Title of a News Article

Suruçluların hayali gerçekleşiyor...

DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRKİYE'NİN EN UZUN SULAMA TÜNELİ SURUÇ'TA KAZI İŞLEMLERİ TAMAMLANDI…

Suruçluların hayali gerçekleşiyor...
banner206
 Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ta önemli bir adım daha atıldı.Proje kapsamında Suruç Ovası’na su temin edecek olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli tamamen delinerek büyük bir mutluluk yaşandı.Tünelin resmi açılışı daha sonra Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa ziyaretleri esnasında gerçekleştirilecektir.

Dünyanın 5. Büyük Sulama Tüneli...

GAP Eylem Planında yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi’nin inşaat işleri çok sayıda üniteye ayrılarak kademeli olarak devam ediyor.

Suruç Ovası’nı sulayacak projenin en önemli ayaklarından biri olan Suruç Tüneli’nde ise mutlu sona ulaşıldı. Suruç Ovası’nda 950 bin 970 dekar zirai araziye su sağlayacak ve dünyanın en uzun 5. tüneli olan Suruç Tüneli tamamlandı.

Kazılarda Son Teknoloji Kullanılıyor..

Suruç Tüneli’nin sözleşmesi 09 Mart 2009 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilmişti. Kazı çapı 7,80 metre olan, 7.00 metre bitmiş iç çapına sahip ve 17 bin 185 metre uzunluğundaki Türkiye’de tamamlanmış en uzun tünel olan Suruç Tünelinin kazı çalışmaları köstebek diye de tabir edilen Tünel Delme Makinesi (TDM) ile yapıldı.

Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan TDM ile çevreye ve yer üstündeki yapılara zarar vermeden kilometrelerce kazı yapılarak su getiriliyor. Bir matkap gibi çalışarak hızlı bir şekilde tüneli delip içindeki harfiyatı da dışarı boşaltan ve aynı anda tünelin döşeme ve prefabrik kaplamasını da yapabilen Tünel Delme Makinesi ülkemizde KOP, GAP, Melen, Gerede gibi çok önemli su projelerinde de kullanılıyor.

            Suruç Tüneli, Ülkemizdeki Birçok Nehirden Daha Yüksek Debiye Sahip Olacak...

            Devreye alındığında Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 m3 su aktaracak olan Suruç Tüneli, böylece ülkemizdeki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Bu rakam ülkemizin en hızlı akan nehri Çoruh’un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değer oluyor.

            Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında Suruç Ovası’nda toplam 950 bin 970 dekar tarım arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 1.5 milyar TL’yi buluyor.

            Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde Suruç Tüneli ile birlikte 8 ünite yer almaktadır. Üniteler tamamlanmıştır. Bu yıl sulama mevsiminde Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na su verilmiş olacaktır.

  1. Suruç Tüneli
  2. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı I. Kısım
  3. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanal
  4. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanal
  5. Taşbasan Depolaması
  6. Taşbasan Sol Sahil Sulaması 1. Kısım
  7. Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım
  8. Taşbasan Sağ Sahil Sulaması

 

            Şebeke İnşaatları Hızla Devam Ediyor...

            Suruç Ovası Sağ Sahil Şebeke, Sol Sahil 1. ve 2. Kısım Şebeke ile TP1 Sulaması Şebeke inşaatları hızla devam etmektedir.   Ekonomiye Yılda 270 Milyon TL Katkı..

            Proje tamamlandığında yılda ortalama 270 milyon TL gelir artışı ve yaklaşık 190.000 kişiye istihdam sağlayacaktır. Neticede, Suruç Ovası Fırat Nehri’nin suları ile hayat bulacak ve bölge insanının yüzü gülecektir.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195