Title of a News Article

Sivas Katliamı Urfa'da kınandı

Sivas Katliamı Urfa'da kınandı
banner206

Sivas Katliamı Urfa'da kınandı
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta ateşe verilen Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden yazar, şair ve düşünürler ölümünün 26. Yılında Şanlıurfa'da anıldı.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 33 için Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi  yönetimi tarafından basın açıklaması yapıldı. Sırrın Mahallesi'nde bulunan Cem Evi önünde düzenlenen basın açıklamasına  Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Reşit Burhan, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyeleri katıldı. 
Alevi canlar, ellerinde 'Maraş'ı, Çorum'u ve Sivas'ı unutturma', 'Sivas'ın ışığı sönmeyecek', 'Düzenin Alevisi olmayacağız' ve 'Sivas'ı unutma, unutturma' yazılı dövizler tuttu. 

"Madımak 26 yıldır yüreklerimizi yandırıyor
Sivas katliamında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklamasını yapan Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkmen, Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen Sivas katliamının üzerinden 26 yıl geçtiğini anımsatarak, "2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle başlayan katliam ateşi, 26 yıldır yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor" dedi. 
Sivas katliamının aydınlığa, demokrasiye, hakların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olarak gerçekleştiğini belirten Türkmen, "Bugüne kadar Sivas katliamını gerçekleştirenler ile bu katliamı engellemek için kılını kıpırdatmayanlardan hesap sorulmadığı gibi, halkları birbirine düşürmeyi hedefleyen provokasyonlar ve gerici-ırkçı saldırılar artarak devam etmiştir. Aydınların diri diri yakılmasına neden olanları korumaya çalışanlar, yaşanan acıları unutturmaya yada gerçek katilleri yalan haberlerle aklamaya çalışmaktadırlar" diye ifade etti. 

"Madımak utanç müzesi olmalıdır
Türkmen, Sivas Katliamı olmak üzere Türkiye tarihindeki bütün provokatif eylemler, tertipler, cinayetler, 12 Eylül askeri darbesi başta olmak üzere bütün darbeler, plan ve girişimlerin bütün yönleriyle soruşturulması gerektiğini ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti;
"Bizzat siyasi iktidar eliyle yaratılan her türlü inanç ayrıcalıkları, inançlar üzerindeki baskı ve ayrımcı uygulamalara son verilmeli, Aleviler başta olmak üzere farklı inanç gruplarının talepleri karşılanmalıdır. Madımak utanç müzesi olmalıdır. 

"Katliamı lanetliyor ve unutturmayacağımızı haykırıyoruz"
Katliama iştirak edenlerle katledilenlerin isimlerinin aynı tabloda yeri yoktur. Elbette ki her insanın yaşamın hakkını savunuyoruz ancak mağdur gibi gösterilmesi vicdanları ve yürekleri bir kez daha yaralamaktadır. İnsan hak ve özgürlüklerinden, eşitlikten, demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten yana olan herkes ve demokratik kitle örgütleri olarak bir kez daha katliamı lanetliyor ve unutturmayacağımızı haykırıyoruz. Sivas katliamında yaşamını yitiren insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, onların savunduğu değerleri ve mücadelelerini kendi mücadele alanlarımızda yaşatacağımıza söz veriyoruz." 
Kalabalık, basın açıklamasının ardından  'Sivas'ı unutma, unutturma' sloganları atarak dağıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195