu bittiye izin vermeyiz, IŞİD orada Hilafet devleti ilan edecek, biz eli kolu bağlı duramayız' diyebilecekler mi? Kürtlerden duydukları rahatsızlık kadar IŞİD'ten zerre kadar rahatsızlık duyacaklar mı merak ediyoruz"dedi.

 

"ŞENGAL GİBİ SOYKIRIMIN YAŞANMAMASI İÇİN TÜRKİYE TUTUMUNU DEĞİŞTİRMELİDİR"

IŞİD'in Kobani'yi düşürmesinden sadece Kürtler değil, tüm Türkiye'nin zarar göreceğini söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Kürtler, şu anda sadece Kobani'yi değil, aslında bütün bölgeyi savunuyorlar. Türkiye'yi de savunuyorlar. Herkes bilmeli ki; IŞİD'in hedefleri arasında İstanbul da var. Bugün IŞİD'e sesiz kalanlar, bugün IŞİD Kürtler ezsin diyenler yarın çok pişman olabilirler. Ben özellikle uluslararası kamuoyuna çağrı yapıyorum. Hafta başında Amerika'da olacağız orada da temaslarımızı bu yönlü sürdüreceğiz. Uluslararası kamuoyu şu ana kadar IŞİD karşısında direnen Kürtlere destek vermedi. Hava operasyonları dahil, silah ve lojistik destek verilmeli Kürtlere. IŞİD ile baş etme konusunda orada YPG'nin deneyimi var. Fakat silah üstünlüğü şu anda IŞİD'te. Ağır silahları var, Irak ve Suriye ordusundan ele geçirdiği, uluslararası bazı devletlerin IŞİD'e sağladığı bazı imkanlar ile elde ettikleri silah üstünlüğü karşı YPG'nin desteklenmesi lazım. YPG sadece bir Kürt ordusu da değil. Yani içinde Kürtler dışında başka etnik gruplar ve inançlarda var. Orada hep birlikte kendi topraklarını savunuyorlar. Şengal'deki benzer bir soykırımın yaşanmaması için Türkiye'nin de artık bu saatten itibaren tutumunu değiştirmesi, acilen tutumunu değiştirmesi lazım."

 

BAŞBAKAN'A, "GÖÇ ETMEYE HAZARLANANLARI KARŞILAYACAĞIZ" ELEŞTİRİSİ

Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kobani'den göç etmeye çalışanlarla ilgili açıklamalarını da hatırlatarak, "Sadece 'oradan göç etmeye hazırlanan insanları karşılamaya hazırlanıyoruz' demek, 'IŞİD vursun onları onlarda bu tarafa göç etsin' demektir, zemin sunmaktır. Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı bu açıklama IŞİD'e ancak cesaret verir. IŞİD'i korkutmaz. 'Valilere talimat verdik, sınırdan gelecek insanları içeri alacağız' demek, peşinen IŞİD'in üstünlüğünü ve katliam politikanı kabul etmek demektir. Oradaki sivil insanlara da, 'Kaçın kaçın, sınırları size açtık, oraları IŞİD'e terk edin' demektir. Fakat, kesinlikle şunu biliyorum ki vicdanı ve onuru olan Kobani'yi de Rojava'yı da yalnız bırakmayacak, IŞİD gibi bir insanlık belasını bu topraklardan defolup gidecek, yenilgiye uğrayacaklar"diye konuştu.

 

"GENÇLERE IŞİD'E KARŞI CEPHEDE SAVUNMA ÇAĞRISI YAPIYORUM"

Demirtaş, bugün herkesin Kobani'nin yanında olma günü olduğunu ifade ederek, "Suruç'ta insanlar çadır açacak, sivil eylem ve etkinlikler yapacaklar. Ama bununla yetinilmemeli. Bütün gençlere IŞİD'e karşı cephede savunma çağrısı yapıyorum. Bugün Kobani'de insanlık onuru savunuluyor. Mademki uluslararası güçler sesiz kalıyorsa, mademki Türkiye bu kadar sesiz kalıyor Türk'ü ile Kürt'ü ile Alevisi ile Sünnisi ile gençler gidip Kobani'de IŞİD barbarlığına karşı direnebilmelidir. Açıkça bu çağrıyı yapıyorum bu bir insanlık borcudur aynı zamanda"

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2014, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195