Title of a News Article

ŞUTSO, İLİMİZİN ÖNCELİKLİ 13 SORUNUNU BAŞBAKANA SUNACAK

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından tespit edilen ilimizin sorunları, 11 Nisan Pazartesi günü Şanlıurfa'ya gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulacak.

ŞUTSO, İLİMİZİN ÖNCELİKLİ 13 SORUNUNU BAŞBAKANA SUNACAK
banner206

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından tespit edilen ilimizin sorunları, 11 Nisan Pazartesi günü Şanlıurfa'ya gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulacak. 2012 yılında çıkarılan teşvik desteklerinin 2023 yılına kadar uzatılması, 6. Bölgede asgari ücretten vergi alınmaması, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi altyapı çalışmalarına maddi desteklerin sağlanması, fıstık bahçelerini sulamaya açılması gibi öncelikli sorunları içeren dosya, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na resmi yazı olarak sunulacak.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tespit edilen ve 13 maddeden oluşan öncelikli sorunlar söyle;

1- 2. OSB’de yer tahsisleri % 95 seviyesine ulaşmıştır. Alt yapı inşaatlarının kırımlı ihale bedeli 24 Milyon TL dir. Şu ana kadar 4 Milyon TL ödenek gelmiş ve 7 Milyon TL harcanmıştır. Geri kalan ödeneğin 2016’da tamamlanması gerekmektedir. OSB'nin elektrik alt yapısı ihalenin içerisine dâhil değildir. 10 Milyon TL gerekmektedir.  Arıtma tesisi kapasitesi dolmuştur.  Kapasite artışı için 15 Milyon TL gerekmektedir.  Söz konusu maddi desteklerin sağlanması.

2-  Sanayicilerimiz için sosyal güvenlik kesintileri ve vergi büyük bir yük oluşturmaktadır. 6. Bölgede asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Sosyal güvenlik giderlerini maaşın %19’u (247.-TL) karşılayabilmektedir. Şu anda 635.-TL ödenmektedir. Teşvikten yararlanan yeni firmalar bunu ödememektedir. Bu da haksız rekabete sebep olmaktadır. Önceden açılmış tesisler için en azından 388.- TL katkı sağlanarak mevcut sanayinin kapanmaktan korunması sağlanmalıdır. Şuan itibariyle 8 tane iplik fabrikası kapalıdır.

3- 640.000 ilk ve ortaöğretim çağındaki nüfusuyla + 533.000 kayıtlı Suriyeli misafiri ile çok büyük bir iş gücü vardır. Bunları istihdam edebilmemiz için 2012’ de çıkarılan teşviklerin 2023 yılına kadar uzatılması.

4- Uluslararası Kuruluşların Suriyeli sığınmacılar için vereceği mali kaynağın Türkiye’de en çok Suriyeli misafiri ağırlayan ilimizde yatırıma dönük olarak kullanılması.

5- Yatırımlarda makinaların %50’sine kadar yurt içinde kullanılmış makine olmasına izin verilmesi. Aksi takdirde Türkiye'deki mevcut makineler yerine gereksiz ithalat yapılmaktadır.

6- Turizmde iyi bir ivme kazanan Şanlıurfa’nın istihdamını kaybetmemesi için 2008 yılındaki kısa çalışma ödeneğine benzer şekilde işçi maaşlarının ödenmesi.

7- Pamuk ipliği üreticilerini korumak için 2 yıllık %15 anti damping uygulamasının getirilmesi.

8- Türkiye yılda yaklaşık 750 bin ton balya pamuk ithal etmektedir. 1.2 Milyar USD dir. Bu miktarın 3’ te 1’i destekleme olarak verilirse bu ithalat önlenebilir.

9- Şanlıurfa’da sulanması gereken toplam tarla ve fıstık bahçeleri 13 Milyon dekardır. Mevcut durumda 2,9 Milyon dekar DSİ tarafından sulanmaktadır. Küresel ısınmayı da göz önüne alarak sulamaların acilen tamamlanması.

10- Girişimciliğin artması ve marka üretme çalışmaları için risk sermayesi oluşturulması.

11- Yük demiryolu inşaatına halen başlanmamıştır, en kısa sürede başlanması ve tamamlanması,

12- Sayın Cumhurbaşkanımızın söz verdiği yüksek hızlı tren için çalışmalara başlanılması.

13- Şanlıurfa Güneş Endüstri Bölgemizin Bakanlar Kurulunca onaylanması.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2016, 13:50
SIRADAKİ HABER

banner195