Title of a News Article

Suriye Urfa'da konuşulacak

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen’in öncülüğünde, AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Prof.Dr.Yasin Oktay’ın da katılımıyla Şanlıurfa’da Suriyeli misafirlerimizle ilgili çalıştay düzenleniyor.

Suriye Urfa'da konuşulacak
banner206
 AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen’in öncülüğünde AK Parti Dış İlişkiler İl Başkanları Şanlıurfa’da toplanıyor. 2 gün sürecek olan çalıştay; 31 Mayıs 2014 Cumartesi ve 01 Haziran 2014 Pazar günü GAP Tarımsal Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilecek. Çalıştay sonrası Yerel ve Ulusal Sivil Toplum Kuruluşlarıyla da bir toplantı düzenleniyor.

2 gün sürecek çalıştaya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, Suriye Ulusal Koalisyonu Başbakanı Ahmet Tomeh, SAM Başkanı Dr. Mesut Özcan,  Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AFAD Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Yusuf Uzunay, İstanbul Ticaret Üniversitesinden Dr. Selman Öğüt, ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Gazeteci Turan Kışlakçı ve Suriyeli misafirlerimizin yanı sıra İstanbul, Ankara, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Mersin, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak İl Dış İlişkiler Ana Kademe, Gençlik ve Kadın Kolları Başkanları katılıyor ve programa yakın illerin Milletvekilleri de davet edildi.

Hükümet ve Şanlıurfalılar olarak hepimiz yardımcı oluyoruz

     Türkiye’de en fazla Suriyeli misafirlerin Şanlıurfa il merkezi, Harran, Akçakale, Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerimizde bulunduğunu belirten AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, “Suriyeli kardeşlerimiz ilimizin hemen her yöresinde bulunmaktadırlar. Birçok Suriyeli de halen il genelinde kendi imkanlarıyla yaşamlarını sürdürüyorlar. İlimizde yaşayan bu Suriyeli kardeşlerimize gerek Hükümet olarak ve gerekse Şanlıurfalılar olarak hepimiz elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Bilindiği gibi Şanlıurfa’mızda birçok Sivil toplum Kuruluşunun bir araya gelerek oluşturdukları Suriyelilere Yardım Platformu aracılığı ile de hem ilimizdeki hemde Suriye’de zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli kardeşlerimize ayrım yapılmadan TIR’larla insani yardımlar ulaştırılmaktadır. Allah onların yardımcısı olsun, herkesten de razı olsun” dedi.

Suriyeli misafirlerin durumunu paylaşılacak

     31 Mayıs – 1 Haziran 2014 tarihleri arasında Suriyeli misafirlerimizle ilgili çalıştay düzenlediklerini belirten AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Önen, “Gerçekleştirilecek olan Dış İlişkiler İl Başkanları Bölge Toplantısında; Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan, gerek kamplarda gerekse kamp dışında kendi imkânlarıyla yaşayan Suriyeli misafirlerin durumu ele alınıp, teşkilatlarımıza bu konuda bilgilendirme yapılacak. Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan, gerek kamplarda gerekse kamp dışında kendi imkânlarıyla yaşayan Suriyeli misafirlerin durumu ele alınıp, teşkilatlarımıza bu konuda bilgilendirme yapılacaktır. Bu kapsamda; Türkiye’nin Suriye Politikasının anlatılması, Suriyeli misafirlerin ülkemize olan sosyo-ekonomik etkilerinin tartışılması, Konunun uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirmesi, Türkiye’nin bu konuda gerçekleştirdiği çalışmaların güncel haliyle paylaşılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Dünya Suriye ile imtihan ediliyor

Suriye’de yaşanan dramı masaya yatırmak için Şanlıurfa’da 2 günlük çalıştay yapacaklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay; “Dünya’nın Suriye ile İmtihanı adlı bir toplantı düzenleyeceğiz” dedi.

Yapılacak toplantıya 18 ilden teşkilat üyelerin katılacağı toplantı ile ilgili bilgi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay; “Dünya Suriye’de yaşanan bu zulüm karşısında derin sessizliğe gömülmüştür. Suriye'de 3 yılı aşkın bir süredir devam eden kanlı bir savaş. Bunun sonucunda ülkemize sığınan yüz binlerce Suriyeli. Ve dünyanın Suriye’de yaşanan bu zulüm karşısında derin sessizliği. Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak ülkemize gelen Suriyeli vatandaşların sayısı bugün 900 bine yaklaşmıştır. Hem kamplarda barınan hem de şehir merkezlerinde yaşayan Suriyeli misafirlerin bütün ihtiyaçları ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. şimdiye kadar Suriyeli misafirler için yapılan harcamalar 2 milyar lirayı aşmıştır. Gerek devletimiz, gerekse halkımız yanı başımızda yaşanan bu felaket karşısında seferber olmuş, devlet ve sivil toplum eliyle Suriyelilerin yaraları sarılmaya çalışılmış, kapımıza sığınan komşulara bu zor günlerinde kucak açılmıştır. Şu an hala Suriye’de her gün yüzlerce kişi hayatını kaybetmeye devam etmektedir ve bu ölümler artık Dünya tarafından olağan görülür hale gelmiştir. Resmi rakamlara göre şimdiye Suriye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 130 bini geçmiş, ülkesini terk edenlerin sayısı da 2.5 milyona ulaşmıştır. Suriye’de böyle büyük bir kıyım yaşanmasına rağmen Dünya’nın bu drama olan sessizliği ve kaygısızlığı devam etmektedir. Özellikle Batılı ülkeler rejime karşı net bir tavır almadıkları gibi, ülkelerini terk edip sığınmacı ve mülteci konumuna düşen insanlar için de herhangi bir yardımda bulunmamaktadır. Nakdi ve ayni bir yardımda bulunmayan AB ülkeleri sadece Türkiye’de 900 bin Suriyeli misafir bulunmasına rağmen toplamda 30 bin Suriyeli vatandaşı kabul edebileceğini ve bunların da kalifiye eleman olması gerektiğini açıklamıştı. Bu faydacı yaklaşımı gelenek ve medeniyetimizden beslenen ilkeli siyasi ve insani duruşa sahip bir devlet aklına sahip hükümetimizin anlaması mümkün değildir” dedi. 

Açılış konuşmaları

GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde gerçekleştirilecek olan çalıştayın ilk günü sabahı, sırasıyla Şanlıurfa İl Başkanı Yusuf Eğilmez, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, AFAD Başkanı Fuad Oktay, Şanlıurfa Milletvekili ve AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı A. Emin Önen, Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başbakanı Ahmet Tomeh’ın açılış konuşmaları ile başlayacak.

Suriye’deki çözümsüzlük ve Türkiye’nin Göç Yönetimi Politikası

SAM Başkanı Dr. Mesut Özcan’ın oturum başkanlığında yapılacak olan ilk oturumda; Koordinatör Vali Veysel Dalmaz “Türkiye’nin Suriyeli Misafirlerimize Yönelik İnsani Yaklaşımı ve Göç Yönetimi Politikası”,  Suriye Ulusal Meclisinden Halit Hoca, “Suriye’deki çözümsüzlüğün devamında uluslararası dengeler boyutu”, AFAD Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Yusuf Uzunay ise, “Suriyeli Misafirlerimizin Durumu ve Gelecekleri” konularında bilgiler verecekler.

Suriye’deki iç savaş ve Suriyelilerin durumu

2. oturumda ise; Gazeteci Turan Kışlakçı, “Arap Baharı, Suriye ve Ortadoğu’da yeni Denge(sizlik)ler”, İstanbul Ticaret Üniversitesinden Dr. Selman Öğüt, “Suriye’deki İç Savaşın Uluslararası Hukuk Açısından değerlendirilmesi”, ve ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş da, “Lübnan, Ürdün ve Türkiye’deki Suriyelilerin durumu; Mülteci, Göçmen, Misafir” konularında açıklamalar yapacaklar.

3. oturum olarak ta; İl Dış İlişkiler Başkanları Teşkilat Toplantısı yapılacak.

4. oturum STK’larla

01 Haziran 2014 Pazar günü gerçekleştirilecek olan 4. oturumda ise, Yerel ve Ulusal Sivil Toplum Kuruluşlarıyla “Suriyeli Misafirlerimizin Karşılanmasında STK’ların Rolü” konusunda fikir alış-verişinde bulunulacak.

Aynı gün öğleden sonra da Harran Konteyner Kenti Ziyaret edilecek.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 17:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195