Title of a News Article

SGK Müdürü Ünlü'den flaş açıklamalar

SGK Müdürü Ünlü'den flaş açıklamalar
banner206
Sigortasız bir şekilde iş yerlerinde çalışan kişilerin sayısı bölgemizde ve özellikle kentimiz Şanlıurfa’da yüksek oranda. Genellikle sigortalı bir işi tercih etmeyen kişiler neden olarak da, devletten aldıkları sosyal yardımların kesilme olasılığı.

Hanede yaşayan kişi sayısına göre yardımların kesilmediğine dikkat çeken Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü İsmail Ünlü merak edilenleri yanıtladı.

‘’Kayıt Dışı Çalışma Bölgemizde Fazla’’

SGK İl Müdürü İsmail Ünlü yaptığı yazılı açıklamada, “Kayıt dışı çalışmanın bölgemizde yüksek oranda olmasının sebeplerinden bir tanesi, doğru bilinen yanlışlardır denilebilir. Bunlardan sıklıkla karşılaştıklarımız arasında sosyal yardım alan kişilerin, sigortalı çalışmaya başlamaları halinde sosyal yardımlarının tamamen kesileceği ifadesidir. Sosyal devlet anlayışının bir sonucu olarak farklı alanlarda belirlenen sosyal yardım programları bulunmakta olup, bu programlarda ki yegâne amaç, ihtiyaç sahibi bireylerin tespit edilerek ihtiyaçlarının devlet eliyle giderilmesidir’’ dedi.

‘’ Hanede Yaşayan Kişi Sayısı 4 ve Üzeri Olmalıdır’’

Ünlü; ‘’bakanlığımız aracığıyla uygulanmakta olan ve sayıları 40’a yaklaşan sosyal yardım programının farklı şartları olmakla birlikte, sıklıkla uygulanan Gıda Yardımı, Eğitim ve Giyim Yardımı ile Çoklu Doğum Yardımı vb. yardımların verilmesinde sigortalı olarak çalışmak engel teşkil etmemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden fazla olmamasıdır ki bu tutar 2019 yılı için 609,67-TL’ye tekabül etmektedir. Yani asgari ücretle çalışan bir kişi için hanede yaşayan kişi sayısı 4 ve üzerinde ise yukarıda belirtilen sosyal yardımlar kesilmez, devam eder. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan yeşil kart uygulaması, bilindiği üzere 2012 yılı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilerek, farklı bir isim altında devam ettirilmektedir. Sosyal yardım alan ve 5510 Sayılı Kanun’un 60/c-1 maddesi kapsamında (yeşil kart) bulunan kişilerin sigortalı çalışmaya başlamaları halinde, yeşil kartları askıya alınmakta, işten ayrılmaları halinde ise otomatik olarak aktif edilmektedir. Sigortalı olarak çalışmaya başlanması halinde yeşil kartın iptal olacağı ifadesi, gerçeği yansıtmamaktadır’’ dedi.

‘’ Sigortalı Çalışmak İse Bugünü Ve Geleceği Korur’’

Müdür Ünlü; ‘’tüm bunlardan hareketle sosyal yardım alan vatandaşlarımız, bir işyerinde çalışmaya başlamaları halinde sosyal yardımlarının kesileceği veya yeşil kartlarının iptal edileceği endişesine kapılarak kayıt dışı çalıştırılmaya müsaade etmemelidirler. Unutulmamalıdır ki sosyal yardım bugünü, sigortalı çalışmak ise bugünü ve geleceği korur. Ayrıca sosyal yardım alan kişilerin istihdamının arttırılmasına yönelik işverenlerimize uygulanan prim teşvikimizde bulunuyor. Sigortalı işe giriş tarihinden önceki 1 yıl içerisinde sigortalı ya da aynı hanede yaşadığı kişilerden herhangi biri sosyal yardım almış ise, işe giriş tarihinden itibaren 1 yıl süreyle ödenecek sigorta priminin işveren hissesini Bakanlığımız karşılamaktadır. Kısaca ifade etmek gerekirse 2019 yılı için asgari ücretli çalışan sigortalının Kurumumuza ödenecek sigorta priminin 524,47-TL’si Bakanlığımızca finanse edilmektedir.” dedi.

URFANATİK

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195