Title of a News Article

Süreç başladı

Süreç başladı
banner206
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Hatem Ete, "Çözüm süreci"nin, " PKK ve HDP'nin statü istemediklerine dair garanti vermesiyle başladığını" iddia etti. Başdanışman Ete, Oslo sürecinin, Kandil'in özerklik statüsünde ısrar etmesi nedeniyle bozulduğunu da sözlerine ekledi.

ÖCALAN, PKK VE HDP 'STATÜ İSTEMİYORUZ' GARANTİSİ VERDİ DİYE BAŞLADI

Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'de, "Türkiye, Kürtler ve Kürt Bölgesel Yönetimi: Kargaşa içindeki bir bölgede güçlendirilmiş ortaklık" başlıklı forum düzenlendi. Galip Dalay'ın yönettiği forumda konuşan Hatem Ete, "Çözüm süreci, Abdullah Öcalan , PKK ve HDP'nin süreç sonunda 'statü istemiyoruz' garantisi vermesiyle başladı" dedi.

"DEVLET İLE ÖCALAN ARASINDA TAM MUTABAKAT VAR"

Rudaw'da yer alan habere göre, sürecin başlatılmasının bir ayağının da "silahsızlanma vaadi" olduğunu belirten Ete, "Devlet ile Öcalan arasında tam mutabakat olduğunu" ifade etti.

"CİZRE'DE YAŞANANLAR, PKK'NIN TEREDDÜDÜ"

Kobani eylemlerinin ardından bazı illerde yaşanan ve son olarak Cizre'de devam eden şiddet olaylarının nedenini, "PKK'nın yaşadığı bu tereddüt" olarak tanımlayan Ete, bir taraftan çözüm sürecinde İmralı ile sürdürülen ilişkilerde, "ciddi bir tökezleme" yaşanmadığını belirtti. Ete " İmralı mekanizması pürüzsüz devam ediyor denebilir. Her gün yeni bir kararla yeni bir mekanizma gerçekleştirilerek süreç ilerliyor. Her konuda, izleme kurulu, sekreterya konusunda devlet ile İmralı arasında uzlaşma sağlandı ama mesele gelip şuna dayandı: Evet sürüyor ama bu görüşmelerin sonunda ne olacak? Tamam, izleme kurulu oluşturalım ama izleme kurulu neyi izleyecek? Mesela PKK geri çekilmeyi yeniden başlatmayı düşünüyor mu? Çözüm süreci sadece mekanizmanın devam etmesini sağlayacak bir süreçle ilerliyor ama yeni bir şey sağlayamıyor. Şu anda bir duraklama sürecindeyiz diye düşünüyorum. Ama ısrarla tarafların bu mekanizmanın ilerletilmesine devam etmeleri, yaşanan türbülansın aşılabileceğini gösteriyor" dedi.

Süreci daha kırılgan hale getiren unsurun PKK-HDP'nin yaşadığı kararsızlık olduğunu belirten Hatem Ete, hükümetin 6-8 Ekim olaylarından sonra sürecin ilerlemesi konusunda daha kararlı bir tutum aldığını da söyledi.

MAHÇUPYAN: TOPLUM OLARAK BİR BİÇİMDE GÜVENMEK İSTİYORUZ

Aynı toplantıda konuşan Etyen Mahçupyan ise Türkiye'de çözüm sürecine desteğin yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu söyledi. Sürecin özellikle iki aktöre yarayacağını söyleyen Mahçupyan, "Şu anda Kürt siyasi hareketi ile Türk hükümeti arasındaki ilişkiye müdahil olabilecek hiçbir üçüncü aktör yok. Tamamen bu iki aktörün bizi nereye götürebileceğine göre çözüm şekillenecek. Çünkü denetleyemiyoruz, tam ne olduğunu da anlamıyoruz, çok anlamak da istemiyoruz. Toplum olarak bir biçimde güvenmek de istiyoruz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 17:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195