Title of a News Article

Suriyeliler için izin istendi

Suriyeliler için izin istendi
banner206
 ŞANLIURFA'da, AK Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından 'Dünyanın Suriye ile imtihanı' adlı çalıştay düzenlendi. Suriyeli mültecilerin sosyo ekonomik durumunun ele alındığı toplantında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, 'Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir' geleneğini benimseyerek Suriyelilere sahip çıktıklarını söyledi.

Suriye'deki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan, kamplarda veya şehirlerde yaşayan Suriyeli mültecilerin durumunun ele alındığı Dış İlişkiler İl Başkanları Bölge Toplantısı Çalıştayı, Şanlıurfa GAP Tarımsal Eğitim Merkezi'nde yapıldı. Çalıştaya; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, Suriye Ulusal Koalisyonu Başbakanı Ahmet Tomeh, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AFAD Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Yusuf Uzunay, İstanbul Ticaret Üniversitesinden Dr. Selman Öğüt'ün yanı sıra İstanbul, Ankara, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Mersin, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak'tan davetliler katıldı. 

Türkiye'nin Suriye politikası, sığınmacıların ülkeye sosyo-ekonomik etkileri ile yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilerin verildiği çalıştayda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Suriye'de yaşanan olayları bir imtihan olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi:

"Bazı insanlar 100 yıl önce yaşanan soykırımları gündeme getirdiği halde maalesef yanı başlarında yaşanan katliamları göremiyorlar. İşte bu onların ikiyüzlü olduklarını gösteriyor. Bu insanlar sürekli 'tarihle yüzleşelim' diyorlar. Peki tarihle yüzleşip de ne yapacaksın? Biz önce gözümüzün önündeki soykırımları ortadan kaldıralım. İşte Suriye konusundaki bu sessizliği de ortaya çıkarmamız bizim görevimiz oldu. Türkiye'de şu anda Suriyeli misafir kabul etmemiş bir ilimiz kalmamıştır. Yabancıyla karşılaşmak kötü bir şey değildir. Anadolu'yu Anadolu yapan bu misafirperverliğidir. Belki de birçoğu geri dönmeyecektir. Bunların geri dönmemesi bize problem değildir, Suriye'ye problem olacaktır. Suriye'nin demokratik yapısını çalıştırmaya çalışıyorlar. Onların dönmeyecek olması kendileri açısından ciddi bir problemdir. Suriye'den ağırlıklı olarak Sünni, Arap kesimi geliyor. Bu göçler Suriye'deki demokratik yapıyı ciddi anlamda etkilemektedir, umarız sonucu hayırlı olur."

SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLSİN

Çalıştayda söz isteyen AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer ise Suriyeli sığınmacılara resmi çalışma izni verilmesini istedi. Uzer, "Dışarıdan gelen yardım heyetleri bazen bize kızıyorlar ve 'bu insanlar gitmez' diyorlar. Burada bizim konforumuz var ama onlar bizim din kardeşimizdir. Hepsi basımızın tacıdır. Bir şekilde de bu yükü asgariye indirmemiz de gerekiyor. Çünkü bunu devletimiz milletimiz bu yükü sonuna kadar taşıyamaz. Eğer bu insanlar gitmeyecekse bunları bir şekilde ekonomiye kazandırmamız lazımdır. Ben bu insanların çalıştırılmasından yanayım. Çalışsınlar, emekleri karşısında aldıkları parayla geçimlerini sağlasınlar. Biz Gaziantep'te eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bunu hükümetimize, bakanlarımıza da bildirdik. Biz bu insanlarımızı çalıştırmak istiyoruz. Resmi olarak çalıştırmazsak, gayri resmi olarak, zaten çalışmaya başladılar. Buna bir resmiyet kazandırmamız gerekiyor. Bu insanları resmi olarak çalıştırırsak, arkadan daha da bir akın olur diye de endişe duyuyoruz. Bunun bir orta yolunu bulmamız lazımdır. Bu insanları geçici de olsa bir iş yüküne katmamız lazımdır. Her şeyi devletten beklememeleri gerekiyor" diye konuştu.

SURİYE'DEKİ SAVAŞ İHRACAATI ARTIRDI

Uzer, konuşmasında Suriye'de devam etmekte olan iç savaş nedeniyle daha önce 200 milyon dolar olan ihracat rakamının 600 milyon dolara yükseldiğini de ifade ederek, "Şu anda Suriye'de 600 bin ton buğday fazlası var. Bunu bir şekilde dışarı satıp alınan parayla ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Biz Tarım Bakanlığımıza Gaziantep olarak bir proje sunduk. Biz Suriye'deki 600 bin ton buğday talibiz. Biz bunu resmi bir kurum üzerinden mesela Gaziantep Büyükşehir Belediyesi üzerinden bu ithalatı yapalım" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2014, 19:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195