Title of a News Article

Suruç'ta sevindiren tablo...

.

Suruç'ta sevindiren tablo...
banner206
 Türkiye’nin en büyük kalkınma projesi Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen ve Türkiye’nin en büyük, dünyanın da 5. büyük sulama tüneli olan Suruç Tüneli ile Suruç Ovası yeşile büründü.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yakından takip ettiği Suruç Tüneli’nin hizmete alınmasıyla 134 yerleşim yeri modern sulama sistemine kavuştu.

 

Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovasına Adeta Bir Nehir Akıyor

Suruç Ovası’na su temin eden 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli’nin resmi açılışı dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katıldığı merasimle 9 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

Suruç Tüneli’nin hizmete alınmasıyla Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 m3 su, başka bir deyişle adeta bir nehir akıyor. Suruç Tüneli, ülkemizdeki birçok nehirden daha büyük bir debiye sahip bulunuyor. Bu rakam ülkemizin en hızlı akan nehri Çoruh’un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değeri oluşturuyor.

DSİ tarafından inşa edilen ve kontrolleri periyodik olarak devam eden Suruç Projesi Terfi Sulaması sayesinde yöredeki bozkır araziler yeşile büründü.

 

“Bölge İnsanının Yüzü Gülmeye Başladı”

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Suruç Ovası’nın Fırat Nehri’nin suları ile hayat bulduğunu ve bölge insanının yüzünü güldürdüğünü vurgulayarak “560 bin dekar zirai arazinin sulandığı Suruç’ta, ürün çeşitliliği ve verimliliği arttı. Çiftçilerimize göre mevcut tarlalarda yüzde 45’e kadar verim artışı yaşandı. Tek mahsul ekilen tarlalarda ikinci ürünler yetişmeye başladı. Ayrıca mevsimsel göçün önüne geçerek, ilçede yaşayan vatandaşlarımıza istihdam kapısı açtık. Su gelmeden önce dışarıya tarım işçisi olarak çalışmaya giden vatandaşlarımız artık kendi memleketlerinde ve kendi tarlalarında çalışmaya başladılar” değerlendirmesinde bulundu.

 

Milli Ekonomiye Yılda 316 Milyon TL Katkı Sağlanacak

GAP’ın en önemli projelerinden biri olan ve ‘‘Suruç Ovası Terfi Sulaması’’ kapsamında inşaatı devam eden üniteler tamamlandığında yaklaşık 190 bin kişiye istihdam imkanı, milli ekonomide de yıllık ortalama 316 milyon TL gelir artışı sağlanması hedefleniyor.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195