Title of a News Article

TSK'da devrim gibi değişim!

TSK'da devrim gibi değişim!
banner206

 Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları hakkında soruşturma açılmasını Başbakan'ın iznine bağlayan kanun tasarısı Meclis'te kabul edildi. Kabul edilen tasarı ile birlikte, hava değişimi süreleri uzun dönem askerleri için 30 güne, kısa dönem askerleri için 15 güne düşürüldü.

Tasarı ile 2010 referandumunda kabul edilen Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanması hükmü kanuna aktarılırken, soruşturma açma izni Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri için Başbakan'a, Jandarma Genel Komutanı için İçişleri Bakanı'na veriliyor.

Soruşturma açılmasına izin verildiği takdirde Cumhurbaşkanı'na itiraz mekanizması olacak, Cumhurbaşkanı'nın kararı kesin olacak. İsimsiz, imzasız, adressiz yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler ise işleme konulmayacak. Kuvvet komutanlarının görev süreleri de birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek.

 

HAVA DEĞİŞİMİ 30 GÜN

Kanunla birlikte kendine bilerek herhangi bir nedenle zarar veren er/erbaşın hastanede geçirdiği süre askerlikten sayılmayacak. Bunun yanında hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, uzun döneme tabi olanlar için 90 günden 30 güne, kısa döneme tabi olanlar için 45 günden 15 güne düşürülüyor. Askerlik yaşı ise 21 olarak belirlendi.

 

Asker karavanası köylüye dağıtılacak

Tasarıyla, TSK'nın köy, mezra gibi meskun mahallerden uzak yerlerdeki arazilerindeki ot, meyve, yemek artığı gibi askeri nitelikli olmayan, ihtiyaç fazlası taşınır mallarının köylülere hibe edilmesi gibi taleplerin karşılanabilmesi, bu malların israfının önüne geçilmesi ve ekonomik değere dönüştürülebilmesi öngörülüyor. Ayrıca, askeri kantinler bundan böyle kiraya verilebilecek ya da üçüncü şahıslara işlettirilebilecek. Ayrıca TSK mensupları; kendi kıta, karargah ve kurumları içinde amatör askeri spor kulüpleri kurabilecek ve bu kulüplerde faaliyette bulunabilecek.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2014, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195