Title of a News Article

Taşeron işçilerinin eylemleri sürüyor

 Taşeron işçilerinin eylemleri sürüyor
banner206

Siverek ilçesinde Siverek Karayolları 96. Şube şefliğinde çalışan işçileri, mahkeme yoluyla kazandıkları haklarının verilmesini dile getirmek için ikinci basın açıklaması yaptı.

Kadroya alınmalarına yönelik mahkeme kararı bulunmasına rağmen Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu haklarının ötelendiğini iddia eden Yol-İş Sendikası işyeri temsilcisi Ali Dusak, "Onaylanmış yargı kararlarının uygulanması amacıyla başlattığımız eylemin 2. haftasında tekrar buradayız. Bundan sonraki haftalar tekrar burada olacağız. Yargıya niye gittik? Bu konudaki gerekçelerimiz neydi? Bunları anlamak anlamında biraz açıklama yapma gereği duyuyoruz. Öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesine dayanarak dava açtık. Ne diyor ilgili madde kısaca açıklayalım:

Bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.

Bu ilişkide asıl işveren alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.

Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.

Bu haklı gerekçe ile sizlerin asıl Karayolları işçisi olduğunuza dair dava açıldı. Yargı bizi haklı buldu. Yargıtay onayladı, doğrudur dedi ama sorumlular yargı kararlarını tanımıyor. Onun için buradayız. Haftaya yine burada olacağız. Hem de çoğala, çoğala geleceğiz" dedi.

Dusak, yetkililer seslerin duyana kadar her hafta basın açıklamaları düzenleyeceklerini söyledi. Taşeron işçiler alkışlarıyla destek oldukları açıklamanın ardından sessiz bir şekilde dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2014, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195