Title of a News Article

Tarım işçileri için TBMM’den çıkacak yasa bekleniyor

.

Tarım işçileri için TBMM’den çıkacak yasa bekleniyor
banner206

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek,  Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Raporunun TBMM’den geçmesi durumunda mevsimlik tarım işçilerinin şartlarının iyileşeceğini söyledi.

 Uğur BUDAK

Şanlıurfa’da her yıl 150 Bin kişi mevsimlik tarım işçiliği için başka illere göç ediyor. Şanlıurfa’nın kanayan yarası olarak bilinen mevsimlik tarım işleri için geçtiğimiz yıl AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar başkanlığında ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’ kurulmuştu. Şanlıurfa’da da incelemelerde bulunan komisyon, tarım işçilerinin sorunlarının yer aldığı

bir rapor oluştururken, bu rapor halen TBMM tarafından yasalaşmadı. Bu yasanın yasalaşması durumunda mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözüme kavuşacağı belirtiliyor.

 

Göbek, mevsimlik tarı işçilerinin sorunlarını anlattı

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek,  Urfastar’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ve özellikle Şanlıurfa’nın başta gelen sorunları arasında yer alan ‘tarım işçileriyle’ ilgili sıkıntıları bir bir sıraladı.

Bu konuda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde komisyon oluşturulduğunu ve halen sorunların çözümü için yasa ve kanunların meclisten geçmediğinin altını çizen Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, şunları kaydetti;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Mevsimlik Araştırma Komisyonu kapsamında Türkiye’de oluşturulan rapor içeriğinde genellikle mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşulları, barınma, ulaşım, içme suyu, sağlık, eğitim vs. sorunları mevcut özellikle bu sorunların en büyüğü ulaşım, barına ve içme suyu insanlarımız buradan giderken kendi imkânları ile gidiyorlar. Ücreti cebinden ödüyorlar, tarım aracısı dediğimiz insanlar işverenden avans alıyor ve o avansı gelip buradaki işçilere veriyor. İşçilerde bu avans parasını buradaki aracı tutarak kendi eşyalarını yüklüyor ve çalıştığı yerlere gidiyorlar. Daha sonra tarım aracısı çavuş, elçi dediğimiz insanlar bu verdiği avansı onlardan sonra kesiyor yani bu parayı onlardan alıyor.”

 

Göbek: İlgili birimlerin somut adımlar atması gerekir

Ulaşım, eğitim, sağlık ve içme suyu sorunları gibi konularda ilgili birimlerin somut adımlar atması gerektiğini söyleyen Başkan Göbek, “Ulaşımla ilgili zaten medya da trafik kazalarına sık sık rastlamaktayız. Bununla ilgili son günlerde denetimlerin sıklaştığını da görüyoruz ama buradaki sorun bu insanlarımızı bilinçlendirmemiz lazım, insanlara eğitim konusunda destekleyici çalışmalar yapılması lazım. Özellikle Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan mevsimlik gezici il ve ilçe kurullarının aktif rol alarak alt birimlerinin daha aktif rol oynaması gerekiyor. İlgili birimlerin somut adımlar atması gerekir, bununla ilgili zaten genelge var. Başbakanlık genelgesi, şimdi ki Cumhurbaşkanımızın imzasıyla çıkan genelge var ama en sonunda meclis araştırma komisyonunun hazırladığı rapor var. Bu raporun bir an önce meclis gündemine gelip yasalaşması gerekir. Yasalaşırsa kanun haline gelirse bu sorunlar kendiliğinden çözülür. Çünkü kanun, yasa olmadığı zaman esneklik olduğu için kimse net bir cevap veremiyor. Ulaşım, eğitim, sağlık, ücret olsun mesela belli yerlerde 35 bazı yerlerde 45 bazı yerler 60 yani yöreden yöreye değişiyor. Bu ücret belirleme komisyonları var biliyorsunuz ziraat odaları özellikle belli bir fiyatlar var oda yöreden yöreye değişiyor. Urfa bu yıl yanıyorsam 35 geçen sene ile arasında 10 TL fark vardı ama İç Anadolu Bölgesinde daha yüksek oranla yevmiye veriyorlar. Daha ilerde Karadeniz’de farklı, Tekirdağ’da farklı bu ücret konusunda farklı farklı kararlar alınıyor. Bu konuda da yasa, kanun çıkarsa ücret belli olur. Tek fiyat beli olur tabi fiyat belirlenirken çalışma koşulları dikkate alınmalı, yaşam koşulları dikkate alınmalı yani bugün fındıkta çalışan insanla normal çapa yapanın çalışma koşulları bir olmaması lazım. Oradaki çalışma koşulları farklı normal çapa yapan insanın çalışma koşulları farklı yani ondan sonra baklagiller İç Anadolu Bölgesinde Konya’daki ile Şanlıurfa’daki pamuk tarlasında çalışma koşulları farklı yani bu koşulların dikkate alınarak yapılması lazım. Bu ücret belirlenirken, çiftçilerin yer alması lazım, özellikle tarım işçilerinin yer alması lazım. Bu işle ilgili STK’ların, derneklerin yer alması lazım, bu konuda gerekli tedbirlerin alınması lazım. Bu konuda kurul oluşturursun Valilik ilgili STK’ları, dernekleri, tarım işçilerini ve tarım aracılarını komisyona davet etmelidir diye düşünüyorum.” Dedi.

 

Göbek: Eğitim konusunda herkes elini taşın altına koymalı

Eğitim konusunun sadece Milli Eğitimle alakalı olmadığını belirten Başkan Göbek, “Biliyorsunuz Şanlıurfa tarımın başkenti ama maalesef tarımsal alanda baya sıkıntımız var bu konuda da özellikle zenginlerimizi, iş adamlarımızı bu bölgelere yatırımlara teşvik ederek, yatırımlara teşvik etmeli, yatırımlara teşvik ettiğimiz zamanda istihdam alanları açılacak ve bu insanlarımız kendi memleketlerini terk etmezler, göç hareketi olmaz azalma olur. Yani mevsimlik tarım işçiliği bu ülkede bitmez çünkü bitmemesi içinde çaba göstermiyoruz. Bizim en büyük amacımız en azından bu insanların çalışma ve yaşam koşullarını yükseltilmesi ve insanlarımızın kendi memleketlerinde çalışmalarına teşvik etmek ve yardımcı olmak yani Türkiye’de Mart-Nisan’dan sonra Şanlıurfa’da okullarda öğrenci bulamıyoruz. Bu öğrenciler gittiği zaman eğitimde aksamalar oluyor. Çocukların okullara kazandırılması için herkesin sadece belli vakıflar, eğitim deyince sadece Milli Eğitim Müdürlüğünün görevi değil son zamanlarda işte Şanlıurfa eğitimde geri kalıyor. Milli Eğitim geride eğitim sadece Milli Eğitimin görevi değil ki en başta anne ve babanın ilgili STK’ların herkesin görevi herkes elini taşın altına koymalı herkes sorunun sahibi olursa taşırsa inanın çözülmeyecek sorun yoktur” diye söyledi.

 

Göbek: Herkes topu belli yere atıyor

Sorunların çözümü noktasında herkesin topu belli yerlere attığını anlatan Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, “Herkes topu belli yere atıyor, işte eğitim hemen Milli Eğitim, sağlıksa sağlık, işse hemen İŞKUR yani buradaki diğer sıkıntı da koordinasyon eksikliği yani iletişim eksikliği mesela birimler arasında koordinasyon eksikliği var. Masala tarım işçileriyle ilgili muhakkak valilik bünyesinde bir koordinasyon merkezinin kurulması lazım. Koordinasyon merkezi kurulursa sorunlar tek elden gelir, çözümler tek elden takip edilir. O birimlerle çalışan insanlarında ehil olması lazım yani nitelikli, donanımlı olması lazım. Sıradan insanlar gelirse bunun eğitimini almayan insanlardan fayda gelmez hem kendisi faydalanamaz hem de insanlara faydası olmaz sadece kişisel gelişim bakımından, kariyer bakımından kendisini düşünür o da Urfa’ya büyük bir zarardır” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2016, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195