Title of a News Article

Teknolojiye yeniliyorlar!

.

Teknolojiye yeniliyorlar!
banner206

Şanlıurfa’da tarihin en eski el sanatlarından biri olan kürkçülük gelişen teknoloji karşısında direnmeye çalışırken, turist sayısında yaşanan azalmanın da satışları durma noktasına getirdiği öğrenildi.

Havaların soğumasıyla birlikte kışlık elbise satışları da arttı. Vatandaşlar kışlık elbise almak için mağazalara akın ederken, kürk ustaları el emeği, göz nuru ile yaptıkları kürkleri satmak için müşteri bekliyor. Koyun, kuzu ve inek derilerinden elbise yapan ustalar müşteri bulamadıklarından yakınıyor. Müşteri olmaması mesleğe olan ilgiyi azaltırken, yıllardır iğnelerle kürkleri elbiseye dönüştüren ustalar, bütün olumsuzluklara rağmen ayakta durmaya çalışıyor.

Yaklaşık 64 yıldır kürkçülük yaptığını söyleyen 76 yaşındaki Mehmet Ali Mızrakçı, 12 yaşından beri bu mesleği yaptığını ve bütün çocuklarını bu meslek sayesinde okuttuğunu ifade ederek, son yıllarda gelişen teknoloji nedeniyle artık para kazanamadıklarını belirtti. Turist gelmediği zaman işlerin durma noktasına geldiğini söyleyen Mızrakçı, “Sıcak bir çorba parası çıkarabiliyorsak bu bize yeter. Kürkçülük mesleği bize atalarımızdan, pirimizden kalandı. Ölene kadar da devam edeceğim. Bütün çocuklarımı da burada yetiştirdim. Hepsi de emniyette çalışıyor. Boş durmadık. Bizim durumumuz bu ama yine de bereket versin. Daha çok turistler alıyor. Onlar da gelmese debeleniriz. Köylüler de gelip yelek, deri alıyor. Özellikle köyden gelenlerin içinde çobanlar alıyor” şeklinde konuştu.

Ustalar, aldıkları derilerden kürk elbise, def, seccade gibi malzemeler üretiyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2015, 14:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195