Title of a News Article

TOBB’dan İletmiş'e ödül

 TOBB’dan İletmiş'e ödül
banner206

Şanlıurfa, UMEM Beceri’10 Projesi Protokol ve Ödül Töreninde en fazla işgücü talebi toplayan il olarak ödül aldı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim İletmiş’e ödülü Bakan Faruk Çelik verdi.

TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve TOBB ETÜ işbirliğinde uygulanan UMEM Beceri’10 Projesi Protokol ve Ödül Töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

UMEM Beceri’10 projesini çok önemsediğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu projenin birçok yönüyle Türkiye’de örnek bir proje olduğunu söyledi.

Kamu-özel sektör-üniversite işbirliğini sağlayan Beceri’10’un tam 5 kurumu bir araya getirdiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Gücümüzü bundan aldık. Hepimiz kurumsal taassupları bir kenara bıraktık. Yapacağımız işi birbirimizle istişare ettik. Birlikte düşündük, birlikte karar aldık. Üstelik bunu sadece Ankara’da yapmadık. Türkiye’nin 81 ilinde bu şekilde çalıştık. İllerdeki kurs yönetimlerimiz böyle çalıştı. Bizim kültürümüzde çok güzel bir söz vardır. ‘Yapacağı işi ehli ile istişare edene, o işin en güzeli nasip olur.’ İşte biz, hep birlikte bu şiar ile çalışıyoruz.

Firmaların yapması gereken tek bir şey var. Gidin üye olduğunuz Oda-Borsaya ne tür elemana ihtiyacınız var bildirin. İstediğiniz adamı bulamazlarsa da gelin bana söyleyin.”

 

Mesleki eğitimin geçmişi

Oda-Borsalar olarak Ahilik ve Lonca kültürünün günümüze yansımaları olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Dünyadaki ilk Oda sistemi Avrupa’dan çıktı diye bilinir. Ancak Oda-Borsa sisteminin kökleri bizim kültürümüze dayanmaktadır. Bakın Ahilik ve Lonca sisteminin temel görevlerinden biri de mesleki eğitimdi. İşyerlerinde çalışacak kişileri Ahilik ve Lonca sistemi yetiştiriliyordu. Geçmişte, mesleki eğitimde Ahilik ve Lonca sistemi nasıl söz sahibi ise bugün de Oda-Borsalarımızın mesleki eğitimde söz sahibi olmasını istiyoruz. Yani işin aslına geri dönmesini istiyoruz. TOBB olarak bu zamana kadar mesleki eğitimi hep gündemimizde tuttuk. UMEM Beceri’10 projesi ile her Oda-Borsamızda mesleki eğitimle ilgilenen ekipler, birimler oluşturduk. Artık Oda-Borsalarımız da mesleki eğitimde uzmanlaştı, kurumsallaştı” diye konuştu.

Mesleki eğitimde en başarılı olan ülkelerin başında Almanya ve Avusturya’nın geldiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, bu 2 ülkenin özelliklerini mesleki eğitimin özel sektör kontrolünde olması ve dünyadaki genç işsizliğin en düşük ülkeler olması diye açıkladı. Hisarcıklıoğlu, “Çünkü gençleri, özel sektörün kontrolünde olan iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda bir mesleki eğitimden geçiriyorlar” ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz de TOBB olarak ülkemizde mesleki eğitimin özel sektörün idaresinde olmasını istiyoruz. TOBB ve 81 ildeki 365 Oda-Borsamız ile mesleki eğitimi, meslek liselerini devralmak istiyoruz. Meslek liselerini, kaybedenlerin okulu olmaktan çıkarmak istiyoruz. Mesleki eğitime iş dünyasının vizyonunu ve dinamizmini katmak istiyoruz. İşte bu yüzden mesleki eğitimin özel sektöre devri konusunda desteklerinizi bekliyoruz.

 

Siz ortak bir amaç için birlikte çalışınca başarı zaten kendiliğinden gelir. Bakın biraz sonra projede 2011 ve 2013 yılları arasında en başarılı illeri ödüllendireceğiz. Öyle illerimiz var ki, bu dönemde gerçekleşen her yeni 3 istihdam 1’ini UMEM Beceri’10 projesi sağlamış.

Düşünün o ilde evine ekmek götürmeye başlayan 3 insandan 1’ine siz sebep oldunuz. Allah aşkına bundan daha güzel bir iş olabilir mi? Allah sizden razı olsun. Ama artık yeni protokolümüzle daha çok çalışmak zorundayız. Daha çok işsize ulaşmalıyız, daha çok firmadan talep toplamalıyız, daha çok kursiyere eğitim vermeliyiz.”

 

Çelik; En önemli problem mesleksizlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de konuşmasında işsizlikle mücadelede en önemli problemin mesleksizlik olduğuna dikkat çekti. Eleman isteyen firmaların büyük çoğunluğunun nitelikli bilgi ve meslek eksikliğine işaret ettiğini bildiren Çelik, “ne iş olsa yaparım” döneminin bittiğini ifade etti. Bakan Çelik şöyle konuştu: “Özel sektör odaklı kalkınmanın daha sağlıklı ve doğru olduğuna inanıyoruz.  UMEM Projesi’nin temelinde de işverenlerimiz var. Proje daha önce sanayi kesimini kapsarken artık tarım ve hizmet sektörlerini de içine alacak. İşsizlikle mücadele anlamında son derece önemli olan kamu ile özel sektör bakış açısını aynı noktada buluşturan bu protokol son derece önemli.”

İşsizliğin önlenmesi noktasında çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Faruk Çelik “Bir taraftan stoktaki işsizleri eritme gayreti içindeyken, her yıl 700-800 bin gencimiz de istihdam piyasasına katılıyor. O açıdan ortaya koyduğumuz olumlu tabloda istihdam paketlerinin yatırım teşvik uygulamalarının, yatırım yapan işverenlerimizin, İŞKUR’un ve aktif işgücü programlarının katkısı önemli” diye konuştu.

 

Avcı; Milyonlarca gencimize mesleki eğitim verdik

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise konuşmasında artık iş gücü piyasasında mesleklerin eskidiğini ve yeni mesleklerin ortaya çıktığını belirterek mesleki ve teknik eğitimi kalkınmanın en temel öğelerinden birisi olarak gördüklerini söyledi. Bakan Avcı, “Milyonlarca gencimize mesleki eğitim verdik. Sektörün ihtiyaçlarına göre mesleki ve teknik eğitimlerin gözden geçirilmesini önemsedik. Nitelikli insan gücünün artırılması uluslararası rekabet için hayati önemli. Bir taraflı nitelikli eleman şikâyeti bir tarafta işsizlik var. Bu nedenle mesleki eğitimi ve nitelikli eğitim üzerine yapılacak tüm çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.

 

Başarılı illere ödüller verildi

Toplantının sonunda UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında 2011 ve 2013 yılları arasında en başarılı illere ödülleri verildi.

Türkiye genelinde en fazla kurs açan il Bursa olurken, en fazla kursiyere eğitim veren il Sakarya, İşgücü talep eden en fazla firmaya sahip il İstanbul, en fazla işgücü talebi toplayan il Şanlıurfa, en fazla istihdam sağlayan il de Kocaeli oldu. Bölgesel başarı-performans ödülleri ise şu illere verildi: Sivas, Mersin, Malatya, Tekirdağ, Bayburt, Manisa, Tokat, Rize, Karaman, Kilis, Bilecik.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195